Sanna Malmström: “Klimakteriet är något vi inte pratar högt om.”

Snart närmar sig Klimakteriedagen, den 18 oktober – en dag som är till för att belysa och lyfta frågan om klimakteriet. Ändå är det är det lite tabu att prata om klimakteriet, trots att det är så viktigt. Vi träffar Great Earths Vice VD och HR-ansvarig Sanna Malmström, som förra året lanserade Sveriges första Klimakteriepolicy.

Policyn riktar sig till alla anställda som har, kommer få eller är nära en kvinna som går igenom klimakteriet och kan uppleva besvärande symtom. Syftet är att utbilda, normalisera och lyfta klimakteriefrågan.

För den som kommer att gå igenom, går igenom eller har gått igenom

– Kort och gott är klimakteriepolicyn en intern policy som riktar sig till alla våra anställda. Som antingen står nära en kvinna, eller som själva kommer att gå igenom, går igenom eller har gått igenom klimakteriet med besvärande symptom. Dels handlar det om information som utbildning och att normalisera samtalet om att inte vara på̊ topp. Dels om praktiska åtgärder som omplaceringsmöjligheter, flexibla arbetstider och möjlighet att gå̊ ifrån och göra andra saker när klimakteriebesvär uppstår, säger Sanna Malmström.

Varför behövs en Klimakteriepolicy?

– Det är 2022 och klimakteriet är fortfarande ett ämne vi inte pratar högt om. Många som jag pratat med, framför allt män, tycker fortfarande inte att klimakteriet angår dem. Samtidigt vet vi att alla kvinnor går igenom klimakteriet förr eller senare. Många får stora besvär som påverkar livskvaliteten under flera år. Där är jag övertygad om att en klimakteriepolicy kan spela en viktig roll i att normalisera frågan och bidra till ett mer öppet arbetsklimat, säger Sanna Malmström.

Tystnaden skapar onödigt lidande

– Okunskap och ovilja att prata om klimakteriet skapar onödigt lidande för de kvinnor som drabbas. Men det får också stora konsekvenser för företagen och samhället i stort. Rapporter visar bland annat att klimakteriesymptom bidrar till koncentrationssvårigheter och långtidssjukskrivningar – något som skulle kunna undvikas om mer kunskap och förståelse kring klimakteriet fanns. Med en inrättad klimakteriepolicy har arbetsgivaren ett konkret verktyg för att skapa en god arbetsmiljö och trygghet för de anställda, säger Sanna Malmström.

Vad ser ni för fördelar med att införa den här typen av policy?

– Nu lanserade vi Klimakteriepolicyn för ett år sedan. Vi har verkligen märkt skillnad i hur vi vågar prata mer tillsammans om de besvär som många kvinnor upplever när de går in i klimakteriet. Det, för mig, är ett kvitto att vi ska fortsätta sprida kunskap. Inte bara på vår egen arbetsplats, utan driva frågan och bidra till att skapa förändring på samhällelig nivå. Jag vill till exempel se en så enkel sak som att ordet Klimakteriepolicy finns med i ordlistorna och att vi framöver slipper se det i rödmarkerad text, säger Sanna Malmström.

Ett bra liv ger näring till en bättre värld

– Vår kärnverksamhet är hälsa och hela vår vision, Good Life — Great Earth, handlar om att ett bra liv ger näring till en bättre värld, för både människor och planet.
Klimakteriet, och kvinnohälsa överlag, är ett väldigt eftersatt område och något vi på Great Earth verkligen brinner för. Vi tycker att varje kvinna ska ha rätt att må bra. Och rätt till att veta tillräckligt mycket om sin kropp för att ge den vad den behöver. Att utveckla produkter som underlättar vid klimakteriebesvär är en del av lösningen, kunskap är den andra. Därför samarbetar vi med experter och tillgängliggör kunskap, och produkter, via våra plattformar, säger Sanna Malmström.

Vill du läsa fler artiklar? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.