Supermodellen Mathias Bergh om karriären och modetjänsten Ksting

Vi har träffat Mathias Bergh som länge varit en av världens främsta manliga modeller. Nyligen startade han den digitala modetjänsten Ksting tillsammans med stilexperten Emilia de Poret. En tjänst som förenklar och förbättrar möjligheterna inom modebranschen. 

Mathias blev första gången modellscoutad när han var femton och jobbade på en restaurang. Med fotboll som stora intresset blev han förvånad och visste ingenting om att poosa framför en kamera. Han blev snabbt kontaktad för flera jobb, men med tveksamhet till modebranschen och upptagen med fotboll gick det inte så långt.

Det slutade med att jag aldrig dök upp till jobben och blev kickad från agenturen, med full förståelse.

När han var 20 år kom andra chansen då en stor agentur från Paris ville träffa honom. Utan några förväntningar tog han chansen och åkte ner till Paris där det var full fart med modeveckan. Resultatet blev en stor kampanj för Gucci följt av tre kampanjer samma säsong och starten på en gedigen modellkarriär.

Planerna att börja plugga design på Berghs och fotbollskarriären fick ligga vilandes och 12 år senare kan man konstatera att supermodellen verkligen fastnar på bild. Han fick bli modellbranschens Zlatan helt enkelt.

Många ser modellbranschen som ganska hård. Vad tycker du om det?
– Absolut kan det bli tufft när jobb bygger mycket på utseende och den perfekta bilden. Men det beror nog en del på inställningen. Jag har alltid känt att de får ta mig som jag är, annars får det vara. Sen måste man förstå att vara modell faktiskt också är ett jobb.

Det handlar inte bara om att bli bra på bild. Det är mycket arbete med att nätverka och hålla kontakt med agenturerna och andra i branschen. Ibland får man skådespela lite med det sociala för att få till de bästa jobben. Men så är det väl med alla jobb.

Från vänster: Christina Saliba, Mathias Bergh, Emilia de Poret och Camilla Läckberg. Foto: KSTING PRESS

Mathias berättar att han hade några svängar då han bodde utomlands.
– Jag är väldigt hemmakär så jag bodde och hade min bas i Sverige tills jag var 24. Sen flyttade jag till New York och bodde där ett år, vilket var kul och bra för karriären. Hade jag varit mer strategisk skulle jag bosatt mig i New York, Paris eller London längre perioder.

Jag hade alltid inställningen att de får ta mig som jag är. Fastnar jag på bilden så gör jag, annars är det inte mycket att göra åt.

Hur är livsstilen – har man råd med ”dåliga dagar”?
– Klart man måste tänka lite på kosten och att hålla igång. Men absolut hade jag dåliga dagar och även en del finnar under de tidiga åren. Fördelen är att de alltid kan sminka till en och retuschera bilder haha. Sen har jag väl turen att ha en kropp som kan äta hur mycket pizza som helst utan att gå upp i vikt.

Efter ett decennium som modell började Mathias se sig om efter andra utmaningar. Han såg möjligheter i branschen som är väldigt agentstyrd vilket innebär många mellanhänder och jobb som blir onödigt dyra. Han fick tipset att träffa Emilia de Poret som också har stor erfarenhet av branschen. Efter en förutsättningslös kaffe blev det starten på Ksting.

Ksting är alltså en digital plattform som samlar hela kedjan med nödvändig information och verktyg för att kunna utföra en fotoproduktion. Modeller och kreatörer (som jobbar med foto, styling och smink) kan själva uppdatera sina profiler och bestämma över sina jobb. Jämfört med den traditionella agenturbranschen blir det en förenkling som möjliggör ett friare arbetssätt för både modeller och kunder. Samtidigt blir avgifterna betydligt mycket lägre.

Som modebranschens Uber kan man säga och helt rätt i tiden.

Idag ser man redan att många modeller blir kontaktade direkt via sociala medier. Med Ksting vill vi underlätta informationssökande, samt ge bra understöd för modeller och kreatörer att förhandla sina avtal.

Ksting grundades 2018 av Mathias Bergh, Emilia de Poret och Erwan Lemonnier
Efter starten har även deckarförfattaren Camilla Läckberg och PR-konsulten Christina Saliba gått med som investerare och delägare. Detta har möjliggjort anställningen av ytterligare två medarbetare och totalt fyra anställda. Företaget har redan runt 150 modeller anslutna till plattformen och har börjat expandera internationellt.

Om man vill ansluta sig till plattformen som modell eller kreatör så gör man ansökan här.

Ksting-Logo-RGB-Brown_copy
LÄS MER OM KSTING
BESÖK WEBBPLATS

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.