Vinrecension: Sancerre Domaine de la Villaudière 2010

Ett trendigt Sauvignon Blanc

Få druvor väcker så mycket reaktioner som druvan Sauvignon Blanc. Får druvan dig att rynka på näsan eller började det vattnas i munnen på dig redan när du läste den här textens rubrik? Det går inte att inte ha en åsikt om Sauvignon Blanc. Men det går heller inte att bortse från hur vansinnigt gott vinet kan vara när det görs rätt. Och rätt blir det oftast i Sancerre.

Vindistriktet Sancerre ligger i östra delen av Loiredalen och är ett av dalens mest prestigefyllda distrikt. Distriktet var länge känt för sina lättdruckna röda viner men under de senaste decennierna har Sauvignon Blanc-druvan vunnit allt mer mark, både vad gäller popularitet och mängden producenter.

I Sancerre produceras fortfarande rosé och röda viner på Pinot Noir-druvan, men det är det torra vita ofatade Sancerrevinet som tagit vinvärlden med storm.

Länge var de flesta Sauvignon Blanc-vinerna mycket aromatiska och gröna i stilen, starkt förknippade med gräs, nässlor, svarta vinbär och buxbom. Dessa aromatiska Sauvignon Blanc viner hittar vi numera främst i andra delar av världen, medan producenterna i östra Loire strävar efter mer nedtonade, eleganta, krispiga och välgjorda vita viner fulla av mineral från Sancerres typiska terroir.

Producenten Domain Reverdy låter sina vinrankor växa i en jordmån av lera och kalk, pressar sedan druvorna och låter musten jäsa i låg temperatur på ståltankar, vilket bibehåller vinets mineralitet och syra och bidrar till en lång behaglig eftersmak.

Experterna tipsar:

  • Vita Sancerreviner har generellt hög syra och passar bra som apititif men också till mat
  • Vinerna passar bra till ostron, räkor, havskräftor och lättare anrättningar av vit fisk.
  • Matcha gärna syran i vinet med en touch av syra i maten eller såsen.
  • Sauvignon Blanc är även en perfekt match till getost.
Sancerre Domaine de la Villaudière 2010
Sammanfattning
Ett elegant och välgjort ofatat vin som är lätt att tycka om. Nyanserad, frisk, aromatisk smak med inslag av päron, krusbär, mineral, gröna äpplen och citrus. Serverad vid 8-10°C som aperitif, till syrliga getostar eller rätter av fisk och skaldjur. Pris 179 kr.
Positivt
Passar till fisk, mingel och skaldjur
Torrt med goda inslag av krusbär, päron och gröna äpplen
Negativt
Något av det dyrare slaget, prova gärna viner från närliggande Pouilly Fumé som går ner i pris
Behöver ibland beställas in till Systemet
8.4
Av 10 poäng

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.