Hit The Hay – Sov gott med miljövänliga sängkläder

Vi har testat påslakan och örngott från Hit The Hay och recenserat produkterna.

HIT THE HAY är ett nylanserat företag i Sverige som producerar miljövänliga sängkläder gjorda av 100 % Lyocell.

Lyocell är av en naturlig cellulosa som utvinns av trämassa och förädlas i ett slutet kretslopp där vatten återvinns och återanvänds, till skillnad från bomull som kräver stor vattenkonsumtion.

Lyocell är inte bara mindre vatten-krävande, den absoberar även färg bättre än någon annan cellulosafiber, vilket leder till en process av mindre färgämnen men med rikare färg.

Bakgrund om sängkläder och textlindustrin
Textilindustrin är sedan länge dominerad av bomull, vilket är det vanligaste valet av tyg i tillverkningen av just sängkläder. Baksidan med bomull är att det är ganska skadligt för miljön då det konsumeras stora mängder vatten och kemikalier i odlingen och tillverkningen, vilket vi på HIT THE HAY såg som ett problem – Därav kom idén till miljövänliga sängkläder, och valet av Lyocell. Lyocell är 100% biologiskt nedbrytbart, vilket är underbart!

Vi såg även vikten av att lakan ska kännas lyxigt mjuka, ska andas och även vara slitstarka, vilket Lyocell är perfekt för då den bland annat är antibakteriell och transporterar bort fukt hela 50% bättre än bomull.

Bakom HIT THE HAY är 26åriga Erik Linzander

Jag var ganska ung när en klok man berättade för mig att ”Det finns två saker du verkligen bör investera dina pengar i: ett bra par skor, och bra sängkläder”.

Erik, grundare av Hit The Hay berättar om hur en klok man en gång i tiden berättat att man bör spendera i bra sängkläder. Efter några år av att ha spenderat i dåliga sängkläder så tänkte Erik om. Lakanen bleknade fort och kändes slitna. Erik började förstå den kloke mannens råd, och gav sig ut för att leta reda på bra sängkläder.

– Det enda problemet som uppstod var att jag inte kunde hitta det jag letade efter. Jag var fullt medveten om att bomullsindustrin dränerade vår planet på vatten och förorenade den med kemikalier, vilket var något jag inte ville stödja.

– Det var i denna jakt, som jag fick höra talas om ett tyg som heter Lyocell. Tyget var gjort av trämassa med ett prisvinnande slutet system som återvinner både vatten och de (ogiftiga) kemikalier som används i tillverkningsprocessen. Tyget kom även med flera andra fördelar som bland annat den snälla mjukheten mot huden, allergivänlighet och med bra andingsförmåga.

Det var här idén började, jag ville skapa ett miljövänligt alternativ för sängkläder, som skulle ge stora fördelar.

– Hit The Hay vill förbättra en av de viktigaste sakerna i livet, sömn. Vi gör detta genom att använda innovativa material, maximera komforten i våra produkter och ständigt söka efter nya sätt att förbättra sömnen på.

Vår upplevelse
När man får hem paketet med sängkläderna så blir man först väldigt glad. Det är ett snyggt paket och sängkläderna ligger i en härlig påse som man kan återanvända, och vi älskar återanvändning. Paketet kommer med ett tackkort för att man har valt ett miljövänligt alternativ av sängkläder, vilket får en att känna en klapp på axeln – bra jobbat kompis.

Produkten och resultatet HIT THE HAYs lakan säljs i tre olika färger: grå, vit och sand. Sängkläderna säljs även i tre olika storlekar: Single 150x200cm, Double 200x220cm, King 240x220cm.

Efter frekvent användande under en vecka var reaktionerna följande:
Det mjuka tyget ger en silkeslen och omfamnande känsla. Tyget andas mycket bra och det gick toppen att sova med täcket på under en hel sommarnatt. Kvaliteten på sängkläderna känns extra hållbart och får sängen att kännas mer robust. Efter en första tvätt så var tyget i samma goda skick som när de först anlände hem.

Vårt slutbetyg blev mycket väl godkänt. Det enda minuset är att sängkläderna kan ses som lite dyra, och lakanen skrynklar till sig lite efter ett tag. Skrynkligheten syns inte tydligt, bara för den petige perfektionisten.

Priset
Priset för ett set ligger mellan 1 199:- och 1 599:- beroende på storleken du väljer. Det kan låta dyrt, men tittar man på alternativen på marknaden och även i jämförelse med hur miljövänliga de andra alternativen är, så är det här priset mycket värt om man vill hålla sig grön och skön (och hållbar).

Bedömning
Sängkläderna från HIT THE HAY får ett toppbetyg på grund av dess miljövänlighet, mjukhet och luftighet. Sängkläderna känns lyxiga och fungerar både under en het sommarnatt som en kall vinternatt. Vi rekommenderar den även till personer som har extra känslig hy, då sängkläderna inte innehåller lika mycket färgämnen och är skonsamma mot huden.
VI GILLAR
Bekvämlighet
Luftighet
Kvalitet
Miljövänligt producerat
Slitsamma
Kan bli bättre
Lite skrynkliga efter ett tag
4.5

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.