fbpx

Therese Elgquist släpper boken VÄXTBASERAT – “världens mest moderna kokkonst”

Therese Elgquist, Foto: Agnes Maltesdotter

Therese Elgquist är den spännande matkreatören från Göteborg och kanske mest känd via namnet “Plant based By Thess”. Nu släpper hon nya boken VÄXTBASERAT – en kokkonst mer aktuell än någonsin. Vi träffar kokboksförfattaren för en närmare beskrivning av den moderna kokkonsten, och varför den är så bra för oss!

Vad är då grejen med VÄXTBASERAT?
— Jo, detta är nyckeln till världens kanske mest moderna kokkonst, säger Therese. Spännande, läcker och snygg mat fylld av färger, smaker, texturer och näring. Dessutom klimatsmart mat i tiden!

I boken välkomnas läsaren till en värld där grönsaker är coola, baljväxter sexiga och mat smakar riktigt gott (och gör gott!). En värld där möjligheterna är oändliga, lyckorusen många, där matrester blir till fester och där allt ifrån barnmat och vardagsmiddag till ”första fikan med svärföräldrarna” och Nobelmiddagen får plats.

VÄXTBASERAT är mer än en kokbok, det är den ultimata grundboken i växtbaserad vegomat.

En läcker och rolig matresa där vi säger hejdå till tallriksmodellen och välkomnar den nya ”växtmodellen”.

Boken är fylld av lättförståeliga formler, flödesscheman och smarta tips som hjälper läsaren att förstå växter och matlagningens grunder på ett helt nytt sätt – för att man själv ska kunna bygga upp rätter som ett proffs.

I boken får man lära sig hur man tar hand om växtbaserad mat på bäst sätt. Foto: Agnes Maltesdotter

— Jag har helt enkelt brutit ner ett gäng växtbaserade rätter – det vill säga rätter helt beståendes av allsköns godsaker från växtriket – i dess beståndsdelar och presenterar dem på ett helt nytt sätt. För att vidare visa hur vi kan bygga upp matiga och goda rätter där alla smaker, näringsämnen och texturer finns med.

I VÄXTBASERAT får läsaren även veta hur man bygger upp ett basskafferi som klarar det mesta. Vilka köksprylar som kommer bli bästa vännerna i köket och vad baklängesmatlagning handlar om. Förutom ”den ultimata formeln” för sallader & bowls, hummustallrikar, mackor och gröt får läsaren även recept på bland annat röror, dressing, topping, bröd, smoothies och kryddmixer!

I boken bjuds det på massor med goda växtbaserade recept – på maträtter samt snacks och bröd. Foto: Agnes Maltesdotter & Therese Elgquist.

Varför är då växtbaserat så bra för oss?
— För det första är växtbaserat mat otroligt gott, och kreativt! Det finns en hel värld av läcker mat att upptäcka. Dessutom innehåller växter mängder av näring som gör kroppen gott, och dessutom gör vi i många fall klimatet en tjänst genom att äta mycket grönt, speciellt om det kommer från vårt närområde!

Therese bjuder oss på receptet: TANKEKAKOR MED TAHINI OCH KANEL.
— Det kallar jag kakorna jag mumsar på när jag kommer hem och är riktigt hungrig, och funderar över vad jag vill äta till middag. Eller kanske när jag läser igenom en ny spännande bok … De här kakorna är något mitt emellan sötsak och snacks, krispiga på utsidan och sega på insidan.

Ingredienser för 12 kakor

  • 4 dl havregryn
  • 1⁄2 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • 1⁄2 tsk malen kardemumma 1⁄2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 14 urkärnade färska dadlar 1 dl ljus tahini
  • 2 msk växtdryck eller vatten 1 finriven morot

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°C
  2. Mixa alla torra ingredienser till ett smul i matberedare
  3. Tillsätt dadlar, mixa till ett smul
  4. Tillsätt tahini och vätska, pulsa tills degen går ihop
  5. Blanda ner moroten och pulsa ytterligare några gånger
  6. Forma till 12 kulor, tryck ut lätt på en bakplåt
  7. Baka i ugnen 15–17 minuter, tills de är lätt krispiga och gyllene runt om
  8. Förvara i burk med tättslutande lock i kyl eller frys.
Therese Elgquist är kokboksförfattare, växtbaserad matkreatör, skribent och matstylist från Göteborg.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Författarduon bakom Personlig Outveckling: ”Det operfekta kan vara precis vad vi behöver”