Kostexpertens bakismat: 5 tips som lindrar bakfyllan – på riktigt!

Behöver du en bakiskur? Vår kost- och hälsoexpert Sandra Puig De La Bellacasa på Green Galaxy delar kosttips som hjälper dig att besegra baksmällan och komma igång med jobbveckan.

Sandra tipsar bland annat om avokado, ägg, c-vitamen och kokosvatten.

Vad är bra bakismat? Mitt skarpaste kostråd är att hoppa alkoholen, om inte i alla fall dricka måttligare om det hör till vanligheterna att du vaknar måndagsmorgon och betongkepsen fortfarande är påtaglig efter helgens festligheter.

Denna känsla av att vara bakis kommer först och främst ifrån den rubbade vätskebalansen i kombination med vitamin och mineralbrist som är en konsekvens av ett överdrivet intag av alkohol.

Så vilka är de främsta utmaningarna ur ett kost och hälsoperspektiv med en blöt festkväll? Alkoholhaltiga drycker och särskilt de tillsatser man använder till favoritdrinken tenderar att innehålla en hel del socker.

Socker som i sin tur får vårt blodsocker att skjuta i höjden med följden att vi vaknar morgonen efter med extremt lågt blodsocker, i tillägg obefintlig ork och energi. Något som i sin tur rent primitivt verkar aptithöjande och det är ej gröna smoothies och en fräsch sallad vi kommer att crave:a.

Nej, istället triggar vårt låga blodsocker ett behov av än mer socker i form av snabba kolhydraternas klassiker såsom pizza, pasta, lösgodis och läsk.

Det går tyvärr ej att gömma sig bakom någon vetenskaplig grund att fet mat och socker botar baksmälla så här kommer några smartare kosttips!

1. Förbered kyl och skafferi

Mitt första tips är att vara förutseende inför en festhelg, det vill säga se till att ha preppat kylen och skafferiet inför helgmorgonen med varor som hjälper baksmällan snarare än stjälper ytterligare (se nedan tips för fredagshandlingen!). Är vi inte förberedda och kylen ekar tomt är det nästintill omöjligt att undvika en order av snabba kolhydrater via närmsta food delivery tjänst.

I tillägg till förberedelserna, se till att dagen inför take off ge dig själv rätt förutsättningar för att lyckas genom att boosta kroppen med bra mat, full av proteiner och långsamma kolhydrater. Dessa gör att du håller dig mätt längre och således undviker suget efter onödiga snacks och bakiskäk under natten.

2. Återfå vätske- och mineralbalansen

Varannan vatten under kvällen är en klassiker men dagen efter bör fokus fortsatt ligga på att dricka mycket vätska för att hjälpa levern bli av med alkoholens gifter, vidare återupprätta vätskebalansen. Dessutom lindras eventuell huvudvärk en aning.

Tips på annan dryck för att korrigera just vätske- och mineralbalansen är sådan som innehåller elektrolyter, det vill säga näringsämnen som bidrar till att stimulera nerver och balansera vätskenivån. Ett mer naturligt alternativ till vätskeersättning är kokosvatten.

3. Satsa på en bra frukost med bakismat

Andra källor till de värdefulla elektrolyterna är exempelvis blåbär, banan och avokado. Så varför inte preppa en frukost med bananpannkakor toppade med blåbär, en avokadosmörgås eller en smoothie mixad på ovan tre ingredienser? Just banan är en riktig superfood för den bakfulle då den innehåller magnesium och kalium, mineraler som underlättar när alkoholen ska drivas ur kroppen.

Toppar du pannkakorna eller smoothien med nötter och frön vinner du dessutom andra mineraler som zink och kalcium i tillägg till magnesium. De fettrika nötterna gör också att du håller dig mätt längre och blodsockret på en stabil nivå, vilket är kritiskt för att inte gräva ner sig i lösgodispåsen.

4. Boosta med C-vitamin

Varva vätskeintaget med citronvatten då kroppen gärna får brist på C-vitamin som följd av alkoholen. I tillägg underlättar C-vitamin förbränningen av etanolen. Alternativt gör en C-vitaminrik smoothie till frukosten innehållande gröna blad, spenat, broccoli och kål, alla bra källor till vitamin C och fibrer.

5. Proteinrik mat underlättar utdrivningsprocessen

När det är på tal om att driva ut alkoholen ur kroppen är det levern som får jobba extra hårt i nedbrytnings och utdrivningsprocessen. Så hur kan vi hjälpa det inre systemet? Maxa frukosten/brunchen med livsmedel som förhöjer vår leverfunktion, gärna rik på proteiner då dessa sägs verka detoxifierande. Ägg är en riktigt vinnare tack vare sitt höga proteinvärde, kanske i form av äggröra, kokta eller stekta på fullkornsbröd eller om orken finns pocherade?

Vill du ha mer hälsosamma tips? Kolla här eller följ oss på Instagram!.

Green galaxy
Intresserad av en kostrådgivning för att boosta välmåendet under hösten?

Ange "ModernaLivet" för att boka med 25% rabatt. Kostrådgivningen innehåller tre konsultationer, kostplanering och receptsupport.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.