Nu lanseras SomeBuddy i Sverige – en digital jurist som vill minska näthat

Tio år efter att de lärde känna varandra på universitetet kommer nu de tre vännernas digitala tjänst för juridisk rådgivning och psykologiskt stöd äntligen till Sverige.

De tre grundarna av SomeBuddy; Jenny Rontu, Suvi Uski och Minttu Salminen.
SponsorSoMe Buddy

Allt fler drabbas av näthat, men många som är utsatta vet inte var de ska vända sig. SomeBuddy är en digital AI-advokat som hjälper dig som råkat ut för mobbning, övergrepp eller hot i sociala medier.

Med tjänsten kan du enkelt rapportera det som inträffat och samtidigt få tillgång till SomeBuddys överlevnadskit, vilket innehåller både juridisk rådgivning och anpassad psykologisk första hjälpen.

Med SomeBuddy ger vi en unik lösning på ett aktuellt problem i vår tid, nämligen näthat.

— Med vår tjänst erbjuder vi alla som använder sociala medier enkel tillgång till juridisk rådgivning, säger Minttu Salminen som grundat SomeBuddy tillsammans med Suvi Uski och Jenny Rontu.

Drömde om att kombinera sina kompetensområden
De tre grundarna lärde känna varandra under sina studier på Helsingfors universitet och har alla en bakgrund inom socialpsykologi. Suvi är doktor i samhällsvetenskap och har varit forskare på sociala medier i tio år och Minttu har lång erfarenhet från skolvärlden som kurator och specialist på konfliktlösning. Jenny har, förutom socialpsykologi, en magisterexamen i juridik och har arbetat som advokat på internationella advokatbyråer. Tillsammans hade de tre en dröm om att kombinera sina kompetensområden.

— Även om det låter lite som en kliché hade vi en önskan om att göra något bra för samhället med den kunskap vi tillsammans besitter och då gärna med hjälp av ny teknik.

Tjänsten har varit igång i Finland sedan maj 2018 och under den tiden har man löst mer än 1200 fall.

Använder sig av artificiell intelligens
Tekniken som SomeBuddy använder sig av för att stötta och ge råd till sociala medieanvändare världen över är artificiell intelligens – AI.

— Genom att automatisera delar av processen kan vi ersätta juridiska rådgivare med vår AI-lösning. Med hjälp av AI ges större möjlighet att skala upp tjänsten och därmed kunna hjälpa fler.

Skam och skuld
Ett av de vanligaste och samtidigt mest allvarliga brott SomeBuddys användare rapporterar in är någon typ av sexuella trakasserier som drabbar barn.

— Vi har lärt oss att det är oerhört svårt för ett barn eller unga vuxna att berätta för sina föräldrar eller andra vuxna om deras sexuella självbestämmande har skadats online på något sätt. I sådana situationer upplever barnet skam och skuld, som förhindrar att de söker hjälp från sina föräldrar. Detta är en utmaning, säger Minttu.

Förutom att göra en juridisk bedömning, hjälper SomeBuddy särskilt till med att hjälpa barn och unga att berätta för föräldrar eller en annan vuxen.

Baserat på feedback från våra användare har vi kunnat ge dessa unga användare de verktyg de behöver för att berätta för betrodda vuxna, förklarar Minttu.

Vuxna som uppträder dåligt
Man kan tro att i takt med att internet blivit en del av vardagen har vi även lärt oss hur vi ska uppträda, men så är inte alltid fallet.

— Idag hittar en allt yngre publik till sociala medier, utan en god förförståelse för sin egen integritet och sina egna rättigheter. Till exempel har de inte alltid känsla för hur informationen de publicerar om sig själv eller sina vänner på sociala medier kan komma att påverka deras liv senare. Dessutom är vi inte alltid beredda på det faktum att det pågår organiserad brottslighet riktad mot barn. En annan sak som sticker ut är andelen vuxna i höga positioner som uppträder dåligt online, säger Minttu.

Så vad bör man då tänka på när man använder sociala medier, oavsett ålder?
— Det enklaste rådet är att tänka två gånger innan du publicerar något. Var även mycket hänsynsfull när du lägger upp saker om andra. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att sociala medier är ett bra sätt att upprätthålla socialt välbefinnande och även för att ta hand om viktiga relationer. Många hittar sina makar och nära vänner online.

Som socialpsykologer tycker vi även att nya interaktioner som uppstår med hjälp av till exempel filter på Snapchat och Instagram är superintressanta, säger Minttu.

SomeBuddy erbjuder en juridisk onlinetjänst för barn, ungdomar och vuxna som blivit utsatta för näthat.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.