Möt Mobila Doktorn – läkarna som ger personlig vård i hemmet

Vi träffar grundarna och läkarna bakom Mobila Doktorn som erbjuder läkarvård i hemmet. En uppfriskande tjänst med generösa öppettider.

Känner du behov av läkarvård men är osugen på att åka in till sjukhuset? Då kan lösningen komma här. Nu finns nämligen möjligheten att via en flexibel app boka tid med en doktor, i din egen hemmamiljö. Vi träffar teamet bakom Mobila Doktorn som även är våra nya läkarexperter på sajten. 

Mobila Doktorn är företaget som vill återuppta en vårdform som är nästintill utdöd i Sverige — hembesöket. Idén är att anpassa vården efter patienten i stället för att tvinga patienten att anpassa sig efter vården.

Såg behovet när digitala vården fått överhanden
Grundarna bakom Mobila Doktorn är tre läkare som såg ett stort behov av en mer personlig vård, i en värld där den digitala vården fått ta överhanden.

Idén föddes i slutet av 2016 och idag finns verksamheten tillgänglig för hembesök i Stockholm, Uppsala/Arlanda, Göteborg, Malmö/Lund, Örebro och Västerås. Tillgängligheten är alla dagar i veckan mellan kl 08-22.

— Vi växer för varje dag och hoppas nå ut till fler delar av Sverige inom kort, säger Simon Hellström allmänläkare och en av grundarna. Alla våra läkare har svensk legitimation och är handplockade för att ge en kompetent bedömning och bra bemötande.

Fokus på den personliga kontakten
— Vid hembesöket är den personliga kontakten viktig, säger Emil Bergholm narkosläkare och grundare. Vår styrka är mötet med patienten i hans eller hennes hemmamiljö. Under besöket kan vi göra en kroppslig undersökning och vid behov ta blodprov, skicka remisser och skriva recept.

Basen är en avancerad, egenutvecklad teknisk produkt som kopplar ihop patienter med läkare på ett smart och flexibelt sätt.

På det sättet moderniserar vi det fysiska läkarbesöket. Vi tror att Mobila Doktorn kan leda till en annan syn på vård och tillgänglighet i Sverige.

Kajsa Gustavsson och Olle Wallner är två av läkarna man kan träffa i Stockholmsområdet.

Patienterna kommer i kontakt med läkarna via deras hemsida eller app. Kostnaden är 1995 kr för ett hembesök och är samma oberoende av eventuell provtagning eller remissutfärdande. Om patienten inte har mobilt Bank ID kan man ringa för tidsbokning och vägledning.

Kostnaden är något som vissa kan uppleva som hög, men i det stora hela kostar själva besöket inte mer än ett besök på vårdcentralen. Skillnaden är att här betalar patienten, berättar grundarna.

Vad kan ni hjälpa patienter med i hemmet?
— Det vi kan hjälpa patienterna med i hemmet är såklart en vanlig undersökning, säger Kajsa Gustavsson som är en av läkarna på Mobila Doktorn. Men vi kan också ta halsprov, urinprov, snabbsänka, blodtryck, kolla syresättning i blodet kolla in i öron och hals. Detta ger oss mycket information om måendet så vi kan ha koll på om patienterna har någon form av infektion exempelvis.

Ganska vanligt är att en patient söker för att de tror att de har en bakterieinfektion. Då kan läkarna under hembesöket se om det är misstanke om bakterier, så man behöver antibiotika, eller om det är virus och man mer ska behandla symtomen.

— Vi kan skriva recept och skriva remisser om det behövs. Sen kan vi också träffa patienter med olika former av smärta från rörelseapparaten, titta på utslag samt bedöma akuta sårskador med mera. Det mesta helt enkelt, säger Kajsa.

Alla legitimerade läkare med olika expertisområden
Läkarna som jobbar på mobila doktorn är alla legitimerade läkare. Till vardags jobbar dom inom allmänmedicin (vårdcentralsläkare), barnmedicin, kirurgi, ortopedi, öron/näsa/hals, akutvård med mera.

— Vi är ett brett spann med läkare och kan på så vis fråga varandra om hjälp och råd om det behövs. Just nu är vi runt 50 läkare runt om i Sverige och blir fler för varje dag, säger Simon Hellström.

Hur ser era framtidsplaner ut?
— I framtiden siktar vi på och har resurser för att både ta emot fler privatpatienter i allt fler städer, samt teckna avtal med fler försäkringsbolag som tycker det är en god service att låta sina kunder få en snabb och bekväm bedömning, både på arbetsplatser och i hemmet. Vi tittar även på möjligheten med landstingsavtal, allt för att kunna hjälpa så många som möjligt i deras hemmamiljö, säger Mateusz Balut allmänläkare och den tredje av grundarna.

Hur påverkas ni av det senaste virusutbrottet?
— Angående Covid-19 så påverkar det såklart oss alla just nu. För vår del ser vi fördelarna med hembesök då våra patienter slipper sätta sig i väntrum där risken är att plocka upp något man inte hade med sig dit. Samtidigt behöver vi som vårdgivare såklart vara försiktiga så att vi skyddar båda våra patienter och medarbetare, säger Kajsa.

Tror ni att kostnaden kommer att kunna sänkas?
— Vi jobbar aktivt med att få ett avtal med landstinget så att vi i framtiden kan erbjuda hembesök för samma pris som ett besök på vårdcentralen, säger Simon. Tills dess behöver vi kunna täcka för material, resekostnader, läkararvode med mera.

Mobil@Doktorn vill återuppliva en vårdform som nästintill är utdöd i Sverige idag - hembesöket.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.