Michaela Berglund lanserar fond med endast kvinnoägda bolag

Michaela Berglunds banbrytande resa inom Feminvest, från att ansluta för fem år sedan till lanseringen av Nordens första fond med enbart kvinnoägda bolag. Upptäck hennes kamp för kapitaltillgång och målet att omstrukturera spelplanen för kvinnliga företagare och investerare.

För lite mer än fem år sedan blev Michaela Berglund en del av Feminvest. Några år senare köpte hon loss bolaget från dåvarande Pepins tillsammans med några kvinnliga medinvesterare. Att kvinnor investerar och startar eget är ett faktum. Men att riskkapitalet är näst in till obefintligt. Och att Sverige är i botten på listor både sett till Europa i stort när man inkluderar USA är katastrof.

Enligt Michaela har kvinnor ingen möjlighet att växa sina bolag stort utan kapital. Något som i längden gör det omöjligt att skapa ett unicorn-bolag som kvinna. För tre år sedan började hon samla kvinnliga investerare i ett forum. Nu tar hon nästa steg och lanserar i slutet på januari Feminvest Ventures, Nordens första fond med endast kvinnoägda bolag. Målet är att förändra siffran om kapitalet till kvinnor.

Sveriges största hub för kvinnliga entreprenörer och investerare

Feminvest är idag Sveriges största hub för kvinnliga entreprenörer och investerare. Bolaget består framåt av fyra ben utbildning, ett entreprenörsnätverk, ett investerarnätverk och så nu fonden. Syftet är att accelerera kvinnors ägande, och genom det också uppnå en mer jämlik fördelning av förmögenhet och kapital mellan kvinnor och män.

Michaela kommer själv från en bakgrund inom främst marknadsföring, IR och finans. Hon har de senaste åren arbetat i så väl London som Sverige. Hon började själv investera på börsen och i några utvalda bolag som yngre, här har redan varit med om att göra en exit två gånger.

“Kvinnoägda bolag, mer lönsamma”

Ser man till kvinnoägda bolag idag är de ofta mer lönsamma och står för färre konkurser än män. För att gå in och investera i Feminvest fond behöver man gå in med minst 100 000 EUR. Fonden har också en aktiv investeringskommitté med spännande namn. Som bland andra Marianne Österlund, tidigare Goldman Sach, David Wendel vd First Ventures, investeraren Raja Skogland The Visionary Company, Hannes Wideteg grundare av AI-bolaget Asekio och Pernilla Nissler ex vd på Skincity, tidigare Blocket.

Alla investeringar sker på en nordisk kontext primärt men kan även komma att spegla Europa bredare. Totalt siktar Michaela på att resa 100 miljoner SEK till fonden och fokus ligger på investeringar i skalbara bolag inom femtech, greentech, proptech, healthtech och sustaintech men även retail där ett impact tema finns att tillgå.

Feminvest senaste år har varit händelserikt och nu under hösten har man lanserat i Norge och Finland. Jämte ett stort arbete med fonden arrangerade man också det stora entreprenörsevenemanget Fearless i Stockholm med över 500 besökare. Jämte fonden i januari släpper Feminvest också sitt första magasin Feminvest Magazine som kommer att finnas på alla SJ-tåg under januari. I år närmar sig bolaget en omsättning på 4 miljoner och verksamheten siktar nu på en omsättning på 8–9 miljoner kommande år.

Frågor till Michaela

Vilka utmaningar har du stött på under resan från att ansluta till Feminvest för fem år sedan till lanseringen av Nordens första fond med enbart kvinnoägda bolag?

– Att säkerställa rätt förutsättningar för bolagets tillväxt var min initiala uppgift. Att se till att bolaget var ägt av kvinnor men även identifiera personer med rätt kompetens som jag såg som viktiga för att utveckla bolaget framåt på olika sätt. Samt rekrytera och se till att bolaget växer så mycket som det går utan extern finansiering är även det en balansgång som kräver engagemang. Det har dock resulterat i att Feminvest vuxit 300% i omsättning med ett positivt resultat under 2023, säger Michaela Berglund och fortsätter:

– Som företagsledare för ett ungbolag upplever jag att det finns krav att leverera resultat i ett tidigt skede om du har inte har ett etablerat namn eller “track-record” för att etablera ett företroende. Så du behöver leverera externt i ett tidigt skede, samtidigt som du bygger bolag – vilket är krävande. Det behövs mycket fokus på verksamheten för att få den att växa hållbart. Å andra sidan är den nordiska marknaden så pass liten att du snabbt kan etablera dig om du visar på.

Hur ser du att Feminvest Ventures kommer att påverka landskapet för kvinnliga företagare och investerare? Vilka långsiktiga mål har du för fonden?

– Vi vill utbilda kvinnor med bolag i värdet av att äga, samt bidra till att utmana andra investerare att väga in ägande när de placerar kapitalet. Det behövs fler initiativ som sätter jämställd tillgång till kapital på kartan och det här är bara början för vår investeringsverksamhet. Vi vill utmana genom att bidra till fler finansiella möjligheter för kvinnor, både som investerare och som bolagsbyggare. Vi är stolta över att få vara med och bidra till att visa på affärsnyttan i att investera i kvinnoägda bolag, säger Michaela Berglund.

Om Feminvest

Feminvests arbetar för en mer jämlik fördelning av förmögenhet mellan kvinnor och män. Verksamheten är en internationell mötesplats för kvinnliga entreprenörer och investerare med närmare 50 000 kvinnor. Ambitionen är att utbilda, stödja och inspirera kvinnor att investera, växa sina bolag och sina tillgångar.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.