Dryckesexperten tipsar: Vin till julmaten

Vad dricker man egentligen till julbordet? Alla familjer har sina klassiker men överlag så ser det svenska julbordet någorlunda samma ut i varje hushåll. Sill, lax, småvarmt och julskinka. Men vad häller vi i glasen? Med så mycket olika smaker och variationer så kan det vara övermäktigt att planera drycken samtidigt som skinkan ska glaseras och det slutar med en back med julöl för de vuxna och julmust för de små. Men visst kan vi ha det lite roligare än så!

Vad dricker man till julbordet?

Hur får man till drycken med så många olika smaker på tallriken? Ett traditionellt julbord ska enligt konstens regler ätas i en viss ordning och sju turer, eller åtta om man inte vill missa lutfisken, och det vill man ju såklart inte! Så varför inte dela in drycken därefter också? För att göra det enkelt så har jag givetvis gjort jobbet för er.

Vad dricker man till julbordet? Många olika smaker dukas upp på det svenska julbordet

Sill, den svenska stoltheten!

Hur många olika variationer på smaker finns det? Vilken smak måste vara på ert julbord? I år kommer jag definitivt att göra Moderna Livets Sophie Björkmans Skagen Sill. Fantastiskt krämig från både majonäs och creme fraîche, sälta från både räkor och på toppen av verket massvis med dill och citron.

Jag vet ju att många står fast vid sin öl och nubbe men vad dricker man till sillen om man inte är så förtjust i öl? Som sagt, sill kommer i många olika varianter och smaker men de flesta inläggningarna är faktiskt ganska söta så är behöver vi ett vin som kan stå upp emot denna sötma.

Här tar jag gärna fram en torr riesling med lagom restsötma och en syra som kan hantera de ofta feta och krämiga sillarna.

  • Vill du slå på stort hittar du i systembolagets beställningssortiment Dönnhoff Felsenberg Riesling. Ett fantastiskt exemplar med skarp syra, stabil frukt och mineralitet. Artikel nr 95144.
  • Om du inte känner för att spendera några större pengar finns ett bra alternativ från Leitz, Einz Zwei Dry, nr 582201

Vin till sill

Charkuterier och korvar

Nästa tur! Kallskuret, salami, korvar – här är valet givet! Sherry sherry sherry! Och en torr sådan. De kommer på småflaskor så det är toppen för den tveksamma. Servera i små glas och njut av den oxiderade brännande heta känslan som bryts av fantastiskt med sältan från charkuterierna.

Mitt tips: Goya XL Manzanilla en Rama nr 92258

Lutfisk

Uppvuxen i en liten svensk fiskeby på västkusten som jag är har lutfisken alltid förtjänat en plats på julbordet i vår familj. Oftast som en lunch innan Kalle och före det stora ätandet tar plats. Givetvis förtjänar den även en plats här.

Denna väldigt subtila och finslipade herre kräver en sofistikerad kompanjon i glaset. Vad passar inte bättre än en elegant och klassisk Chablis från Pattes Loup, Mis Tardive 2017 nr 9023301.

Bjud in Italien bland Janson och revben!

Mammas köttbullar med rödbetssallad, en gräddig och gyllene stekt Jansons frestelse med en balanserande sälta från ansjovis, portvins glaserade revbenspjäll som faller av benet, prinskorv, smörstekt brysselkål med hasselnötter, Waldorf sallad med äpple, ugnsbakad rödkål med plommon.
I glaset häller du ett glas Nebbiolo, blek till färgen men med så mycket power under ytan!

Allt som du behöver för att kunna hålla ihop alla dessa smaker utan platt fall.

Tanniner att lyfta allt det smöriga och feta, frukt som möter det söta och en stark kropp som håller ihop det hela till sista droppen.

En systembolaget favorit ifrån beställningssortimentet: Arpepe Rosso di Valtelina 2018 artikel nr 72930. Detta vin finns även på MAGNUM och hur härligt är inte det! Stor 3 liters flaska att dela med familj och vänner.

En svensk stolthet på dryckesfronten 

Oavsett om ni är en ris a la Malta familj eller ej. Ni måste prova det här! Brännlands iscider. Ett bombnedslag av söta äpplen som balanseras med en skarp syra som är utav denna värld! Salivutsöndringen är total. Denna dryck är ståtlig nog på egen hand men tillsammans med denna gräddbomb av söta risgryn får klassikern ett helt nytt liv. Om du inte gillar risgryn, prova Moderna livet och Sophie Björkmans saffranspannacotta, jag lovar att du inte blir besviken!

Mitt tips: Brännland iscider systembolaget artikel nr 76345

Saffranspannakotta

För mycket julpyssel att stå i?

Om julstressen hinner ifatt dig så har Wine Trade passande nog satt ihop en decemberlåda med 6 utvalda viner som du enkelt beställer hem här nedan. Här finns bland annat Aligoté från Fanny Sabre till lutfisken och Nebbiolos  Sicilienska “kusin” Nerello Mascalese från Calabretta till det varma.

Mitt tips: Decemberlåda Wine Trade

Önskar en God Jul och Gott Nytt år med många goda smaker!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.