Våffeldagen infaller den 25 mars varje år. Svenskar älskar att ha dagar för olika typer av bak- och matverk och våfflor är inget undantag. Vi passar på att bjuda på vårt bästa grundrecept på våfflor, som alltid är gott att toppa med klassikerna grädde och sylt. Sen kan man gärna variera mellan lite mer matiga våfflor, såsom med löjrom och créme fraiche, eller sötare varianter som choklad och banan.
Recept frasiga våfflor
[recipe-ingredients]
- 125 gram smör (+ extra till gräddning)
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2 dl vatten (kallt)
- ev 1 msk strösocker för extra sötma
[/recipe-ingredients] [recipe-directions]
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, bakpulver, salt och ev socker till en slät smet.
- Rör i smält smör och vatten i smeten.
- Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna gyllene. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
[/recipe-directions].

Veganska våfflor
Vill du istället ha ett veganskt recept på våfflor? Då kommer här ett recept från Maggies Skafferi, där Maggie som vanligt bjuder på riktigt goda veganska recept. Recept för 4 personer:
Ingredienser
- 75 g mjölkfritt margarin
- 3,75 dl havremjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- mjölkfritt margarin till våffeljärnet
Instruktioner
- Börja med att smälta margarinet och rör ner mjölken.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll i margarin- och mjölkblandningen.
- Vispa ihop till en klumpfri smet.
- Hetta upp ett våffeljärn med lite margarin i.
- Grädda dina våfflor när järnet blivit riktigt hett.
Servera med sylt, vispad havregrädde, lönnsirap, färska bär, nötter eller chokladsås!
Grundrecept från ICA
Spana in sajten för fler recept