3 enkla knep för att behålla dina vänner – det är lättare än du tror

Så hittar du tid för vänner och underhåller relationerna trots tight schema

Tid för vänner
Foto: Unsplash

I takt med att dagens timmar behöver fördelas på allt fler områden som innefattar jobb, familj, vänner, återhämtning, träning och underhållning, kan det kännas omöjligt att få tiden att räcka till. Man talar ofta om vardagspusslet som trots allt planerande kan sluta med en hemmakväll framför Netflix nya serie. Så hur får man balans i vardagen och tiden att underhålla sina relationer? 

Ulrika Lilja och Claudia Gård driver Sveriges största digitala community för kvinnor, GoFrendly. Där de hjälper medlemmarna att prioritera sitt sociala liv. 

Kombinera umgänge med fasta aktiviteter i schemat

– Redan tidigt i utvecklingen av vår produkt ville vi bredda sättet kvinnor umgås på och inkludera en dimension av självförverkligande, konstaterar Ulrika. 

Genom detta perspektiv skulle det inte finnas några begränsningar i hur man kunde umgås via GoFrendly. Som syftar till att vara ett verktyg där man hittar vänner för alla tillfällen. Vi ville utveckla en digital plats som firar individens mångsidighet genom olika intressen, erfarenheter och viljan att dela upplevelser ihop med andra. Genom att bygga vänskapsrelationer på gemensamma intressen kan vi på så sätt prioritera de i vardagen. 

– Vi ser till exempel att många av våra medlemmar startar lokala bokcirklar, aktiegrupper och vinklubbar. Det visar att man vill ha regelbundna aktiviteter i schemat som kombinerar umgänge med ett delat intresse, säger Claudia. 

Genom de återkommande träffarna skapas automatiskt plats i schemat för både en hobby och det sociala. På köpet hjälper det dig att underhålla relationerna med dina vänner.

Att kombinera umgänge och aktiviteter är ett bra sätt att vårda sina relationer

Identifiera gemensamma intressen med din vänskapskrets

Sätt dig ner med papper och penna eller anteckningar i mobilen för att göra en grovskiss av hur en vanlig vecka ser ut för dig. Vad är du nöjd med? Vad skulle du vilja ändra på? Och var i schemat kan du naturligt få in häng med dina nära och kära. Visst har man hört att för riktiga vänskapsrelationer så tar man sig tiden. Men om man ska ignorera smöriga Instagram citat om vänskap så ser det tyvärr inte ut så i praktiken. Självklart ska man må bra i sina vänskapsrelationer. Just därför är det av stor vikt att fokusera på kvalitet istället för kvantitet och hitta ett umgängessätt som passar er båda/hela kompisgänget. 

Exempelvis, om man tränar ihop en eller flera gånger i veckan hinner man både spendera tid ihop och få träningen gjord. Dessutom kan man alltid få in en stund innan eller efter träningen för att få en catch up kring de senaste uppdateringarna i varandras liv.  

Om man tränar ihop en eller flera gånger i veckan hinner man både spendera tid ihop och få träningen gjord.

Våga ändra sättet ni umgås på 

Vi vill förändra sättet som vi umgås på för att bredda definitionen av vänskap och göra den mer dynamisk.

– Det är mycket som kan hända i livet. Man kanske flyttar, får barn, plötsligt blir singel när alla andra vänner är i relationer eller blir intresserad av en viss hobby. Det kan ge ett nytt behov att ändra sättet man umgås på med både nya och befintliga vänner, säger Ulrika. 

Tidigare hade man kanske tiden för långa fikastunder, medan ett jobbyte eller ny familjemedlem kräver mer energi av en och därmed passar det bättre att ta lunch ihop eller en morgonpromenaden innan jobbdagen börjar. I takt med förändringar som sker i ens vardag behöver man även korrigera sättet man underhåller sina vänskapsrelationer på. Det kan initialt kräva mer att föreslå nya aktiviteter, men låt det ta tid att hitta in i ett nytt sätt att umgås.

Ibland kan ett telefonsamtal under matlagningen eller frukost på stan vara precis vad du behöver just den veckan. 

Det viktiga är att släppa föreställningarna om hur en bra vänskapsrelationer ser ut och snarare uppmärksamma vad du själv mår bra av. Försök därför att vara flexibel och spontan kring dina vänskapsrelationer, ibland kan ett telefonsamtal under matlagningen eller frukost på stan vara precis vad du behöver just den veckan. 

Läs mer

Hur skaffar man nya vänner i vuxen ålder?

Kan man planera in lycka?

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.