Relationsexperten: Kan man planera in lycka?

Vår relationskrönikör Jenny Holmström från Coupleness reflekterar över lycka i en parrelation.

Ibland känner jag mig ensam trots att jag lever i en parrelation. Något som varit skämmigt att prata om, för att vara ensam i en tvåsamhet har känts misslyckat.

Under många år har det varit viktigt för mig att träna och yoga för att må bra och jag tar mig tiden till att träna. Hur? Jag planerar in i kalendern, ställer sällan in och jag känner mig alltid lika nöjd efteråt. Träning, både fysisk och mental har helt enkelt varit en självklarhet och en medveten investering i min hälsa på sikt.

För ett tag sedan läste jag en studie som faktiskt har ändrat på hur jag ser på lycka och hur jag prioriterar min tid. Men vad var det som förändrade hur jag prioriterar min tid? Jo, världens längsta studie om lycka som pågått i 75 år och som idag leds av professor Robert Waldinger vid Harvard University.

Den visar att bra relationer till andra gör oss lyckligare och friskare. Människor som umgås med familj, vänner och som känner sig delaktiga i samhället där de bor är lyckligare, de mår bättre och lever längre än de som känner sig ensamma.

Inte ensam om att vara ensam

Inte så konstigt egentligen för när jag tänker på när jag mår bra så är det just när jag känner mig nära andra människor mentalt. Det är inte alltid så och från tid till annan känner jag mig ensam, även i min relation. Något som kan kännas lite jobbigt att prata om. I en relation ska det inte kännas ensamt, hela poängen med att vara i en relation är ju att man är två. Det spelar ingen roll att jag har världens finaste partner, när jag inte får till de där lite djupare samtalen så kommer en känsla av ensamhet. På samma sätt med mina vänner. Jag har hur många fina vänner som helst, men när tiden eller energin inte finns där känner jag mig ensam. För mig hänger det ihop med att mycket snurrar på med familj, hus, startup ja you name it. Ja, du förstår kanske anledningen till varför jag grundat Coupleness och kanske känner du igen dig, för jag vet att jag inte ensam om att känna mig ensam.

Kalendertid – nyckeln till lycka

Så hur gör jag för att maximera mina chanser till att vara lycklig och leva länge – min nyckel är kalendertid. Det kan låta tråkigt, men funkar så bra. Jag har börjat med kalendertid för vänner och relationen. Precis som med träningen. En kväll i veckan extra mycket fokus på min partner och en kväll i veckan träffar jag vänner. Jag försöker även hitta tid för att träffa mina föräldrar så mycket det bara går. En medveten investering i lycka och i min hälsa på sikt.

Screen time mot people time

  • Som Robert Waldinger säger byt ut screen time mot people time- istället för att scrolla Instagram ring en kompis eller släkting en kväll i veckan
  • Lever du i en relation – kör en date night en kväll i veckan. Behöver inte vara på restaurang, utan går lika bra att avsätta tid hemma till en trevlig middag. En kompis till mig kör onsdagsmiddagen med sin man. En stående tid i kalendern som få saker rubbar på. Är du singel, boka in en middag med en vän eller träffa en ny vän. Finns så många sätt att träffa nya vänner på – alltifrån padel till vänskapsappar som Go Friendly.

Så, all in på relationer – för vem tackar nej till ett långt och lyckligt liv?

Läs mer om Coupleness här

Jenny Holmström Couplneness
Jenny är medgrundare och VD för relationsappen Coupleness. Hon brinner för att driva stora samhällsfrågor och har också varit med och grundat Porrfri Barndom. Som många andra har hon börjat spela padel och hon älskar trädgårdslivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.