Tre recept till påsken – mingel eller plockmat

Här kommer tre recept till påsken! En tid att njuta av sällskapet med familj och vänner över en generös måltid och läckra drycker. Traditionellt sett är påskens matväg en resa genom klassiska rätter såsom lammstek, sill och gravad lax – smakfullt, men kanske inte så nyskapande eller modernt.

För att addera en fräsch twist till påskens matupplevelse, tog Briska Demi Sec hjälp av matkreatören Frida Lund. Med den aktuella trenden kring snacks som inspirationskälla presenterade Frida tre innovativa recept till påsken som passar perfekt för mingel.

Laxrilette med grönt äpple på surdegskex

En ny twist på den klassiska varmrökta laxen som ofta blir serverad till påsk. Resultatet är en laxrillette som serveras på surdegsknäcke. En krämig laxröra på varmrökt lax som hottas upp av dijon, gräslök och fint hackad grönt äpple. Serveras gärna som trevliga snittar på mingelbordet till påsk.

Ingredienser

  • 250 g varmrökt lax
  • 3 msk hellmans majonnäs
  • 3 msk creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 granny smith äpple
  • 1 kruka gräslök
  • Salt, svartpeppar
  • Surdegskex

Gör såhär:
1. Vispa ihop lax, majonnäs, creme fraiche och dijonsenap.
2. Hacka äpplet i fina bitar och vänd ner i laxröran.
3. Smaka av med salt.
4. Finhacka gräslöken.
5. Skeda upp rilletten på surdegskex och toppa med den hackade gräslöken och lite svartpeppar.

Sparris och haricot verts med ägg och brynt smör

Ägg är ett givet inslag på det svenska påskbordet, i alla dess former. I Fridas recept för Briska Demi Sec så har äggen lyfts in i en grön och vårig setting. Ett uppfriskande inslag där påskbordet traditionellt innehåller på tok för lite grönsaker. Briskas ägg i ny tolkning samsas på ett härligt sharingfat där sparris och haricot verts toppas med kokt ägg, brynt smör och rostade surdegskrutonger.

Ingredienser:

  • 2 skivor surdegsbröd
  • 4 ägg, mjuk- till hårdkokta enligt din smak
  • 2 knippen sparris
  • 150 g haricot verts
  • 50 g smör, brynt

Gör såhär:
1. Dra isär surdegsskivorna till lagom stora bitar. Stek på hög värme i en torr panna först, sedan addera smör och stek till de hårdnat.
2. Koka ägg och låt svalna.
3. Blanchera sparris och haricot verts snabbt och lägg på is.
4. Bryn smöret och hacka upp ägget.
5. Lägg upp sparris och haricot verts på ett stort serveringsfat, häll på det brynta smören och toppa med hackat ägg och surdegskrutongerna.

Pistagepavlova med citruskräm och färska bär

Den gula påsktårtan i all ära, men får Frida Lund och Briska Demi Sec välja så serverar vi en modernare version av påskdessert i år. Nämligen en riktigt god pistagepavlova med citronmascarponekräm och färska bär. Välj själv om du vill servera den som en stor påsktårta som alla skedar upp på sin tallrik, eller baka marängen i portionsformat så alla får varsin pavlova. En påskdessert som heter duga!

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk maizena
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • Zest från 1 citron
  • 100 g pistagenötter
  • Färska bär

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Addera sockret pö om pö. Sikta ner maizena och häll ner vitvinsvinägern och vispa in. Man ska kunna vända bunken upp och ner när marängen är klar.
Spritsa ut 6 pavlova på ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen och sänk därefter värmen till 125 grader.
Grädda ca 45 minuter. Förbered under tiden marängen gräddas resterande tillbehör.
Vispa mascarpone och socker, samt riv ner citronzest.
Vispa grädden fluffigt och vänd ner i krämen.
Skala pistagenötterna och hacka dem slarvigt.
När marängen är klar och har svalnat, toppa med citronkrämen, pistagenötter och dekorera med hela färska bär.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.