Carl-Mikael och Patrik Dahl.

Möt La Chemise – den anrika klädbutiken som vill bli eget varumärke

Allt började 1965 när Carl-Dawid Dahl tog över en slipsbutik på Norrlandsgatan i Stockholm – en butik som då hette Herrspecialisten. Idag heter butiken La Chemise och drivs av tredje generationens bröder, som vill utveckla butiken till att bli ett eget varumärke.

Skjortspecialisten La Chemise har i över fem decennier varit en trendsättare i Stockholms modesfär. Butikens adress har ändrats men affärsidén är densamma – att erbjuda Stockholmarna kvalitativt herrmode i form av bland annat skjortor, kavajer och slipsar.

– Vår farfar köpte slipsbutiken 1965 och drev den i två år. Därefter expanderade han och tog över hörnan mot Smålandsgatan. Butiken bytte namn till La Chemise och farfar började specialiserade sig på skjortor men sålde även fortsatt slipsar och accessoarer, säger Carl Mikael Dahl.

Familjeägt företag
Idag lever företaget vidare efter det att Carl Mikael Dahl och hans bror Patrik Dahl tog över butiken från sin mamma år 2001. De två bröderna har mer eller mindre vuxit upp med familjeföretaget.

Jag kommer ihåg när vi var små och fick vara i butiken och hålla koll så inget blev stulet. Från det att jag var 15 fick jag även följa med mamma och Patrik till Paris på den stora modemässan där, berättar lillebror Carl Mikael.

Längre fram tog Pitti Immagine Uomo i Florens så sakteliga över som den viktigaste mässan för alla som arbetar med herrkläder på olika sätt.

– Det är en mässa som jag och min bror har åkt till två gånger per år sedan vi var 18 år gamla. Det innebär att vi har besökt den ungefär 40 gånger vid det här laget.

En duo med olika styrkor
Att arbeta med familjen så tätt inpå varandra tycker Carl Mikael “går jättebra”. Man kompletterar varandra väldigt bra. 

– Visst kan kommunikationen vara lite rakare inom familjen. Konflikter kan snabbt dyka upp men de brukar försvinna lika snabbt efter att man rensat luften, berättar Carl Mikael som sköter det mesta av driften tillsammans med sin bror Patrik. En duo som fungerar bra tillsammans och som har olika styrkor.

– Jag är mer framåt och öppen för nya idéer och min bror Patrik är mer försiktig, han skyndar långsamt. Det är en bra kombination.

Dessutom är mamma med som den avgörande rösten om vi inte är överens. Hon finns till hands när vi behöver råd eller när jag och Patrik har olika åsikter om saker. Hon tar även hand om vissa delar av ekonomin.

Företaget arbetar nära sina leverantörer och tygprover till vårens skjorttrender har redan inkommit.

Från enformigt till lekfullt
På La Chemise säljer man överlägset bäst av sina egna skjortkollektioner.

– Våra business-skjortor har tagit en stor del av försäljningen. Här har vi kapat alla mellanled och erbjuder vår egen design och passform till nästan halva priset mot jämförbara kvaliteter. Det är en kollektion som är under ständig utveckling, den senaste nyheten är att vi kommer inkludera fina casualskjortor i denna linje.

– Vi har även en exklusiv limiterad linje skjortor där vi designar tyger från grunden så vi kan erbjuda en helt exklusiv produkt som bara går att köpa hos oss. Tygerna tillverkas i Como i Italien.

Började experimentera med unika produkter
Carl Mikael ser en avmattad efterfrågan på kända varumärken. Fler och fler vill hitta en mer unik produkt där man betalar för bästa möjliga kvalité på produkten och inte för varumärket.

När jag och min bror började i butiken år 2000 började vi få många förfrågningar av kunderna på produkter som inte fanns på marknaden just då.

– Exempelvis slimfit-skjortor i mer dressat utförande. Det saknades även roliga skjortor, allt var ganska enformigt vid denna tidpunkt.

Bröderna började laborera med olika leverantörer för att se vem som kunde tillverka dessa produkter och beställde skjortorna under sitt egna varumärke. 

– I vissa fall har vi även gjort egna kollektioner fast under andra varumärken. Till exempel var vi med och skapade Stenströms slimfit-skjorta som inte fanns på den tiden. Vi hade ensamrätt på denna passform i två år och lyckades få mycket stamkunder under denna tid som vi fortfarande har kvar.

Carl-Mikael och Patrik Dahl är tredje generationens ägare av skjortspecialistbutiken La Chemise på Östermalm i Stockholm.

Gillar att ha fria tyglar
La Chemise största försäljningssuccé var skjortor med färgade knappar och kontraster. 

– Vi var väldigt tidiga med detta runt millennieskiftet och var ensamma om denna typ av skjorta under många år i Stockholm. Vi tycker om att ha fria tyglar och kunna skapa produkter som vi tror våra kunder kommer uppskatta. Vi kan då snabbt anpassa oss och styra vårt utbud åt rätt håll, då vi själva jobbar i butiken nästan varje dag, säger Carl Mikael och berättar att man oftast åker direkt till leverantörer på italienska landsbygden. 

Det är på plats i Italien som vi kan skapa de produkterna vi söker utan restriktioner och mellanhänder.

Ett eget varumärke
Kanske inte så konstigt att man experimenterar mer idag. Det är ett steg i den riktning bröderna har stakat ut – att bli ett helt eget varumärke.

– Vi känner oss trygga i våra produkter och vill kunna nå ut till en större målgrupp.

Vi kommer satsa på vår webbshop och kommer inom kort visa upp vårt nya koncept där vi kommer fokusera på vår historia. Vi har skapat två nya skjortlinjer döpta efter var vi haft våra två butiker sedan 1965.

– Vi funderar även på öppna fler butiker men vi skyndar långsamt och får se hur allt utvecklar sig, förklarar Carl Mikael.

Till sist, har ni något speciellt herrmodetips ni skulle vilja tipsa om? Någon speciell modetrend 2020?
– Vi har sett under årens gång att trenderna inte är lika tydlig nu som de var när vi började arbeta i branschen. Då var det enkelt att se trender komma, till exempel rosa skjortan, snedmönstrat och skjortor med kontraster. Nu är det mer mikrotrender som kan ta fart eller så stannar det inom en liten klick trendsetters.

Vi ser en trend som pågått ett tag att våra kunder söker en mer avslappnad stil men ändå vill känna sig uppklädda och eleganta. Vårt tips till våren 2020 är att våga klä upp sig lite trots att modet är mer nedklätt.

Satsa på tvättade kombinationer med linne/jersey skjortor och avslappnade bomullskavajer. En mindre diskret halsduk kan ersätta slipsen. Kombinera med ett par chinos och skinn sneakers och du kommer känna dig helt rätt i vår.

La Chemise erbjuder kvalitativt herrmode i form av bland annat skjortor, kavajer och slipsar.
ADRESS:
Grev Turegatan 1
114 46 Stockholm
ÖPPETTIDER:
Mån - Fre 10-19
Lör 10-17
Sön 12-16

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.