Sexologen: “så kan man förlänga den nykära passionen”

Leigh Norén från Sexologkliniken berättar om tre anledningar till varför du behöver kommunicera mer med din partner.

I början av relationer är intimitet ganska givet. Vi behöver inte göra så mycket för att skapa det – det bara uppstår. Det finns alltid tid till att mysa på soffan, att laga middag ihop, att dela en flaska vin – alltid tid till sex. Mycket sex.

Att bli kär är en av de mest intima upplevelserna här i livet. Men när förälskelsen sinar, vilket den gör för de flesta av oss mellan 6 månader till 2.5 år in i relationen, kan intimitet förvandlas till ett jobbigt projekt.

Ett projekt som vi varken har tid eller lust att arbeta med.
Helt plötsligt är det som att intimitet bara kan uppstå genom att gå på dyra restauranger, boka in oss på ett lyxigt spa eller åka på en weekend till Paris.

Men intimitet behöver inte vara flådigt eller dyrt. Det finns en mycket enklare lösning att tillgå – kommunikation.

Vad som händer när vi inte kommunicerar

1. Relationen slutar att utvecklas och sexlusten försvinner
När vi kommunicerar är vår relation mottaglig för ständig utveckling. Och en relation som förändras och växer gör att vi behåller intresset för varandra, även efter 5, 10, 20 eller 30 år tillsammans.

En relation i ständig utveckling är också viktig för vår lust – både den allmänna lusten och den sexuella lusten. När vi tar oss ur slentrian och upplever nyhetens behag – kickar det igång lusten. Här handlar dock inte nyhetens behag om nya sexleksaker eller ställningar.

Vi behöver känna den där extra passionen, som också delvis kommer av att vi upplever vår partner som intressant och spännande, även utanför sovrummet.

Du kanske tänker ”men jag gillar min relation precis som den är!”. Och du kanske gör det idag, imorgon eller i månader framöver.

Men när våra relationer slutar att växa blir de till slut tråkiga. De slutar mata oss med energi och glädje. De upphör att få igång vår sexlust och sex blir till ett tungrott projekt istället för en härlig upplevelse.

Relationer som inte utvecklas riskerar att tappa i intimitet.

2. Hjärnan tror att vi ska dö
När vi slutar att kommunicera (eller aldrig börjar kommunicera på riktigt) – upphör intimiteten. Intimitet är en grundläggande del av att vara mänsklig. Inte bara för att intimitet är ”trevligt” eller får oss att må bra.

Vårt behov av intimitet finns med i vårt DNA. Vi drivs av intimitet för att intimitet är en del av kärlek. Och kärlek var viktigt för oss när vi levde i grupper på savannen. Om vi inte älskade och blev älskade, riskerade vi att bli exkluderade från gruppen. Och när vi inte var en del av gruppen var det stor risk för oss att dö.

Nuförtiden kanske inte kärlek och intimitet är fullt lika viktigt för vår direkta fysiska överlevnad. Men det är avgörande för vår mentala hälsa.

Det här beror delvis på att bristen på intimitet, på ett omedvetet plan, kan tolkas som att vi inte är en del av en grupp. Vår hjärna tror då att vi ska dö, vilket kan leda till oro, ångest och depression.

3. Vi upplever inte att vi blir älskade för de vi är
När vi inte kommunicerar med vår partner, visar vi inte vilka vi faktiskt är. Och när vi gömmer delar av oss själva, får vi inte uppleva att vi är älskade helt och fullt. De sidor som älskas är de ”bra” sidorna. Sidorna som vi själva tror gör oss värda att älskas.

Det här leder till att vi gömmer våra innersta känslor. Vi distanserar oss från våra partner, vare sig vi vill det eller inte, och vi förlorar den intima närheten som vi en gång delade.

Vad som händer när vi kommunicerar
Kommunikation kan vara många olika saker – ett sätt att få din partner att fixa disken, ett sätt att säga ifrån; att förmedla att du behöver lite space, eller, ett sätt att skapa och bibehålla intimitet.

Vad sexuell kommunikation är
Ofta missar vi att sex är ett ypperligt sätt att hålla kommunikationen i relationen levande. Men sex är i princip kommunikation.

Oavsett om det är enbart kroppslig kommunikation eller en mix av det fysiska och samtal – att ha sex är ett sätt att förmedla hur mycket vi gillar vår partner.

Sex talar om för vår partner att vi tycker att hen är attraktiv, sexig, intressant, värd att älskas – en trygghet (det här betyder dock självklart inte att man ska ha sex med sin partner om man inte vill det).

Sexuell kommunikation handlar inte bara om sexet i sig, det handlar också om samtalet kring sex. Att prata om sex kan vara svårt. Det kan kännas pinsamt eller obekvämt, men om vi är villiga att acceptera det, kan samtalet, över tid, förvandlas till en mycket intim upplevelse. Och också öka sexlust!

Genom att prata om det vi gillar och ogillar, våra fantasier och behov, så skapar och upprätthåller vi intimitet om och om igen.

Vad icke-sexuell kommunikation är
Att kommunicera dagligen är en viktig grundsten i en intim relation. När vi kommunicerar kommer vi nära vår partner. Vi delar tankar, känslor och behov .

Vi bjuder in vår partner till att ta del av rädslor och förhoppningar, och – kanske allra viktigast – vi delar med oss av de sidor som få andra får tillgång till. Sidor vi tror andra kommer tycka är irriterande. Sidor som vi, i hemlighet, ogillar. Sidor som vi känner djup skam kring.

När vi fortsätter att kommunicera, skapar och upprätthåller vi vårt intima band, för att kommunikation är intimitet.

För att vårt intima band ska hålla genom de härliga stunderna och de dåliga stunderna, behöver vi fortsätta att kommunicera – båda sexuellt och icke-sexuellt.

När vi gör det här behöver inte våra hjärnor tro att vi ska dö, vår relation blir inte tråkig, och vi får uppleva att vi är älskade för hela vår person – även de ”dåliga” sidorna.

Genom att kommunicera odlar vi intimitet. Och i slutändan är det väl det alla våra relationer handlar om – intimitet.

Leigh Norén är utbildad sexolog och erbjuder samtal för både individer och par på Sexologkliniken, som finns online och har en privat mottagning i Vasastan och på Mama Mia Kungsholmen.

Sexologkliniken erbjuder även onlinekursen Lust-lyftet som hjälper dig att förstå och öka din sexlust.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.