Finansiera din företagsdröm

Artikeln innehåller en annonslänk

Drömmer du om byta karriär och starta eget? Det finns flera anledningar till att så många vill starta eget företag. Att arbeta med sin passion, förverkliga sig själv och styra över sin egen tid är några av de vanligast anledningarna. Det krävs dock kapital som kan finansiera företagsdrömmen. Här kan du läsa mer om hur du kan fixa finansieringen på olika sätt.

Ta ett företagslån
Det är vanligt att låna pengar för att komma igång med verksamheten eller för att få företaget att växa. När du tar ett företagslån är det dock mycket viktigt att jämföra olika långivare. Det finns många aktörer som erbjuder lån och ibland är det lockerbjudanden och dolda avgifter. På Företagslån.se kan du enkelt hitta det bästa företagslånet för just dig och din verksamhet. Sajten jämför olika långivare och inkluderar allt från räntor till andra kostnader.

Ett företagslån är framför allt en bra lösning när du redan har kommit igång med företaget och vill expandera verksamheten. Kanske har du skapat ett bolag som fungerar, men du saknar ett större kapital för att ta nästa kliv i entreprenörresan? Genom att låna pengar får du en kapitalinjektion i verksamheten vilket minskar risken för att verksamheten stagnerar och att du blir omkört av konkurrenterna. Du kan exempelvis använda pengarna för marknadsföring eller aktiviteter när du ska etablera företaget på en ny marknad.

Ett företagslån kan vara lämpligt för företag i många olika situationer, oavsett bransch. Det finns företag i alla storlekar inom alla branscher. Att låna pengar kan vara lösningen oavsett om du behöver kapital för att investera i ett lager, ny utrustning, renovering, marknadsföring eller helt enkelt förbättra likviditeten. Du som företagare vet bäst vilken typ av investering som behövs att göra och hur mycket kapital som krävs för att finansiera den.

Spara ihop eget kapital

Till mindre företagssatsningar, exempelvis om du drömmer om att starta en framgångsrik podd eller en konsultverksamhet, kan det vara bra att finansiera uppstarten med eget kapital. Genom att lägga undan pengar varje månad kan du snabbt spara ihop ett startkapital som kan användas för att komma igång med verksamheten. Genom att finansiera företagsdrömmen med eget kapital i uppstarten minskar du den finansiella risken. Det är nämligen många nystartade bolag som inte överlever särskilt länge. Det kan vara många olika bakomliggande orsakar, exempelvis brist på pengar, ointresserad marknad eller en olönsam affärsmodell.

Det kan därför vara bra att testa din företagsidé med eget sparkapital innan du lånar pengar eller tar in externa investerare. Genom att testa idén och marknaden i liten skala kommer du att få en bättre uppfattning om vad som fungerar. När du sedan hittat en produkt, tjänst eller marknad som fungerar för just din företagsidé kan du ansöka om ett företagslån för att ta bolaget till nästa nivå.

Hitta externa investerare

Att ta in riskkapital eller externa investerare är en tidskrävande process som inte passar alla bolag. Dels måste du hitta en investerare som vill satsa på just ditt företag. Du måste presentera din tillväxtplan och övertyga om att investeringen kommer att bli lönsamt. Riskkapital har framför allt blivit synonymt med startups. En startup kan lite förenklat beskrivas som ett relativt nystartat innovativt bolag med en skalbar affärsmodell. Ett exempel på en startup är bolaget Teint som erbjuder textilplåster i olika nyanser. Deras produkt är innovativ och utmanar normerna för hur plåster ska se ut. Tack vare deras inkluderande produkt är det lättare att hitta ett plåster som passar ens hudfärg.

Det finns både för och nackdelar med att ta in kapital från externa investerare. Fördelen är att du får in pengar i utbyte mot en andel i bolaget. Kapital är nödvändigt för att utvecklas snabbt och gör det möjligt att genomföra din expansionsplan för bolaget. Dessutom slipper du räntebetalningar på kapitalet. Det finns dock en stor nackdel med riskkapital och det är att du får minskat inflytande i bolaget.

Med externa investerare i företaget kommer du att behöva anpassa strategin utifrån deras önskemål. Riskkapitalister ställer ofta krav på snabb tillväxt vilket kan innebära att du måste styra företagsinriktningen utifrån den strategi som ger snabbast tillväxt. Det krävs dessutom att du rapporterar regelbundet och utförligt hur det går för företaget. Om den externa investeraren är majoritetsägare kan de även ge dig sparken eller omplacera dig om ni inte kommer överens. Det är en stor risk som många startupgrundare inte tänker på. Om du inte är redo att ta den risken är det bättre att ta ett företagslån eftersom då är du kvar som majoritetsägare i bolaget.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.