Hur skaffar man nya vänner i vuxen ålder?

Kvinnliga nätverket och appen GoFrendly bygger på att föra samman nya vänner i närområden utifrån gemensamma intressen och livssituation.

Ju äldre vi blir desto svårare tycks det vara att att skaffa nya vänner! Vardagslivet bjuder inte på lika många naturliga mötesplatser för att komma i kontakt med nya likasinnade personer som delar ens intressen. Var på den resan mot vuxenlivet glömmer vi bort hur man hittar nya vänner?

Det finns olika sätt att skaffa nya vänner men det blir svårare och svårare ju äldre vi blir. En bra början kan vara att rannsaka sig själv och sina livsval.

Många av oss landar i insikten att flera av de närmaste vännerna har hängt kvar från tidigare skeden i livet. Man har inte lika mycket gemensamt längre och relationerna kan kännas rätt så urtvättade.

Ingen tid för vänner?

Vi arbetar långa dagar, storhandlar och försöker klämma in träningspasset däremellan. När jobbet och vardagssysslorna äter upp mycket av ens vakna tid kan det vara svårt att prioritera existerande vänskapsrelationer och ännu mindre att skapa nya. Tyvärr är det sociala livet något som allt som oftast hamnar i skymundan och vi fastnar i gamla mönster med vänner som vi egentligen växt ifrån.

Många av oss landar i insikten att flera av de närmaste vännerna har hängt kvar från tidigare skeden i livet. Man har inte lika mycket gemensamt längre och relationerna kan kännas rätt så urtvättade. Av alla de hundratals vännerna i sociala kanaler, kan det vara få som du genuint är nöjd med. Är det kanske dags att rensa bort bland energitjuvar, och istället fylla på med någon som också vill testa padel eller hänga med till den nya bistron som öppnat i stan? 

Är det dags att rensa bland gamla vänner och spendera mer tid med dina nya?

Fyll på med rätt typ av vänner

På samma sätt som du planerar kost, träning eller stil så kan man även planera för det sociala för att öka både välmående och höja livskvaliteten. Ta dig tiden att verkligen fundera vilka vänner du skulle behöva just här och nu! Se det lite som vitaminer eller kosttillskott, dina nuvarande vänner som du träffar lite då och då kommer att vara kvar. Du behöver bara fylla på med lite ny energi utifrån den du är idag. Och det är helt normalt! Vi förändras med tiden, får nya intressen och prioriterar annorlunda. Detta påverkar såklart alla våra relationer och då kan det vara skönt att hitta vänner som speglar olika sidor av din personlighet. Vi behöver helt enkelt olika vänner för olika tillfällen och behov!

Ta dig tiden att verkligen fundera vilka vänner du skulle behöva just här och nu! Se det lite som vitaminer eller kosttillskott, dina nuvarande vänner som du träffar lite då och då kommer att vara kvar. Du behöver bara fylla på med lite ny energi utifrån den du är idag. Och det är helt normalt!

Med åren hamnar vi i egna rutiner som kan göra det svårt att hitta vänner som delar ens intressen, livssituation eller öppnar dörrar till sammanhang man vill befinna sig i. Just därför är det väldigt viktigt att satsa på kvalitet, framför kvantitet, där man kanske ses sällan på grund av alla andra åtaganden, men att relationen ändå bidrar till en känsla av tillhörighet, bygger på förtroende och ömsesidigt intresse för varandra. 

Hur gör man då?

När du väl landat i att du gärna vill skaffa nya vänner så finns det några smidiga sätt. Precis som mycket annat, har även relationer blivit digitaliserade och på samma sätt som man idag dejtar för kärlek kan man även dejta för vänskap. Det finns en mängd olika nätverk och grupper online som samlar människor med delade intressen. En av dessa är det kvinnliga nätverket GoFrendly, som har över 120.000 kvinnor i sin medlemsbas och bygger på att föra samman nya vänner i närområden utifrån gemensamma intressen och livssituation. Det finns även flera vänskapsappar så som Panion och aktivitetssidor, exempelvis Meetup, där man kan hänga med på aktiviteter med andra som brinner för samma saker. 

Det kvinliga nätverket och appen GoFrendly är ett bra sätt att hitta nya vänner

GoFrendly teamets 3 bästa tips för att skaffa nya vänner

  • Lägg inte för mycket värdering i det

Vi förstår att det kan kännas lite läskigt att ge sig ut på jakt efter nya vänner, just därför behöver du själv avdramatisera det. Din profil på ett socialt nätverk behöver inte vara perfekt, det viktiga är att komma igång!

  • Berätta vem du är och vilka vänner du letar efter

Nämn exempelvis tre saker du verkligen gillar, vilka vänner du skulle vilja fylla på med (träningskompis, föräldraledig, singelvänner) eller vad du skulle vilja göra mer av. Kanske har du en bucket-list upplevelse du behöver sällskap till?

  • Var öppen och ärlig

Tänk ut vilka drag som skulle utmärka dig och skriv ut de, t.ex. om du är pratglad, älskar hästar, uppvuxen i Norrland osv. Precis som offline kommer du inte klicka med precis alla, men var ändå öppen för att ta kontakt med nya personer. Du kan alltid lära dig något intressant i nya möten!

 

Nyfiken på GoFrendly? Lär mer på hemsidan eller gå med i nätverket kostnadsfritt här

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.