Psykologen: “Olyckligt kär? Så kommer du över hjärtesorgen”

Psykologen Julie Franzén från Lägereld skriver om förälskelser och hur man kan hantera hjärtesorg och olycklig kärlek.

SponsorLägereld

Alla hjärtans dag. Vad du än anser om dagen går den inte obemärkt förbi. Vart du än vänder dig ser du rosor, nallar och erbjudanden om romantiska middagar. Vissa sänder endast dagen en flyktig tanke, avfärdar den som ett kommersiellt påfund och väljer att fira kärleken vid andra tillfällen.

Men hos den som nyligen separerat eller lider av obesvarad kärlek kan dagen väcka en känsla av ensamhet och sorg.

Statistiken säger att cirka 98% av alla människor någon gång lidit av olycklig kärlek. Trots det känner sig många ensamma i sin upplevelse av olycklig kärlek och de beteenden som följer.

Hur förälskelse påverkar kroppen
Att älska någon som inte älskar en tillbaka är ohyggligt smärtsamt. Faktum är att få händelser i livet är så smärtsamma som obesvarad kärlek. Enligt Katarina Gospic, hjärnforskare och författare, är det samma områden som aktiveras vid olycklig kärlek som vid fysisk smärta. Vid olycklig kärlek aktiveras också områden som liknar den aktivering som sker vid missbruk.

Och det finns faktiskt vissa likheter mellan missbruk och obesvarad kärlek, det starka begäret efter något man inte får.

I början av en förälskelse sjunker koncentrationen av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Låga halter av serotonin kan ge ångest, oro, stress och tvångsmässighet. Enligt Gospic menar vissa att den besatthet vi upplever vid förälskelse kan bero på dessa sjunkande nivåer. Och visst kan förälskelse både generera ångest, tvångsmässighet och nedstämdhet. Särskilt om kärleken är obesvarad.

Förälskade personer beskriver hur hela deras liv börjar kretsa kring personen de är kära i, hur de räknar ner till nästa gång de ska ses, överanalyserar varenda meningsutbyte och värderar varje form av fysisk kontakt. Det blir en slags besatthet. Om kärleken är obesvarad kan det vara svårt och ta mycket lång tid att återhämta sig. I värsta fall övergår sorgen över avvisandes i depression.

Hjärtesorg
Olycklig kärlek är något de flesta går igenom någon gång i livet. Ofta sker det i tonåren och är då en form av förberedelse för att kunna hantera känslomässiga avvisandes i vuxen ålder. Men många har också erfarenhet av att vara olyckligt kära i vuxen ålder. Obesvarad kärlek är en typ av förlust, framförallt om du varit i en relation med personen och denne lämnat dig. Att separera från någon som du älskar men som inte besvarar din kärlek innebär en sorgprocess.

Du har säkert hört talas om sorgens fem faser, en modell utvecklad av psykiatrikern Elisabeth Kubler-Ross.

Modellen identifierar en rad känslomässiga faser som människan går igenom vid personliga kriser såsom dödsbesked, sjukdom, skilsmässa, arbetslöshet och även kollektiva kriser.

Förnekar man eller ignorerar dessa faser kan de obearbetade känslorna komma tillbaka vid ett senare tillfälle och fördröja sorgeprocessen. Att sörja sin förlust är därför nödvändigt för att slutligen kunna acceptera och gå vidare.

Sorgens fem faser:

1. Förnekelse
Denna fas består av medveten eller omedveten vägran att acceptera verkligheten, det vill säga att förhållandet är över/kärleken obesvarad. Många lever under falska förhoppningar och intalar sig själva att partnern egentligen älskar en och bara behöver tid.

2. Ilska
Denna fas präglas av ilska. Ilskan kan riktas inåt eller utåt. I det tidigare fallet anklagar du dig själv för att inte duga eller vara tillräcklig, – inte snygg, smart eller bra nog. Om och om igen frågar du dig själv varför hen inte älskar dig. I det senare fallet riktas ilska och bitterhet gentemot personen som orsakat dig så mycket smärta. Att gå till självattack är inte konstruktivt, inte heller att hysa allt för mycket agg mot kärleksobjektet. För faktum är att känslor inte alltid är besvarade. Känslor kan förändras och förhållanden ta slut. Ibland handlar det om timing och ibland är det andra omständigheter som gör att en relation inte fungerar. Men det är aldrig att du inte är bra nog.

