Sexologen: När såg du din partner i ögonen senast?

När vardagen rullar på gäller det att ha sina knep för att hålla lågan glödande. Leigh Norén från Sexologkliniken tipsar om tre saker som kan öka din sexuella närhet i vardagen.

Mitt i vardagskaoset är det lätt hänt att man glömmer bort ensamtiden med sin partner – och jag pratar inte bara om sex här, utan om allt det där andra; de små tillfällena i vardagen där ni inte pratar om vad vem som ska laga middag, diska och städa eller lämna av barn.

Här är tips på tre övningar som ni kan testa, om ni vill hitta den där sexuella närheten igen.

Skapa småstunder av närhet
Genom att hitta små tillfällen i vardagen där ni ser varandra som individer och inte bara som livspartners eller som delar i ett vardagspussel, kan du lättare komma i kontakt med din sexualitet.

En övning som jag brukar tipsa mina klienter om är att de ska hitta tre tillfällen om dagen då de kan vara nära varandra i minst 60 sekunder.

Det kan handla om fysiskt intimitet genom kramar eller att sitta bredvid varandra i soffan, men också psykologisk intimitet, att ni pratar med varandra om något som inte berör veckoplaneringen, bostaden eller andra vardagliga samtalsämnen.

Se varandra i ögonen
Att se varandra i ögonen när ni pratar med varandra kan också öka närheten och därmed göra det lättare att börja se sig själv som sexuell igen.

I en stressad vardag med mejl som ska besvaras eller småbarn, tappar vi lätt bort ögonkontakten.

Genom att ha ögonkontakt med din partner kan du se dig själv genom din partners ögon – som en sexuell och attraktiv person, och samtidigt så ökar ni den intima kontakten er emellan – ögonkontakt är ofta otroligt intimt.

Det kanske låter för simpelt, eller rent av konstigt, men en fördjupad ögonkontakt er emellan kan underlätta att bli mer sexuell.

Gör sexet till något litet
När det har gått lång tid sedan man hade sex är det inte ovanligt att sex blir till ett enda stort prestationsmoment. Man kan känna sig stressad bara vid blotta tanken på att ha sex igen. Att ha sex eller ens försöka ha sex kan kännas som en oerhörd press – istället för något härligt och mysigt.

För vissa kan även tankar kring att inte bli våt eller hård tillräckligt snabbt, eller att inte kunna få orgasm, segla upp i huvudet.

Här är det viktigt att först komma underfund med ifall det här är något du vill jobba med just nu, eller om du är okej med att inte ha sex för tillfället.

Om du vill kunna ha sex nu, så är ett sätt att komma runt de här känslorna och tankarna, att dela upp sexet i mindre beståndsdelar.

Ni kan exempelvis komma överens om att bara hångla utan kläder på, dela en sexfantasi eller bara onanera bredvid varandra. Eller varför inte plocka bort orgasmen som mål? Eller det sex som ni brukar ha?

Genom att ta bort det slentrianmässiga i sex tvingar vi oss själva att vara kreativa, vilket väcker nyfikenheten. Nyfikenheten är oerhört viktig om vi vill ha mer lust till sex.
.

Leigh Norén är utbildad sexolog och erbjuder samtal för både individer och par på Sexologkliniken, som finns online och har en privat mottagning i Vasastan och på Mama Mia Kungsholmen.

Sexologkliniken erbjuder även onlinekursen Lust-lyftet som hjälper dig att förstå och öka din sexlust.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.