Vårens nyheter i sovrummet – och tips för att sova bättre om natten

Svårt att sova om natten? Hur viktigt är det att sovrummet är städat innan läggdags? Vi ger 5 tips för bättre sömn och Anna Wennhall, grundare av sängklädesföretaget Read The Label, ger hållbara sängklädestips. 

Det är vår i luften och många vill bryta känslan av isolering genom skogspromenader, cykelturer och fikastunder på balkongen – allt för att öka välbefinnandet. Men extra viktigt i dessa tider är även vår sömn. Sömnen är helt avgörande för vår fysiska och mentala hälsa, den hjälper oss bland annat att slå tillbaka stress, depression och ångest. Nedan ger vi fem tips för hur du sover bättre om natten.

1. Regelbundenhet
I tider som dessa är det extra viktigt med regelbundenhet. Försök att gå och lägg dig samma tid, undvik snooze-knappen, och ha en bestämd tid att gå upp varje dag. För att komma ner mer i varv, undvika alla typer av skärmar en timme innan du ska sova.

2. Aktivera Night shift
Sätt telefonen i Night shift. Detta är viktigt eftersom det blåa ljuset, som gör oss pigga, stängs av och istället får en varmare nyans. Det varma ljuset påverkar inte i samma utsträckning melatoninet, ett hormon som gör oss naturligt trötta på kvällen.

3. Fokusera på andningen
När du andas snabbt och ytligt, som det flesta gör vid stress, kan det leda till syre- och energibrist där sömnkvaliteten blir sämre och andningen ryckig och oregelbunden. Testa avslappningsövningar eller mindfulness för att slappna av. En enkel metod är att ta ett djupt andetag, hålla andan i 5–10 sekunder, och sedan släppa ut luften genom näsan medan du slappar av i kroppen. Upprepa ett antal gånger.

4. Se över temperaturen i sovrummet
Kroppens behov av nedkylning i samband med sömn är en förklaring till att många sover sämre på natten. The National Sleep Foundation föreslår att sovrummet har en temperatur på 15,5–19,5 grader. Däremot ska du hålla fötterna varma eftersom detta vidgar blodkärlen och sprider värme, vilket i sin tur sänker din kroppstemperatur.

5. Städa sovrummet
Ett något annorlunda tips är att städa ditt sovrum innan läggdags. Något som psykologer vid Osaka University i Japan hävdar kommer göra att du når stadiet djupsömn 60 procent tidigare. Kanske värt att testa?

Hållbara val och ljusa toner i sovrummet
Men hur gör vi sovrummet extra mysigt och vad får oss att släcka lampan lite tidigare? I dagarna lanserade sängklädesföretaget Read The Label vårens nya färg Sand – en vacker beige ton.

Företagets mission är att erbjuda marknadens mest hållbara och etiska sängkläder i exklusiva kvalitet och minimalistisk design. Samtidigt erbjuder företaget full transparens i alla produktionsled – från bomullsfrö till lakan.

— Det är tyvärr inte så många som vet hur levnadsvillkoren ser ut för bomullsbönderna. Jag har själv varit i Indien och sett vilken reell skillnad Fairtrade och ekologisk odling gör för både människorna och miljön. Barnen har möjlighet att gå i skolan – vilket inte tillhör vanligheten och på icke-certifierade gårdar kan även barnarbete förekomma – de får utbildning, sjukvård, husrum, man gör investeringar i jordbruk, säkrar rena dricksvattenkällor och mycket mer. Dessutom slipper bönderna arbeta med farliga kemikalier som annars letar sig ner i marken och förgiftar grundvattnet och odlingsmark.

Jag tror att transparens, hållbart och etiskt ansvarstagande är en förutsättning för att skapa bra arbetsvillkor och bidra till en mer hälsosam textilindustri, säger Anna Wennhall, grundare av Read The Label.

— Vår nya färg Sand har ett mjukt och naturligt intryck, och är en kulör som är svår att tröttna på. Den ekologisk bomullen i 300 TC satin gör tyget himmelskt mjuk och den otroligt fina kvalitén gör att produkten håller en hel livstid. Vi hoppas att ni kommer gilla den nya färgen precis lika mycket som vi gör, avslutar Anna Wennhall.

10 % av försäljningen doneras till Hand in Hand
Den 25 mars tillkännagav Indien en tre veckors nedstängning med hänsyn till viruset covid-19, vilket nu förlängts till 3 maj.

Beslutet har påverkat miljontals av Indiens fattiga och lämnat många hungriga och arbetslösa att fly från sina städer och gå hundratals kilometer till sina inhemska byar.

Fram till 3 maj donerar därför Read The Label 10 % av sin försäljning till organisationen Hand In Hand, för att stötta deras arbete med att hjälpa Indiens mest utsatta.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.