Filmtyckaren Färber om skräckisen M3gan

Universal Pictures

2023 är här och vilken start kan då vara bättre än att recensera en film man längtat efter i vad som känns som en evighet. Här ger jag er mina tankar om “M3gan”

M3gan

Genre: Sci-Fi, Thriller, Horror
Regissör: Gerard Johnstone
Screenplay: Akela Cooper
Story by: James Wan

Handling

Gemma ( Allison Williams) arbetar för ett högteknologiskt leksaksföretag och arbetar i hemlighet med 2 kollegor på ett projekt där hennes talang och expertis på det robotistiska verkligen kommer till sin rätt.

Hennes syster och systerns man råkar ut för en tragisk dödsolycka och lämnar efter sig deras unga dotter Cady (Violet McGraw).
Gemma tar sig an Cady då det skulle varit vad hennes syster önskade.
Cadys sorg efter sina döda föräldrar är stor och Gemma känner sig vilsen i sin nya roll och inte lämpad alls för uppgiften.

För att hjälpa både sig själv och Cady så beslutar hon sig för att introducera Cady i det hemliga projektet hon arbetar med. Projektets namn är M3gan – Model 3 Generative Android – en robot med självlärande artificiell intelligens som är skapad för att bli ett barns bästa vän och beskyddare. En uppgift M3gan kommer att ta på största allvar och en smula längre….

Mina tankar

Ofta skapar man stora förväntningar när man väntar på något väldigt länge. Förväntningar som sen är svåra för filmen att leva upp till.
Faktum är att med M3gan var jag aldrig orolig att det skulle ske. Från första stund jag såg M3gans look så var jag säker på att detta kommer bli fantastiskt. Utseendet utstrålar allt från oskyldighet och vänskap till skrämmande och psykopat. Det är så briljant för det är exakt denna typ av berg- och dalbanekänslor filmen bjuder på.

Den som förväntar sig en ren slasher-film med en galen mördarrobot bör se sig efter en annan film.

M3gan är mer av ett starkt thrillerdrama med underbart mörk humor. Skulle kanske inte lägga till komedi i själva genrebeskrivningen, men helt klart finns det ställen där man skrattar till utan att det tar bort något av anspänningen. Det förgyller bara filmen än mer.

Universal Pictures

Många lager

Jag älskar verkligen alla delar av filmen, men det som verkligen grep tag är hur M3gan berör. Scenerna tillsammans med sorgsna Cady är riktigt starka och man känner verkligen bandet de skapar mellan varandra. Ens unga jag vill vara M3gans bästis som får en att må bättre och som alltid finns där. En som vet massor, men alltid vill höra vad du har att säga (Cadys egna ord). Det är starkt, sorgset och gripande vackert.

Filmen har så många lager och ett riktigt underbart djup. Skådespeleriet är riktigt bra och här får vi verkligen lära känna karaktärerna vilket gör att vi bryr oss om dem och deras öden. Gemma t.ex. är inte felfri, men ändå kan man förstå henne till stor del. Hon vill inte ha barn i den delen av sitt liv hon är i. Hennes hem är inte anpassat för att ha barn och karriären betyder allt för henne.

Det betyder dock inte att hon är känslokall eller inte bryr sig om Cady. Tvärtom! Hon vet bara inte hur hon ska behandla situationen hon kastats in i.

Teknik är inte svaret

Lösningen som Gemma kommer fram till är ju en del av filmens budskap. Hur vi låter tekniken ta över vår värld och ersätter mänsklig kontakt och det sociala samspelet. Hur vi begraver känslor via den utan att bearbeta. Hur beroende vi låter oss bli av denna teknikens värld och abstinensen vi får utan den. När faktum är att vi mår sämre och sämre ju mer den tar över.
Självklara budskapet är att teknik och AI aldrig kan ersätta människan.
Gemma yttrar till och med orden “Låt M3gan ta över så kan DU fokusera på det viktiga i livet”. En tongivande kommentar på vilken syn hon har på det hela i detta skeende av filmen.

De mänskliga karaktärerna ges alltså en möjlighet att utvecklas till det bättre medan tekniken de skapar kan gå åt motsatt håll. Fast även här kan man ta med sig budskapet att teknik är bra om vi håller den på en lagom nivå.

Universal Pictures

Människan gör misstagen

Jag har inte pratat mest om M3gan som galen robot i denna recension och det är just för att dessa andra delar är de man bär med sig mest.

Missförstå mig rätt här då de andra delarna är helt suveräna de också och en del bidrar till den mörka humorn som undertecknad gillar så mycket. Till skillnad från andra filmer med mordiska dockor så ser jag dock inte M3gan som den jag klandrar mest i denna story. Mordiska beslut tas, men de är alla enligt protokollet hon följer och där den självlärande AI’n borde varit mer begränsad.

Less is way more 

M3gan är skapad på en relativt låg budget (12 miljoner dollar), vilket jag måste säga är till filmens fördel.
Själva roboten är inte skapad av CGI utan på mer traditionellt vis med visuella effekter, masker, animatronik och dockskötare. I många scener finner vi Amie Donald under masken. Hon gör även den ikoniska dansscenen som gick viral direkt när trailern släpptes.
M3gans röst görs dock av Jenna Davis och passar in helt perfekt med robotens personlighet och look. Den genialiska idén att ge M3gans röst en liten “skorrning” över till datorröst i vissa delar när hon pratar gör verkligen allt än mer cool och skrämmande i passande delar. Ni förstår exakt när ni hör det.

Allt detta gör att roboten M3gan ser och känns fantastiskt verklig och trovärdig ut i filmen. Fanns inte en enda scen där jag inte trodde på att hon är verklig eller att det inte är en robot. Samtidigt ser den så underbart levande ut. Filmskapande när den är som bäst.

Universal Pictures

Unga talanger

Även fantastiskt roligt med alla unga talanger.. Violet McGraw ,som vi dock sett tidigare i bl.a. suveräna “The Hautning Of Hill House” är suverän som Cady.
Amie Donald har jag inte bekantat mig med tidigare, men på det övertygande vis hon spelar M3gan så är jag säker på att vi lär se mycket mer av henne i framtiden.

Jag fullkomligt älskar denna filmen och lämnade biosalongen med en sorg över att den var slut.

Kommer bära den med mig länge och se om den så snart jag bara kan.

9,5 av 10 från mig utan tvekan.

Tack för att ni tog er tid.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.