Pernilla Westergren jobbar för en transparent och hållbar djurvärld

Pernilla Westergren är mamma till tre: en hund, ett företag och sedan i somras lilla Astrid. När hon 2020 fick kännedom om hur dålig traditionell hundmat är för hundarnas hälsa och för planeten, samtidigt som hennes hund fick problem med magen och hon fick höra om fördelarna med insektsbaserad hundmat tog hon ett drastiskt beslut. Hon lämnade en trygg anställning inom finansvärlden för att hon kände att hon inte hade något val. Hon startade ett bolag som sysslar med just detta – insektsbaserad hundmat.

Pernilla har alltid älskat hundar. Samtidigt så brinner hon för hållbarhet. När hon fick hem sin labrador Siri upplevde hon att kvalitén och transparensen kring traditionell hundmat var låg.

– Samtidigt fick jag lära mig att husdjur står för 25% av den globala köttkonsumtionen och därmed har stor påverkan på klimatet. Något behövde göras och jag grundade Petgood vars syfte är att jobba för en mer transparent och hållbar djurvärld där hundar och katter kan äta förstaklassig mat samtidigt som de minskar sitt tassavtryck på planeten. Detta är möjligt genom insektsprotein, säger Pernilla Westergren.

Vad är det bästa för husdjuren?

– Enligt den senaste forskningen är kvalitén på insektsproteinet i linje med, eller till och med bättre än andra animaliska proteinkällor. Vårt foder innehåller alla essentiella aminosyror som hunden eller katten behöver; dessutom är smältbarheten hög. Vidare så används ingen antibiotika vid insektsfarmen; traditionell hundmat har flaggats som en risk att sprida antibiotikaresistenta bakterier, säger Pernilla Westergren.

Är insektsbaserad husdjurmat mycket bättre för klimatet?

Insekter är en väldigt resurssnål proteinkälla och kräver mindre vatten, mark och mat än andra traditionella proteinkällor. Samtidigt resulterar det i betydligt mindre koldioxidutsläpp: att framställa 1g insektsprotein resulterar i 94% mindre växthusgaser än framställandet av 1g nötkött.

Finns det skillnad mellan hur nyblivna mammor och pappor blir bemötta i arbetslivet?

– Det är svårt för mig att svara på och jag tror väldigt individuellt. Jag tycker överlag att jag har fått ett väldigt fint och stöttande bemötande, inte minst från andra kvinnor vilket är så fint att se, säger Pernilla och fortsätter:

– Mina råd till andra kvinnor som också är nyblivna mammor och vill satsa på sitt entreprenörskap: Våga be om hjälp – att min familj och fästman har varit så närvarande och viktig del av vår dotters liv är och har varit ovärderligt och gjort det möjligt att kombinera entreprenörskap med att få barn.

– Försök att hitta lösningar som får det att funka för dig; ta med bebisen, ha möten hemma osv. Sätt rimliga krav på dig själv och prioritera. För mig har fokus under det senaste året varit på familj och petgood; det gör tyvärr att jag behövt bortprioritera annat. Men jag tror också att det är nyckeln till att få det att fungera, man kan inte göra allt och vara perfekt på alla områden, säger Pernilla Westergren.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.