Nu startar pollensäsongen – här är allt du behöver veta

Pollensäsongen är på ingång och den är inte helt lätt. Vi reder ut hur man kan veta att man har pollenallergi och vad man kan göra åt besvären.

Pollensäsongen sägs redan ha börjat smygstartat och många upplever besvär med snuva och kliande näsa. Men hur vet man att man har pollenallergi? Och vad kan man göra för att lindra? Vi frågar allmänläkaren Simon Hellström från Mobila Doktorn om råd. 

Rinnsnuva, kliande näsa och ögon, nysningar och trötthet är vanliga symtom på luftburen allergi. Ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna får olika grad av besvär av pollen under vår och sommar. Det är däremot ovanligt bland yngre barn.

Vanligaste pollensorterna
De vanligaste pollensorterna att reagera mot är björk- och gräspollen.De som är allergiska har ett immunförsvar som överreagerar på när pollenkornet når slemhinnorna i kroppen. Det bildas antikroppar som frisätter olika ämnen, bland annat histamin, som gör att slemhinnorna svullnar, vätskar och kliar.

Pollenallergi är allra oftast inte något farligt. Men kan vara väldigt besvärligt, och vissa har till och med svårt att över huvud taget vistas utomhus under perioden. Har man dessutom tendens till allergisk astma kan det bli riktigt besvärligt.

Som tur är finns det bra och relativt billiga mediciner som hjälper de flesta!

Pollen är små växtdelar med manliga växtkönscellen
Pollen, eller frömjöl, är små växtdelar som innehåller den manliga växtkönscellen. Den ingår alltså i växternas fortplantningssystem och färdas till sitt mål på insekter, vatten eller genom luften. Pollenkorn är mycket små. På ett björkhänge kan det finnas upp till 10 miljoner pollenkorn!

Hur vet man att det är pollenallergi?
Pollenallergi kan lätt förväxlas med en vanlig förkylning, men vid allergi får man varken feber eller halsont. Den intensiva klådan i näsa och ögon är också typisk för allergin. Förkylningen går dessutom över på 1-2 veckor, medan allergin ofta håller i sig betydligt längre.

Får man sådana långdragna symtom under vår eller sommar, som kanske blir sämre när man går ut, och bättre när man duschar, är det stor sannolikhet för att man drabbats av pollenallergi. Ofta går även allergier i arv.

Vad kan man göra själv för att lindra?
Om du kommit fram till att du sannolikt har en besvärlig pollenallergi så finns det några saker du kan göra. Några tips är att försöka hålla fönster stängda under dagen, inte vädra kläder utomhus, samt att skölja av håret när du kommer hem, då det kan fastna miljontals pollenkorn där. Har du en nässköljare kan det vara skönt att spola ur näsan efter en dag ute.

Det finns också många bra, ganska billiga och effektiva mediciner att köpa receptfritt på apoteket. Titta i allergihyllan, och köp små förpackningar av ett par-tre sorters antihistamintabletter och prova dem efter varandra så ser du vilken som fungerar bäst på just dig.

Antihistamintabletter dagligen räcker för de flesta. Skulle du fortfarande ha symtom, finns det både receptfria ögondroppar och nässpray att lägga till.

När ska man besöka doktor?
De flesta kan sluta sig till ungefär vilken sorts allergi man har baserat på symtom och säsong, och behöver inga tester. De receptfria läkemedel som erbjuds på apotek hjälper oftast bra.

Skulle du ha allergisymtom under en ovanlig del av året, eller kanske hela året till och med, kan det vara bra att diskutera med en läkare om det ska utredas. Samma sak om du har andningsbesvär eller långdragen hosta under pollensäsongen, eller om du inte får tillräcklig lindring i dina besvär av receptfria läkemedel, trots att du testat olika.

Simon är allmänläkare på Mobila Doktorn som erbjuder personlig vård i hemmet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.