Få druvor väcker så mycket reaktioner som druvan Sauvignon Blanc. Får druvan dig att rynka på näsan eller började det vattnas i munnen på dig redan när du läste den här textens rubrik? Det går inte att inte ha en åsikt om Sauvignon Blanc. Men det går heller inte att bortse från hur vansinnigt gott vinet kan vara när det görs rätt. Och rätt blir det oftast i Sancerre.
Vindistriktet Sancerre ligger i östra delen av Loiredalen och är ett av dalens mest prestigefyllda distrikt. Distriktet var länge känt för sina lättdruckna röda viner men under de senaste decennierna har Sauvignon Blanc-druvan vunnit allt mer mark, både vad gäller popularitet och mängden producenter.
I Sancerre produceras fortfarande rosé och röda viner på Pinot Noir-druvan, men det är det torra vita ofatade Sancerrevinet som tagit vinvärlden med storm.
Länge var de flesta Sauvignon Blanc-vinerna mycket aromatiska och gröna i stilen, starkt förknippade med gräs, nässlor, svarta vinbär och buxbom. Dessa aromatiska Sauvignon Blanc viner hittar vi numera främst i andra delar av världen, medan producenterna i östra Loire strävar efter mer nedtonade, eleganta, krispiga och välgjorda vita viner fulla av mineral från Sancerres typiska terroir.
Producenten Domain Reverdy låter sina vinrankor växa i en jordmån av lera och kalk, pressar sedan druvorna och låter musten jäsa i låg temperatur på ståltankar, vilket bibehåller vinets mineralitet och syra och bidrar till en lång behaglig eftersmak.
Experterna tipsar:
- Vita Sancerreviner har generellt hög syra och passar bra som apititif men också till mat
- Vinerna passar bra till ostron, räkor, havskräftor och lättare anrättningar av vit fisk.
- Matcha gärna syran i vinet med en touch av syra i maten eller såsen.
- Sauvignon Blanc är även en perfekt match till getost.