Möt exparang – det svenska nya techbolaget som förändrar rekryteringsbranschen

Vi träffar grundarna Carl Schander, Filip Strömbäck och Pawel Konon för en intervju om den nya rekryteringstjänsten exparang.

Exparang är den nytänkande rekryteringstjänsten som anonymt, fördomsfritt och helt automatiserat matchar kandidater med olika typer av nyckelpositioner. Fördelen? Snabbare rekryteringar med färre låsningar och genuint motiverade personer. 

Rekryteringsprocessen har sett ungefär likadan ut i över 50 år, och trots att Linkedin och andra digitala verktyg kommit fram så tar det lika lång tid, blir lika ofta fel och är fortfarande inte fördomsfritt.

— Vi grundade exparang för att vi är helt övertygade om att människors inre motivation i kombination med en erfarenhetsbank bör stå till grund för rekryteringsbeslut, säger Carl Schander när vi börjar intervjun. Detta snarare än snäva nätverk hos rekryterare och förutfattade meningar om vilka skolor som är bäst, var man kommer ifrån eller hur gammal man är.

Efter 25 år i branschen var det något som saknades
— När vi satte oss ner och skissade på idén till exparang sa vi såhär. Tänk om det fanns ett ställe där man som kandidat kan sträcka upp handen anonymt och säga typ “jag kan vara intresserad av att byta jobb om en rad förutsättningar och villkor uppfylls — alltifrån att jobbet är på en viss ort och till en viss lön till att det är på en viss nivå, att kunna jobba hemifrån ibland eller i en speciell bransch.” Sen byggde vi det, skrattar Filip Strömbäck.

Som kandidat registrerar man en profil och sätter sig tillbaka för att invänta att matchningarna trillar in. Som företag så laddar man upp rekryteringar och får direkt en rad potentiella kandidater presenterade för sig helt anonymiserat.

Engagerar rätt kandidater
— Vi tror, efter att ha pratat med vänner och kollegor innan vi drog igång exparang, att alla kan tänka sig att byta jobb om RÄTT förutsättningar dyker upp. Det gäller bara för oss nu att göra oss så relevanta vi bara kan, även för alla människor där ute som faktiskt trivs helt okej på sina jobb men som skulle kunna ha det bättre.

Tjänsten riktar sig till människor som i grund och botten har ett rätt stort engagemang för sitt professionella liv och som verkligen bryr sig om vad de ska få ut av det. Man är dessutom selektiva och bjuder in kandidater till plattformen, den är inte öppen för alla i dagsläget. Då ser man också att konverteringsgrad och engagemang är betydligt högre än på andra liknande tjänster.

Matchningsteknik kombinerat av AI och 25 års chefsrekrytering
Carl och Filip har jobbat med chefsrekrytering och rekrytering av seniora specialister i ganska många år. Tillsammans har de en bra bild av vilka typer av uppgifter man vill ha reda på av en kandidat i början av en rekrytering för att kunna skapa en matta av relevanta kandidater till ett rekryteringsuppdrag.

Vi har en förståelse för de utmaningar och den huvudvärk som rekryterande bolag ofta har, och har kunnat föda in all den kunskapen och erfarenheten i plattformen.

— En nyckel för att exparang överhuvudtaget kunnat komma till marknaden är att Pawel kom så tidigt ombord och varit med i allt idéskapande och skissande innan själva produktspecifikationen kom på plats. Förutom hans intresse för själva området och HR, så är naturligtvis hans IT-kompetens och förmåga att leda och driva ett team med utvecklare helt avgörande, säger Filip.

Rätt ledare till morgondagens utmaningar
— Det finns ofta en trygghetssjuka i rekryteringssammanhang, säger Carl. Man tenderar att välja en kandidat som så mycket som möjligt påminner dels om sig själv men framförallt påminner om den roll som ska tillsättas. Problemet med det tankesättet är att man lätt missar helt utomordentliga kandidater som kommer med en annan vinkel in i uppdraget, och som har en väldigt tydlig motivation att utföra precis det jobbet som eftersöks.

Om vi kan hjälpa rekryterande chefer att leverera kandidater som är genuint motiverade och som har tillräckligt bra kompetens så har vi bidragit med att förbättra förutsättningarna för att tillsätta riktigt bra nyckelpositioner.

Varför är fördomsfulla rekryteringar ett problem?
— Det är ett problem på så många sätt, säger Filip. Vi är alla fördomsfulla, på ett eller annat sätt. Vi gillar det vi känner igen helt enkelt. Det finns så otroligt mycket duktiga, ambitiösa, begåvade och drivna människor där ute som inte hamnar på rätt jobb på grund av att vi har förutfattade meningar.

— Vi tror att genom att låta kandidater förbli anonyma i ett inledningsskede av en rekryteringsprocess så möjliggör vi för beslutsfattare att välja ut kandidater som passar själva uppdraget bäst, säger Carl.

Vi är övertygade om att det leder till bättre arbetsplatser och mer välmående anställda.

Riktar sig mot “executive search”-marknaden globalt
Exparang har som mål att adressera alla uppdrag som är lite mer seniora, både chefsjobb och specialistroller. I nuläget är de flesta företag på plattformen svenska tillväxtbolag med huvudkontor i Sverige, men med global organisation. De roller som matchas är inom finans, HR, affärsutveckling, marknadsföring, försäljning och general management.

— Merparten av företagen är svenska attraktiva arbetsgivare, säger Pawel. Exempel på bolag är KRY, TINK, Acast och Zound Industries. Det tillkommer företag hela tiden, men än så länge mest fokus på svenska bolag med globala tillväxtambitioner.

Så går du med i exparangs matchningstjänst
Som kandidat får man först invänta en inbjudan av någon i sitt nätverk. Därefter kan man registrera en profil och matchningen kan komma igång. Tills dess kan man gå in på exparang.com/professionals och lämna sin mailadress.

Är man ett företag så abonnerar man på att använda plattformen. För intresse så kan företagen lämna sina uppgifter på exparang.com/enterprises.
.

Exparang är en molnbaserad plattform som anonymt och fördomsfritt matchar kandidater med nyckelpositioner.

Just nu kan man registrera sig med en exklusiv inbjudan från Moderna Livet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.