Alla älskar vi sött, men tyvärr är det inte bra för oss. Och absolut inte i de mängder vi äter dagligen. Högt sockerintag skapar kaos i kroppen. Vi träffar kostrådgivaren Cecilia Elfving som driver instagramkontot foodifyed. Hon berättar om varför socker inte är bra för oss och ger oss hennes bästa tips för att hålla en stabilare blodsockernivå.
Men varför?
– Högt blodsocker skapar stress i kroppen då glukos åker runt i blodet och ställer till oreda i blodkärlen. Samt skapar inflammationer. Insulin frisätts för att snabbt packa undan all glukos, är det redan fullt i levern och i musklerna så lagras det som fett! Efter en “blodsockertopp” kommer en “blodsockerdipp” där nytt sug skapas. Denna berg och dalbana leder till att vi åldras snabbare, skapar humörsvängningar, viktuppgång, infertilitet, rynkor, trötthet och hudproblem. Listan kan göras väldigt lång, säger …
Se till att skapa en jämn blodsockernivå genom att välja långsamma kolhydrater, mycket grönsaker, proteiner och bra fetter.
Fyra tips för att skapa en jämn blodsockernivå
- Ät inte söta saker på tom mage. Utan ät något annat innan, till exempel nötter eller avokado.
- Ät grönsakerna först och sen kolhydraterna vid måltid.
- Drick ett glas vatten blandat med äppelcidervinäger innan du äter.
- Rör dig i 10 minuter efter en måltid.
– Testa att göra dessa tips i några dagar, du kommer garanterat känna skillnad, säger Cecilia Elfving.
Klicka här för att komma till nästa artikel.