Vad är blodsocker?

Artikeln innehåller annonslänk

De flesta vet att blodsockret är viktigt, men många vet inte varför. I korthet är blodsockret viktigt eftersom det förser din kropp med energi. Men det finns lite mer än så. Låt oss ta en närmare titt på blodsockret och varför det är så viktigt.

Blodsocker, även kallat glukos, är en typ av socker som din kropp använder som energi. Glukos kommer från den mat du äter och produceras även av levern. Insulin är ett hormon som hjälper glukos att komma in i dina celler för att användas som energi.
Din blodsockernivå stiger och sjunker under hela dagen. När du äter eller dricker stiger din blodsockernivå. Motion kan å andra sidan bidra till att sänka din blodsockernivå. Hormoner kan också påverka din blodsockernivå Det är viktigt att hålla din blodsockernivå inom ett hälsosamt intervall, för om den är för hög eller för låg kan det vara farligt. Därför måste personer med diabetes övervaka sina blodsockernivåer noggrant.

Vad är normala blodsockernivåer?

Normala blodsockernivåer varierar beroende på när du senast åt och hur aktiv du är vid den tidpunkten. För de flesta människor är normala fasteblodsockernivåer mindre än 100 mg/dL. Normala nivåer som inte är fastande är mindre än 140 mg/dl.

Dessa siffror kan dock vara annorlunda för personer med diabetes. Personer med diabetes kan behöva sträva efter fasteblodsockernivåer som ligger under 130 mg/dL och icke-fasteblodsnivåer under 180 mg/dL, enligt American Diabetes Association (ADA).

Vad är höga blodsockernivåer?

Höga blodsockernivåer, eller hyperglykemi, uppstår när det finns för mycket glukos i blodet. Detta kan hända om du inte tar tillräckligt med insulin eller om du äter mer mat än vanligt. Höga blodsockernivåer kan också orsakas av stress eller sjukdom. Om de inte behandlas kan höga blodsockernivåer leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtsjukdomar, njursjukdomar och blindhet.

Vad är lågt blodsocker?

Låga blodsockernivåer, eller hypoglykemi, uppstår när det inte finns tillräckligt med glukos i blodet. Detta kan hända om du tar för mycket insulin eller om du tränar mer än vanligt utan att äta tillräckligt med mat för att kompensera. Låga blodsockernivåer kan också orsakas av att du dricker alkohol eller hoppar över måltider. Om det inte behandlas kan låga blodsockernivåer leda till kramper och koma
Slutsats

Som du ser är blodsockret en viktig del av vår hälsa och vårt välbefinnande. Det är viktigt att förstå vad normala blodsockernivåer är så att vi kan identifiera när våra nivåer är för höga eller för låga och vidta åtgärder för att korrigera dem i enlighet med detta. Genom att hålla våra blodsockernivåer inom ett hälsosamt intervall kan vi bidra till att förebygga allvarliga hälsokomplikationer längre fram.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.