Erik Sjöholm, entreprenören bakom Changdobels: “Alla ska ha möjlighet att ha hund”

3
Changdobels finns på Gärdet, i Täby, i Danderyd och i Vallentuna.

Vi har besökt Changdobels Hundcenter i Täby, också känt som Sveriges finaste hundpensionat och hunddagis. Där träffade vi både glada hundar och grundaren Erik Sjöholm.

Erik Sjöholm startade Changdobels som 25-åring och driver idag fem hundcenter i Stockholmstrakten med över 50 anställda. Utöver dagis- och pensionatverksamheten erbjuder Changdobels flera tjänster som bland annat veterinär, rehab, kurser, trim och hundvård. Deras ambition är att ha allt för din hund på ett och samma ställe.

Hur kom du på idén att starta Changdobels?
– Min före detta delägare ringde och frågade mig om jag ville ta över ett gammalt hundpensionat och driva det om hon köpte verksamheten och tomten av den gamla ägaren, där hon hade sina hundar. Jag behövde inte fundera särskilt länge utan ringde tillbaka redan samma dag och sa ja.

Kort därefter grundade de bolaget och Erik flyttade till Täby där han byggde upp verksamheten tillsammans med hans bror Philip Sjöholm.

Erik har alltid haft en baktanke i huvudet om att få jobba med djur. Som liten praktiserade han på bondgårdar och spenderade väldigt mycket tid med sina egna och grannarnas hundar. Han var även med i brukshundklubben i Skåne under många år.

När frågan kom var jag ganska trött på mitt dåvarande jobb och såg detta som ett perfekt tillfälle att testa något nytt, särskilt inom djurbranschen och med hundar som jag alltid tyckt om.

I största huset på Changdobels i Täby bor Erik tillsammans med hundarna Morris och Simpson, en berner sennen och en labradoodle. I huset bor även en anställd, och ibland några pensionatshundar.

På bara sju år har Changobels ökat till fem hundcenter. Erik berättar att en oerhört viktig del i utvecklingen är personalen som verkligen jobbat hårt för att utveckla företaget.

Ända sedan starten när jag och min bror drev pensionatet själva hade vi som mål att ge kunderna bästa möjliga service. Det är fortfarande Changdobels största fokus idag.

På Changdobels får hundarna gå på skogs­promenad två gånger om dagen, och däremellan är de ute i våra stora rastgårdar där de leker med andra hundar. Varje rum har dessutom tillgång till en egen liten rastgård där de får komma ut minst fem gånger om dagen. Under lunch är det vila.

De som lämnar in sina hundar här kan utöver vanligt pensionatsboende också välja hel- eller halvlyx.

Halvlyx är när hundarna är i ­pensionatet under dagen, och följer deras rutiner med promenader och vistelse i rastgård, och kommer sedan upp till huset och bor här med oss på natten. ­Hel­lyxhundarna är uppe vid bostadshuset med personal 24 timmar om dygnet.

Erik berättar att han alltid försöker hitta en kompis som hundarna trivs ihop med, så att de slipper vara ensamma. I hundboxarna finns varsin sängplats med filt, ullig pläd, och vattenskål.

Hur mycket kostar det att ha sin hund hos er?
– Priset för hund­pensionat varierar beroende på hur stor hunden är och vilken tid på året det är. ­Priset ligger kring cirka 250–350 kronor per dag, med extra tillägg för stora hundar, vid storhelger eller högsäsonger, samt om man vill ha extra lyx för hunden.

Vad är dina tips till den som letar hunddagis eller ska bort på semester och letar hundpensionat?
– Mitt bästa tips är att åka och hälsa på för att se hur rent och fräscht det är i lokalerna samt träffa personalen. Man ska vara misstänksam mot ställen som är alltför billiga. Hittar man något alternativ för halva marknadspriset så finns det antagligen inte tillräckligt med personal eller andra brister.

Changdobels erbjuder högsta möjliga service. Ett exempel på detta är att kunderna kan skicka iväg ett sms till personalen och be om en filmsnutt på sin hund för se att om hunden är glad och leker med andra hundar. Om någon hund skulle vara ängslig eller stressad, läggs alltid extra tid och uppmärksamhet för att hunden ska må bättre.

Framtiden för Changdobels ser ljus ut. Målet är att Changdobels Hundcenter inom några år ska finnas i hela Sverige och helt enkelt erbjuda allt som kan tänkas behövas när man har hund.

Vår vision är att alla som vill ska ha möjlighet att ha hund, oavsett arbetstider eller familjekonstellationer – vi vill göra hundägandet enkelt och smidigt. Vi vill också erbjuda allt som har med hundägande att göra och självklart även göra stora insatser för hundarnas allmänna hälsa.

Namnet Changdobels betyder något som är utöver det vanliga eller något som är extra bra, ett tydligt ledord i deras verksamhet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.