Magnus Carlsson Foto: Johan Bergmark

Kungliga Filharmonikerna fortsätter livesändningarna – nu med publik i salen

Weeping Willows-stjärnan Magnus Carlson sjunger med Kungliga Filharmonikerna den 16 augusti

Kungliga Filharmonikerna är tillbaka efter sommaruppehållet och gör i augusti fyra konsertproduktioner i Konserthuset Stockholm. Givetvis fortsätter livesändningarna – men nu med tillskott av en publik om 50 personer på plats i salen.

Sedan den 4 juli har Konserthuset Stockholm åter haft öppet för publik på plats. Varje dag spelar unga sommarmusiker fem minikonserter i entréhallen mot Hötorget, utställningen Jenny Lind visas i Stora foajén och det finns möjlighet att boka biljett till guidade visningar av byggnaden. Nya rutiner har etablerats för att ge besökarna en trygg upplevelse i enlighet med myndigheternas riktlinjer och regler kring antal besökare. Sommarprogrammet pågår till och med den 23 augusti.

Konsert med Kungliga Filharmonikerna, dirigent Emil Eliasson och pianist Pontus Carron. Foto: Yanan Li

Stort intresse när Filharmonikerna spelar för publik

När nu Kungliga Filharmonikerna är tillbaka kommer även sommarkonserterna i Stora salen att genomföras med publik på plats. Besöksantalet är begränsat till 50 personer, vilka med andra ord får en unik och mycket exklusiv konsertupplevelse i Stora salen (som rymmer nästan 1800 platser). Biljetterna till respektive konsert är redan utsålda. Den 6 augusti är det dags för två konserter med bl a Beethovens Pianokonsert nr 3 (solist Pontus Carron, dirigent Emil Eliasson). Därefter (13 augusti) gästar dirigenten Nathalie Stutzmann tillsammans med en av vår tids främsta harpister, franske Xavier de Maistre. Söndagen den 16 augusti presenteras den traditionsenliga Gärdet-konserten, detta år görs den inomhus på Konserthuset med sångaren Magnus Carlson. Avslutningsvis framförs Mozarts Symfoni nr 40 och Sjostakovitjs Symfoni nr 9 under ledning av spanske Pablo Heras-Casado den 26 augusti.

Konsert med Kungliga Filharmonikerna torsdag 6 augusti 2020. Dirigent Emil Eliasson. Foto: Konsert med Kungliga Filharmonikerna torsdag 6 augusti 2020

Konserterna har pandemianpassats

För att möta de rekommendationer som råder med anledning av coronapandemin spelar Kungliga Filharmonikerna på en utbyggd scen och enligt den särskilda “dukning” som etablerades under våren. På så sätt går det att mobilisera en orkester på upp till ca 65 musiker och samtidigt säkra avståndet mellan varje orkestermedlem.

Samtliga produktioner (utom första veckans) livesänds på konserthuset.se och finns sedan att ta del av även i efterhand på Konserthuset Play.

Magnus Carlsson är årets sommargäst

Den traditionsenliga utomhuskonserten på Gärdet är givetvis inställd i år, men det betyder inte att själva evenemanget ställs in.

– Vi vill självklart fullfölja vår stolta tradition, och kommer därför vi att bjuda på en fullödig och sprakande konsert i en livesändning från Konserthuset, säger konserthuschef Stefan Forsberg. I år får ”Filharmonikerna i det gröna” helt enkelt bli ”Filharmonikerna i det blå”!

Årets gästartist är ingen mindre än sångaren Magnus Carlson. Han slog igenom som frontman för gruppen Weeping Willows, och har på senare år även gett ut framgångsrika soloplattor. Han framträder här tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i musik av Evert Taube och Ted Gärdestad – och givetvis också i eget material från Weeping Willows.

Konserten bjuder i övrigt på såväl populära klassiska favoriter som repertoar som kanske innebär nya upptäckter för många. Konserthuschef Stefan Forsberg presenterar programmet och Kungliga Filharmonikerna leds av David Björkman.

Läs mer

Konsertschema Filharmonikerna

Konsert med Kungliga Filharmonikerna, pianist Pontus Carron. Foto: Yanan Li

Torsdag 6 augusti: Beethovens tredje pianokonsert med Pontus Carron

kl 12.15–ca kl 13.30 samt kl 19.00–ca kl 20.15
Publik (max 50)

Beethovens tredje pianokonsert är ett av hela pianolitteraturens verkligt stora mästerverk. Här framförs musiken med den unge svenske stjärnpianisten Pontus Carron. Vi hör även Emilie Mayers känsloladdade Faustuvertyr och Franz Liszts drömska tondikt Les préludes. Kungliga Filharmonikerna leds av den allt mer uppmärksammade svenske dirigenten Emil Eliasson.

Läs mer

Torsdag 13 augusti: Harpa och Beethovens femma

kl 19.00–ca kl 20.10
Publik (max 50) och livesändning

Här hör vi en mästerlig harpist i vår tid, franske Xavier de Maistre, tillsammans med franska dirigenten Nathalie Stutzmann, som framgångsrikt gästat orkestern flera gånger på senare år. Sida vid sida med Beethovens mycket välkända Symfoni nr 5 – ”Ödessymfonin” hör utan tvekan till hörnpelarna inom västerländskt klassisk musik – bjuder den här konserten också på något så ovanligt som en harpkonsert, av Reinhold Glière.

Läs mer

Söndag 16 augusti: Filharmonikerna i det blå

kl 14.00–ca kl 15.30
Publik (max 50) och livesändning

Onsdag 26 augusti: Mozart och Sjostakovitj

kl 19.00–ca kl 20.00
Publik (max 50) och livesändning

Spanske Pablo Heras-Casado, som gästar de främsta orkestrarna världen över, leder här Kungliga Filharmonikerna i fantastiska symfonier. Mozarts Symfoni nr 40 är ett mästerverk av elegans och förfining. Sjostakovitjs Symfoni nr 9 är ljus och lekfull i Haydns anda, och därmed väldigt olik de föregående symfonierna. Den komponerades vid krigsslutet 1945.

Läs mer

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.