Rysliga film- och serietips till Halloween!

Er recensent Färber hjälper er med Halloween-stämningen genom några kusliga tips

Foto: Netflix

Äntligen är den här! Tiden då massor av skräckfilmer och skräckserier ploppar upp på bio samt streamingstjänster för att skapa kalla kårar inför och under Halloween. Här delar jag med mig av några tips ur denna enorma skatt genren samlat på sig genom alla år. Trailers finns i länken.

 

It Follows

Hbo Max

En Indie-skräck med förbannelsetema vars härliga ton och filmmusik skapar en riktigt kuslig stämning. Inte sedan ‘Jaws’ tider har väl toner skapat en sådan inre fruktan för vad som komma skall.
Skräcken kryper verkligen på en och det är riktigt effektfull sådan. Man finner sig iaktta allt som sker med koncentrerade ögon och sinne för att ha kontroll på hotet. En kontroll du förmodligen kommer misslyckas äga. Detta är stämningsfull Halloween-skräck på hög nivå.

Handling

Bekymmersfria Jay har en ny pojkvän i Hugh. När de varit intima för första gången så ändras Hughs beteende snabbt. Han överfaller henne och binder fast henne i en rullstol. Han måste nämligen få henne att lyssna på de regler som nu gäller. För Hugh har fört över en förbannelse till Jay. En förbannelse som sprider sig via samlag och reglerna är enkla. Hon kan antingen välja att föra över förbannelsen på någon annan eller undvika döden genom att fly undan den i hela sitt liv. För hotet kommer finna henne oavsett vart hon tar vägen. Vän eller fiende – båda kan vara döden som kryper närmre och närmre

 

Foto: RADiUS-TWC

The Haunting Of Hill House

Netflix

Mike Flanagans mästerverk där dramat är minst lika gripande som skräcken som sprider sig över 10 avsnitt. Djupet i karaktärerna och handlingen skapar starka band hos tittaren och man bryr sig om vartenda öde. Det är vackert, skrämmande, gripande och inte sällan får vi beskåda ren konst och TV-magi sett ur skapandets vinkel. Man sitter hänförd och kommer till sans först igen när de kalla kårarna börjar krypa längs ryggraden. Fantastiska skådespelarinsatser av både unga och vuxna i en handling som utspelar sig i två olika tidsåldrar.

Handling

Sommaren 1962 flyttar Hugh och Olivia Crain samt deras fem barn – Steven, Shirley, Theodora, Luke och Eleanor- in i Hill House för att renovera herrgården för att sedan sälja den. Renoveringen kräver dock mer jobb än väntat så familjen tvingas bo kvar längre än de först planerade. Denna tid blir till en mardröm då paranormala händelser, som först var enstaka, ökar och blir starkare upplevandsmässigt. En dag drabbas familjen av en tragisk förlust och flyr huset. 26 år senare drabbad familjen av ytterligare en förlust och syskonen samt deras far återförenas. Nu tvingas de ta itu med sina minnen och upplevelser från tiden i Hill House och hur dessa påverkat var och en.

Foto: Netflix

Wednesday

Netflix

Jenna Ortega levererar en lika suverän rollprestation som den Christina Ricci gjorde med underbart underhållande och mörka karaktären ‘Wednesday’. Lika underbart då att även Ricci är med i denna version.  Den mörka humorn och tonen känns igen från förlagorna. Vi kastas in i en underhållande detektivgåta i en skolmiljö – inte helt olik den på Hogwarts, men som ändå står på egna ben. Det är riktigt underhållande och fotot är underbart vackert. Det mest uppfriskande är att vi lär oss att det är helt okej med olika personligheter. Man måste inte låtsas vara någon annan eller passa in i bestämda samhällsmallar för att vara lycklig. Wednesday med familj kan vi många känna igen oss i.

Handling

Wednesday Addams blir relegerad från sin skola efter att ha släppt hungriga pirayor i skolans simbassäng. Detta som hämnd på de som mobbat hennes bror Pugsley. Gomez och Morticia Addams lyckas få in henne på sin gamla skola – Nevermore Acadamy i staden Jericho, Vermont – till Wednesdays stora förtret. Hennes kalla och känslolösa personlighet gör att hon har det svårt att få kontakt med de monstruösa utstötta elever som går på skolan och hon finner sig snart hamna i trubbel hos skolans rektor Larissa Weems efter att ha brutit mot regler. Wednesday har dock nyligen märkt att hon ärvt sin mors mediala förmågor, vilka kommer väl till pass för att försöka lösa en lokal bestialisk mordgåta.

