Vinrecension: Domaine Rewa Chardonnay, 2016

Lyxigt och kaxigt ”gå bort-vin”

Trots att Nya Zeeland är att av världens yngsta vinländer fortsätter landet att imponera stort. Särskilt distriktet Central Otago, på sydön, riktar uppmärksamhet till sig med utmanande och komplexa viner. Sedan Nya Zeeland började plantera vin i början av 70-talet har landet varit synonymt med sina aromatiska Sauvignon Blanc-viner medan Pinot Noir har varit den ledande blå.

Landet i öst har däremot mycket mer att bjuda på och ingen blir gladare än jag när Systembolaget väljer att ta in några Nya Zeeländska nyheter i det mindre småskaliga sortimentet.

Domaine Rewa är på tillfälligt besök i detta mindre sortiment, kallat Små Partier, och är liten biodynamisk producent på ynka 5.5  hektar. Domaine Rewa ligger i Central Otago som förutom att vara världens sydligaste vindistrikt också är ett av världens yngsta. Chardonnay har odlats i knappt 30 år och så sent som 2011 producerade Domaine Rewa sin första årgång.  Ändå lyckas man med stor finess och skickligt vinmakeri skapa det här mycket personliga, blommiga, kryddiga och gulfruktiga vita vinet, med smöriga fat och toner av mandel och jasmin. Vinet ger också en generös touch av citrus och stenfrukt med ett uns av mandarin och vanilj.

Alla dessa smaker och dofter skapar en helhet och en harmoni, utan att blir för kladdigt eller för mycket.

Det finns en tydlig medvetenhet kring den här typen av vinmakeri och det räcker med en första liten klunk för att förstå att det finns en stark inspirationskälla i vita Bourgogneviner. Rewas Chardonnay är nyanserad och balanserad och klarar av fetare fiskrätter eller rätter av ljust kött eller fågel.  Eller varför inte en grillad fisk? De tropiska och blommiga tonerna i vinet klarar av de rökiga inslagen från grillen.

Experterna tipsar:

  • Chardonnay är en mångsidig druva och skapar fylliga matviner som klarar av en hel del smaker
  • Köp viner från Nya Zeeland och du slipper korkskadade viner. Landet har drivit utvecklingen av skruvkapsylen, de flesta vinerna är förslutna på detta sätt, såväl enkla som dyra viner.
  • Ge bort en flaska dyrare vin, gärna biodynamiskt, naturvin eller något annat avancerat istället för att ge bort en flaska bubbel i present.
Domaine Rewa Chardonnay, 2016
Domaine Rewa Chardonnay, 2016
Sammanfattning
Komplex, fruktdriven, elegant och torr Chardonnay med tydlig fatkaraktär. Kryddig, smörig och gulfruktig i stilen med inslag av stenfrukt och vanilj. Serveringstemperatur 8-10°C till rätter av fisk, fågel eller ljust kött. Pris 299 kr
Syra
6.2
Torrt - Sött
3
Smakintensitet
8.4
Positivt
Spännande och personligt vinmakeri med komplexitet och lång eftersmak
Generöst vin som passar till fet fisk, ljust kött, fågel eller fläsk
Negativt
Prislappen. Det här vinet är välgjort, därmed också dyrt.
Vinet finns inte länge till på Systembolaget. Så skynda och fynda!
8.9
Av 10 poäng

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.