Nina Jansdotter: “Att jämföra sig med andra”

Nina Jansdotter, beteendevetare, författare och karriärcoach med över 20 års erfarenhet av att hjälpa människor att utvecklas och lyckas, debuterar på Moderna Livet som krönikör.

Enligt min erfarenhet så jämför sig de flesta med någon annan, någon gång. Kanske har denna jämförelse gjort att du känt dig nöjd med dig själv och ditt liv, eller så har den gjort att du känt dig mer eller mindre värdelös. Det handlar om hur höga krav du har på dig själv.

En del som jag har mött i min roll som karriärcoach har i lider av jobbigt duktighetssyndrom och har därför mycket högre krav på sig själva och sin prestation. När de jämför sig med andra så känner de sig nästan alltid misslyckade och att de inte klarar av att leva upp till sin egen måttstock kring vad som är framgång.

Det kan vara svårt att komma ur jämförandespiralen. Det är ett mänskligt drag att titta på vad andra gör. Vi lever ju inte ensamma på en öde ö. Vi är sociala varelser. Men det kan vara stressande att det alltid finns någon som hinner mer än du gör, som har ett intressantare jobb, som når chefsposition tidigare än du gör och så vidare.

Tricket är att börja titta mer inåt. Vem är du och vad vill du egentligen?

Att du avsätter tid åt att reflektera över dig själv och dina val, istället för att du har mer fokus på vad andra gör och presterar. Nu mitt i coronakrisen kan vara ett ypperligt tillfälle att landa mer i dig själv och rita upp en ny karriärkarta som kanske ser annorlunda ut än tidigare, eftersom hela världen blev omskakad och du nu kan passa på att välja om ifall det är någon annan väg som passar dig bättre.

För att återgå till detta med att jämföra sig med sin omgivning. Om du nu måste måtta dig med andra människor så kan det vara ett bättre val för dig om du vill leva mer autentiskt att du istället sneglar lite mer på de som har liv som inte verkar lika ”perfekta”.

Kan du jämföra dig med andra som har en o-perfekt tillvaro eller är det hela tiden det perfekta, i alla fall till det yttre, du jämför dig med?

Om du nu, som många andra, räknar dig själv till en tävlingsmänniska. Kan du i alla fall tävla lite mer med dig själv och att du väljer ut de områden som är viktigast för dig. Eftersom vi inte kan vara bäst på allt är det lätt att vi då ständigt känner oss sämre än andra trots att det är helt fel.

Bättre är då att lära sig att fokusera mer på sin egen situation. Då minskar ofta prestationsångesten betydligt. Istället kan vi lära oss att fokusera mer på våra egna framsteg. Att du inriktar dig mer på din egen utveckling. Som sagt finns det många utmaningar att möta i denna kris, både inre och yttre.

Börja med dig själv och gräv där du står och gör plats för nya insikter om dig själv och andra så ska du se att det som händer nu ändå kan kännas värdefullt, på ett eller annat plan.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.