Daniel Lindström “Därför trotsade jag mina rädslor & gick på audition”

För 19 år sedan vann Daniel Lindström Idol. Den då 26-åriga Daniel Lindström gick från postsorterare på logistikavdelningen på dåvarande Posten I Umeå till att bli Sveriges första Idolvinnare någonsin. Daniel Lindström’s vinnarlåt ”Coming True” handlar om just drömmar som går I uppfyllelse.

Daniels resa handlar om att uppfylla drömmar, betydelsen av uppmuntran från omgivningen som I det här fallet var en kollega och en chef, betydelsen av en arbetsgivare som skapar förutsättningar men också kändisskapets utmaningar. Daniel har idag valt att ha ett vanligt yrke och ha musiken som sin hobby.

Inför Idol 2023 är Daniel frågade PostNord om Daniel ville vara ambassadör för deras sponsorskap.

Hur såg ditt liv när du sökte till Idol?

Jag hade ganska nyligen flyttat tillbaka till Umeå. Efter några år på olika musikutbildningar, kände jag att det, som 26-åring, var dags att skaffa mig ett riktigt jobb. En kompis tipsade om att komma och jobba på Posten, så jag sökte dit och började jobba skift på paketsorteringen. Jag trivdes jättebra! Det bästa var nog kollegorna och jag minns särskilt en som kunde typ alla postnummer i hela Sverige utantill!

Vad gjorde att du sökte till Idol?

Jag har sjungit och hållit på med musik så länge jag kan minnas. En kollega hade hört talas om amerikanska versionen av Idol och nu skulle programmet komma till Sverige. Hon hade hört mig sjunga på jobbet och uppmuntrade mig att söka. Jag hade nog inte vågat ta steget annars, tvivlade lite på min förmåga och var säkert rädd för att bli besviken. Men vinsten de första Idol-säsongerna var ett skivkontrakt, så det var därför jag trotsade mina rädslor och gick på audition.

Vad sa din chef/arbetsgivare när du berättade att du skulle vara med i Idol och behövde vara ledig under hela hösten?

Haha, dom tyckte det var superkul. Det var ju min kollega som peppade mig att söka och sen min chef som peppade mig att våga. Jag var orolig vad min chef skulle säga när jag sa att jag behövde vara ledig för att vara i Stockholm på heltid under hela hösten. Men min chef tvekande inte en sekund och gav mig tjänstledigt så jag kunde göra min resa. Att jag inte behövde säga upp mig utan jag kunde känna mig trygg med att jag hade en anställning att komma tillbaka till. Vet inte om jag hade vågat satsa annars. Chefen skämtade med mig och sa att om jag vinner så får jag komma tillbaka och sjunga och det har jag gjort.

Vad betydde stödet du fick från din arbetsplats?

Jag tror att arbetsgivare i framtiden behöver satsa mer på det PostNord gör för sina anställda. Ett hållbart företag tänker på sina medarbetare minst lika mycket (om inte mer) som på sina kunder. Schyssta villkor och attraktiva förmåner är viktiga för morgondagens medarbetare. Detta kommer att bli än viktigare i framtiden för företag för att attrahera nya medarbetare.

Hur var det att vara med i tävlingen?

Det var spännande och lärorikt att se en så stor TV-produktion från insidan. Att sjunga i direktsänd TV i flera veckor och dessutom stå inför en jury för bedömning var en utmaning för mig, som egentligen är ganska introvert. Men när jag ser tillbaka är jag väldigt stolt över att jag lyckades prestera som jag ville, så det var en bra upplevelse för mig.

Hur var det att stå inför publik?

Jag har scenskräck så det har varit viktigt för mig att hitta metoder för att få det att fungera. Som exempelvis vad jag ska göra för att slappna av lite, lugna ner andningen, fästa blicken på en punkt bakom publiken, fokusera på musiken. Det är där jag trivs bäst, inne i musiken. När allt stämmer så är det en oslagbar känsla, säger Daniel Lindström.

Vad hände efter att du hade vunnit och hur följde åren efter det?

Då började en väldigt intensiv period med att spela in vinnaralbumet under två veckor, och sedan blev det signeringsturné – och efter det turné med band under hela 2005. Albumet sålde fantastiskt bra men efter det året var det inte så roligt längre. Det blev lite av ett tufft uppvaknande att framgångarna inte fortsatte radas upp. Året slutade med att jag gick in i väggen. Jag var väldigt frustrerad och kände att jag hade tappat kontrollen över min musik och min kreativitet då personerna runt mig ville gå i en helt annan riktning än vad jag ville musikaliskt, låst i ett kontrakt. När jag väl kommit ur kontrakten så höll jag på med musik på heltid under många år men allt eftersom tiden gick kände jag mig tvungen att prioritera annorlunda för att kunna ha en trygg ekonomi och få någon form av balans i livet.

Hur ser livet ut idag?

Jag träffade min fru efter Idol i samband med att hon gjorde en intervju med mig inför släppet av mitt svenska album. Idag lever vi ett härligt liv med yrken vi trivs med och bor med våra tre fantastiska barn och vår hund norr om Stockholm. Idag är det viktigast att fokusera på hälsan, familjen och arbetet. Efter det kommer musiken som alltid kommer att vara ett stort intresse, faktiskt för hela familjen. När det dyker upp ett intressant uppdrag så gör jag gärna det men jag har lyxen att kunna tacka nej idag, berättar Daniel Lindström.

Vad är dina tips till idolfinalisterna?

Det är väldigt mycket som händer under finaldygnet. Försök att hitta stunder till att ta er tid för att uppskatta och njuta av upplevelsen. Oavsett hur det går i finalen så är det här bara början.

Hur var det att vara tillbaka på Idolscenen?

Det var en härlig upplevelse. Allt kändes så mycket större och bättre nu och det är fortfarande ett fantastiskt fint gäng i produktionen. Sen var det lite skrämmande att jag glömde bort texten en minut innan jag skulle gå in på scen. Som tur var så satt texten igen när led-skärmen väl öppnade sig och jag skulle gå in till Kishti och publiken.

PostNord använder din Idolresa som inspiration till sina medarbetare idag, hur känns det?

Det känns supercoolt att jag som tidigare anställd på dåvarande Posten kan inspirera än idag. Inför Idol 2023 frågade PostNord om jag ville vara ambassadör för deras aktiveringar inför sitt sponsorskap av Idol 2023. Jag blev så glad när jag fick höra hur mycket bra saker dom gör och hur mycket PostNord faktiskt satsar på sina medarbetare för att de ska ha en aktiv fritid parallellt med sitt jobb. Men det är såklart inte bara musik utan fler områden, som kultur, idrott, wellness och semester också.

Genom Stiftelsen kan medarbetarna söka ”Drömbidraget” som är ett bidrag för fritidsstudier för att deras drömmar ska bli verklighet. Någon kanske vill lära sig spela saxofon? Prata mandarin? Eller kanske gå en danskurs? De har en massa fina kurser, inspiration och erbjudanden till de anställda har jag hört.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.