Konserthuset öppnar igen med Jenny Lind-utställning

Efter en annorlunda vår välkomnar Konserthuset publiken åter med utställning, konserter och guidade visningar

Jenny Lind 200 år. Foto: Mats Lundqvist

Det blir en sommarsäsong i Konserthuset Stockholm under sommaren 2020. Från och med den 4 juli välkomnas åter publiken för att ta del av husets egenproducerade utställning om 200-årsjubilaren Jenny Lind, minikonserter med unga sommarmusiker samt guidade visningar av byggnaden. 

Konserthusets sommarsäsong i foajéerna är en tradition sedan 2004. Årets sommarperiod inleddes dock några veckor senare än normalt, och efter en mycket annorlunda vår.

Konserter på nätet

– Vi ställde inte in, vi ställde om, berättar konserthuschef Stefan Forsberg. För trots pandemin kunde vi hålla igång vår verksamhet, om än under andra former; vi transformerades till ett digitalt konserthus! Att väldigt många tacksamt följde med oss ut på nätet har varit uppenbart och inspirerande.

Han fortsätter:

– Vi är nu glada att kunna välkomna tillbaka människor till oss, här på plats i Konserthuset, även om vår sommarverksamhet också tar sig en del nya former för att kunna genomföras på ett tryggt och säkert sätt. Vi hoppas att vi ska kunna bidra till människors välmående genom att skänka en stunds glädje, värme och kanske också möjlighet till reflektion.

Jenny Lind 200 år. Foto: Mats Lundqvist

Jenny Lind 200 år

Sommarens utställning i Konserthuset handlar om sopranen Jenny Lind. Hon kallades den svenska näktergalen och var 1800-talets mest firade och älskade sångare, en superstjärna som dyrkades av en hel värld. Hennes liv är en askungesaga om utsatthet i barndomen, mod och enastående artisteri.

Utställningen består av foton, teckningar, texter och klänningar, samt klipp ur SVT:s nya film om Jenny Lind. Det finns även möjlighet att ta del av utställningen via en film på webbplatsen.

Läs mer om Jenny Lind-utställningen här.

Utställningen är öppen dagligen den 4 juli–23 augusti kl 11.00–17.00 med fri entré. Antalet samtidiga besökare i utställningen är begränsat för att ge möjlighet till ett tryggt besök med fysisk distans.

Unga sommarmusiker

Varje sommar sedan 2010 anställer Konserthuset Stockholm ett antal sommarmusiker för att ge konserter i foajéerna under sommarsäsongen. I år är det fem ensembler, utvalda efter audition, med musikstuderande i åldern 16–19 år som får arbeta i tre veckor vardera.

Fem gånger dagligen bjuds det på varierad musik inom genrerna klassisk musik, jazz eller sång i Konserthusets entréfoajé mot Hötorget. Konserterna är ca 20 minuter långa. Publiken välkomnas att lyssna, framför allt stående, på markerade platser, för att främja fysisk distans.

Konserterna sker i samarbete med Region Stockholm och med stöd från Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande.

Minikonserterna äger rum dagligen den 4 juli–23 augusti kl 11.00, 12.00, 13.30, 14.30 och 15.30 med fri entré. Besöksantalet är begränsat till 30 lyssnare per tillfälle. För detaljerat konsertschema, se konserthuset.se 

Guidade visningar

Under sommaren ges även dagliga visningar där besökare kan lära sig mer om Konserthuset med dess konst och historia alternativt följa med på en engelskspråkig visning om Nobelprisutdelningen. Visningarna hålls i små grupper om max tio personer i varje.

Konserthuset på 30 minuter kl 11.30 eller 16.00

Stora konstvisningen kl 14.00

Nobel Tour på engelska kl 15.00

Visningarna hålls dagligen den 4 juli–23 augusti (ett fåtal undantag finns)

Anpassad öppning

Konserthuset Stockholm följer myndigheternas rekommendationer för att skapa ett tryggt besök. Framför allt ger vi möjlighet att hålla avstånd genom att begränsa besöksantalet och genom tydliga anvisningar om hur vi bäst tar hänsyn till varandra i våra generösa foajéer. Läs mer om hur Konserthuset anpassar sin verksamhet sommaren 2020.


Läs även Kungliga Filharmonikerna fortsätter livesändningarna – nu med publik i salen

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.