Foto: Netflix

Halloween

Netflix

Indiefilmen från 1978 som på egen hand startade slasher-eran, blev en enorm kassasuccé och John Carpenters stora genombrott. Nervpirrande toner via filmmusikens huvudtema vars enkelhet är så genialiskt skrämmande. Ett av de mest kända samt revolutionerande i filmhistorien och skrivet av John Carpenter själv. Vi möter även en ondska i Michael Myers som skrämmer oss lika mycket. Inte mycket är rysligare än när motiv saknas bakom hemska dåd. Halloween är rak och ren skräck utan nåd. Något som Jamie Lee Curtis karaktär snart blir varse. Curtis suveräna filmdebut som gjorde henne till en omåttligt populär och färgstark “Final Girl”.

Handling

Halloween 1963 gör en 7-årig Michael Myers det otänkbara. Han mördar sin 17-åriga syster Judith brutalt, blir omhändertagen och placeras på mentalsjukhus. Hans psykiatriker Dr.Loomis ser ren och skär ondska i Myers och inser att han aldrig kan släppas fri. 15 år senare lyckas Michael fly och söker sig tillbaka till sin hemstad Haddonfield. Det blir nu upp till Dr.Loomis och lokale Sheriffen att stoppa Myers. Laurie Strodes (Curtis) Halloween består av att sitta barnvakt , men detta kommer snart bli den mest skrämmande dag i hennes liv.

Foto: Compass International Pictures.

Lake Mungo

YouTube

En fiktiv dokumentär (mockumentary/found tapes) som ni garanterat kommer vilja se om när sluttexterna rullar. För skräcken och mystiken växer på en efter filmens slut och hänger kvar länge.
Det är en ganska enkelt skapat film där dokumentärskänslan är verklighetstrogen. Här finns det inget överflöd av jumpscares då stämningen och mystiken är det som håller oss på spänn.  Jumpscares som existerar är riktigt smart placerade och en av de saker som gjort denna film så speciell. Lake Mungo benämns ofta som “den mest skrämmande film du aldrig hört talas om” vilket känns sorgligt då den har så mycket att erbjuda. Mystikdelen känns mer närvarande än skräckdelen vid en första anblick.

Handling

16-åriga Alice Palmer drunknar under en simtur i den lokala dammen. Efter att dödsfallet utretts och benämns som olycksfall begraver den sörjande familjen Palmer sin dotter och syster. Inom kort börjar oförklarliga händelser ske i- och i anslutning till deras hem. Skakade av upplevelserna så tar familjen hjälp av ett medium, Ray Kemeny. Ray upptäcker snart att Alice levde ett hemligt dubbelliv. En serie av ledtrådar visar familjen vägen till Lake Mungo där Alices hemliga förflutna uppenbarar sig.

Foto: Lions Gate

The Fall Of The House Of Usher

Netflix

Magiska Mike Flanagan är tillbaka med en ny miniserie där han dragit inspiration från ingen annan än Edgar Allan Poes verk. Så känner man till sin Poe kommer det bli en extra härlig krydda för upplevelsen, men det är absolut inget måste för att uppskatta denna serie till max. The Fall Of The House Of Usher skiljer sig lite från Flanagans tidigare Netflix-skapelser, som fantastiska The Haunting Of Hill House eller The Haunting Of Bly Manor. Vi är vana vid att känna starkt för karaktärerna och vi hejar på dem för att vi vill dem väl.

Flanagans styrkor

En av Flanagans största styrkor – den att skapa starka karaktärer med djup. En annan är att han skapar otroligt starkt drama som greppar tag om tittaren samtidigt som skräcken lurar i skuggorna för att skrämma livet ur oss.
Här är tonen lite annorlunda. Borta är de sympatiska karaktärerna och man finner sig mer sitta och hoppas på att deras öden består av hemska slut. Att de får vad de förtjänar.
Det blir inte djupet man är van vid. Istället blir det mer en ytlig njutning för stunden, men vad gör det när underhållningsvärdet i det hela är så fantastiskt stort?

Handling
Tvillingarna Roderick och Madeleine Usher  beslutar i unga år att de vill nå toppen och förändra världen. De tänker inte låta någon stå i deras väg och de är villiga att göra stora uppoffringar att nå sina mål. 
De lyckas bygga en dynasti och förmögenhet som säkrar familjens framtid för generationer. Allt hotas dock när deras arvingar börjar dö, en efter en, under mystiska omständigheter. 

Foto: Netflix

 

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.