Så sparar du enkelt på elräkningen för fritidshuset

2021 förbrukade vi svenskar i snitt el för 12 000 kronor per fritidshus och den största andelen av denna kostnad handlar om uppvärmning och varmvatten. Det mesta talar för att dagens höga elpriser är här för att stanna – att kontrollera uppvärmningen och därmed elförbrukningen av fritidshuset gör att fritidshusägare enkelt kan spara pengar.

Vi svenskar älskar våra stugor – här finns 607 000 fritidshus från nordligaste fjällen ner till Skånes slätter enligt Statistikmyndigheten. Men det kostar. I genomsnitt förbrukade varje fritidshus cirka 6,0 MWh el enligt den senaste analysen från Energimyndigheten samtidigt som fritidshusägarna varje år kompletterar elkostnaden med att elda i kaminen för 1,8 MWh. Mer än hälften av alla fritidshus använde sig av direktverkande eller vattenburen el och de fritidshusen hade en ännu högre elräkning – i genomsnitt 16 000 kronor per år, enligt Energimyndigheten.

Uppvärmning och varmvatten

Jämförbar statistik från Energimyndigheten på småhus och även siffror på den totala energianvändningen i EU:s hushåll, enligt Eurostat, tyder på att elförbrukningen för uppvärmning och varmvatten står för minst tre fjärdedelar av kostnaderna för ett fritidshus. Vid en jämförelse med vanliga småhus är fritidshus ofta ineffektiva både vad gäller att generera och behålla värme. Andelen fritidshus som använder någon typ av värmepump, vilket effektiviserar energiförbrukningen och minskar kostnaderna, var vid Energimyndighetens senaste mätning cirka 10 procent, att jämföra med småhus där över hälften av husen använder någon typ av värmepump. Samtidigt har många fritidshus sämre isolering och bjälklag än vanliga småhus och det är också vanligt att fritidshus saknar treglasfönster.

Kontrollera och effektivisera för att spara på elräkningen

– Detta gör att fritidshus lämpar sig väldigt väl för att istället försöka kontrollera och effektivisera temperaturen i fritidshuset på ett bättre och effektivare sätt, säger Christian Deilmann, grundare och produktchef på smarta termostatföretaget tado.

Tidigare fanns det analoga lösningar för att slå på och av värmen i en sommar- eller fjällstuga medan det i dag är appar som är kopplade till smarta termostater som gäller. I många fritidshus står underhållsvärmen på samma nivå oavsett väder och temperatur. För det är väldigt få svenskar som bor så nära sitt fritidsboende att man snabbt kan sänka eller höja värmen utifrån temperaturen – mer än varannan svensk fritidshusägare bor i en annan kommun.

Spara uppvärmningskostnaderna med 22 procent

Enligt en undersökning från Gemserv och termostatföretaget Tado kunde smarta termostater i en europeisk kontext spara uppvärmningskostnaderna med 22 procent samtidigt som investeringarna för smarta termostater var upp till en tiondel av energibesparande investeringar såsom värmepumpar, solpaneler eller att montera isolering. Dessutom kan den som har både fritidshus och en villa eller radhus fjärrstyra temperaturen i båda boendena på ett effektivt sätt med hjälp av samma app i telefonen.
Enkelheten plus det faktum att man bara ibland befinner sig fysiskt i fritidshusen gör att smart fjärrstyrning av temperaturen passar perfekt för att hålla koll på elkostnaderna i ett fritidshus, avslutar Christian Deilmann.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.