Om det är något du ska lägga på minnet från denna text är det just det – att inte låta ett avvisande definiera dig och ditt värde som person.

3. Förhandling
Här försöker man på något sätt förhindra att personen i fråga lämnar en. Det är inte ovanligt att böna och be personen att stanna. I denna fas finns det en risk att man accepterar en situation man egentligen inte är tillfreds med. Det kan exempelvis vara att gå med på en öppen förbindelse med sin före detta utan förpliktelser eller fortsätta vara nära vänner trots att det är plågsamt. Man gör helt enkelt allt för att bevara någon form av relation.

4. Depression
Personen sörjer nu sin förlust. Ingenting känns roligt längre och livet kan upplevas som meningslöst. Det är inte ovanligt att man isolerar sig, känner frustration och bitterhet och sörjer den framtid man drömde om men aldrig fick. Detta är en mycket viktig fas i bearbetningsprocessen.

5. Acceptans
I detta skede börjar man äntligen acceptera att kärleken är obesvarad/relationen är över. Det handlar inte om att resignera utan om att faktiskt acceptera och ta in situationen så som den är. Undvik inte smärtan, hur ont det än gör. Möt den och acceptera att det gör ont. Att uppleva sorgen är enda sättet att ta sig igenom den. Tillslut kan man minnas relationen så som den var, på ett kärleksfullt vis, utan att varken idealisera eller nedvärdera den.

Hur hanterar man hjärtesorg?
Men om du nu sitter här med hjärtat i handen, smärtsamt medveten om att du inte kommer få dela dagen med den du älskar, är förmodligen det sista du vill höra att det inte finns någon genväg ut ur sorgen.

Här kommer därför sex tips om hur du kan hantera olycklig kärlek:

1. Ställ dig frågan om obesvarad kärlek är ett mönster i ditt liv
Om det är ett återkommande tema är det möjligt att du behöver professionell hjälp för att bryta mönstret. Det kommer vi att återkomma till i framtida inlägg.

2. Prata med vänner
De kan hjälpa dig att sortera dina känslor och tankar, ge dig perspektiv.

3. Skapa distans till personen
Olycklig kärlek är som ett sår. Det behöver plåstras om och skyddas. För att det ska kunna läka bör du undvika situationer där såret riskerar att rivas upp. Det innebär att du bör hålla dig ifrån personen i fråga. Radera numret och avfölj på sociala medier. Detta är ett svårt moment som kräver en kraftansträngning. Ta hjälp av nära vänner som kan stötta dig i processen genom att peppa dig, avleda dig eller rent av hindra dig från att ta kontakt.

4. Våga vara i känslan men undvik grubbel
Vad kan distrahera dig och ge dig distans till situationen. Fysisk aktivering gör dig gott, du kan få utlopp för frustration och frigör samtidigt endorfiner vilket skapar välbehag. Sätt dig in i någon annans liv för en stund genom att läsa en bok, se en film eller plöja en serie. Om du är lycklig nog att ha en hobby kan det vara läge att ge sig hän åt den för ett tag.

5. Sätt etikett på dina känslor
Om man säger ”jag är ledsen” kan intensiteten i känslan minska. Studier tyder på att detta leder till att både blodtrycket och puls sjunker. Att sätta etikett på känslan hjälper oss att få viss distans till situationen. Att skriva ner sina tankar kan också vara hjälpsamt.

6. Slutligen, ett känslomässigt avvisande tar ofta hårt på självkänslan
Tänk på din självkänsla som ett bankkonto där ett avvisande kan betraktas som ett stort uttag. Efter varje uttag behöver du fylla på kontot för att återskapa balansen. Det gör du genom att befinna dig i situationer som får dig att må bra och tycka bra om dig själv. Gör saker du vet att du är bra på, umgås med vänner som tar fram dina bästa sidor och skriv gärna ner de saker du tycker om hos dig själv varje kväll innan du går och lägger dig.

Och kom ihåg, att sörja en förlust är nödvändigt för att kunna acceptera, gå vidare och i framtiden ha en underbar alla hjärtans dag, tillsammans med någon som besvarar din kärlek.

Läs även storyn bakom Lägereld som är den nya psykolog appen med prisvärda samtal samt plats för gemenskap och ökad välmående.

Julie Franzén är psykolog hos Lägereld som erbjuder videosamtal för 100 kr.
Julie har stor erfarenhet från videobaserad behandling och arbetar i dagsläget från Kalifornien. Fokus i behandling är kognitiv beteendeterapi.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.