Sexologen: 9 orsaker och tips – för mer sexlust och bättre sex

Det är inte ovanligt att sexlusten går ner efter en längre tid i en relation. Men det finns saker man kan göra om man vill bibehålla eller få upp lusten igen.

Är den nykära perioden över? Har sexlusten gått ner eller är den till och med över? Det är väldigt vanligt att sexlusten av olika anledningar upplevs som ett problem så vi har tagit hjälp av några sexologer för att hitta de vanligaste anledningarna, och några av lösningarna.

1. Stress
Kanske inte den största chocken – att stress kan påverka lusten till sex. Men ändå otroligt vanligt att förbise för att den bara ligger där och gnor mitt i all vardagshets. Stanna upp och se om det i ert fall kan vara en anledning till mindre sexlust? Vad kan ni som par göra för att den som upplever sig stressad kan få avlastning?

2. För lite sömn
Detta kan förstås variera, men för de allra flesta så är sömnbrist inte en lustfaktor. När man sover så producerar kroppen dessutom som mest testosteron vilket gynnar sexlusten för både män och kvinnor. Försök att få till sju till åtta timmars sömn per natt och även få tid till återhämtning under dagen.

3. Att bli förälder
Att bli förälder är på många sätt fantastiskt. Och kärlek till sina barn kan aldrig bli för mycket. Däremot kan det ta bort fokus från ens partner till alltför stor grad, och något viktigt att ha med sig framför allt under småbarnsåren. Enligt vissa så kan all den närhet man ger och får av barnen ersätta suget av närhet från sin partner. Så en idé kan vara att sätta av tid för att bara vara med varandra.

Sätt upp en egen tumregel, till exempel en timme per dag, eller några timmar i veckan – där all fokus ligger på varandra.

4. För lite motion och rörelse
En anledning till mindre sexlust kan vara att man har för låg energi på grund av för lite motion och rörelse. Träning är positivt på många sätt, ger bättre blodcirkulation och kan med stor sannolikhet bidra till mer sexlust.

5. Sexuella problem och prestationsångest
Kanske har alla punkterna ovan gjort att ett eller annat försök till sex känts misslyckat? Att du inte tillfredställer, eller blivit tillfredsställd av, din partner. Detta i sin tur kan ge prestationsångest och därför blir det lättare att stå över helt. Vänd tankarna och sänk kraven.

Det kanske inte alltid behöver leda till fullt sex eller vara perfekt. En oromantisk snabbis framför TVn behöver inte heller vara dumt ibland.

6. Relationsproblem
Ständiga problem och gräl är knappast en stämningshöjare eller lustfaktor. Bråkar man alldeles för mycket kan det vara en bra idé att ta itu med de underliggande problemen. Försök att kommunicera, prata om varandras behov och se om det går att lösa. Går det inte att lösa på egen hand kan parterapi vara en utmärkt idé och något som är väldigt vanligt idag.

7. Slutar uppvakta varandra
Förmodligen ett av de vanligaste, och även mest lättfixade, problemen, är att man slutar uppvakta och bekräfta varandra. Se upp med det. Förr eller senare blir partnern bekräftad av någon annan vilket kan leda till värre problem än för lite sex.

Prova att överraska varandra, med små presenter, beröringar, eller uppvaktande meddelanden och ord.

8. Tar lusten och sexlivet för givet
Precis som med mycket annat i livet så är sexlust något man kan behöva jobba på. Det är inte alltid det kommer av sig självt. Har man varit i en dvala under en period kan man prova att fantisera lite, kanske skicka erotiska meddelanden under dagen, och dela med sig av sina fantasier tillsammans. Och ta på varandra — inte bara i sängen utan generellt. Förspel heter förspel av en anledning.

9. För lite hjälpmedel
Det är ingen skämsmössa att använda hjälpmedel! Det kan dessutom vara en riktig lusthöjare att komma hem med en present till sin partner i form av härlig olja (varför inte ekologisk kokosfett) eller någon form av erotisk leksak. Prova vad som kan funka för er och om inte annat så kanske ni skrattar lite under tiden.

Lycka till!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.