Dietisterna Caroline och Johanna berättar om nya boken Dietistens Val

Boken som lanserades i början på 2020 handlar om vardagsmat som gör skillnad

Dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson

För Caroline som växte upp i en matfamilj och Johanna som älskar att äta god mat var dietistutbildningen självklar. Efter några år inom den kliniska sjukvården bestämde de sig för att starta eget. De ville visa hur maten gör skillnad för att undvika sjukdom och må bättre. Nu har de äntligen släppt sin första kokbok “Dietisens Val”. En bok om vardagsmat som gör skillnad. 

Hur kom idén till er första kokbok, Dietistens Val?

– Vi hörde allt oftare hur många som upplevde att hälsa var svårt. Gröna juicer och gurkmejashots kändes som en nödvändighet för att äta hälsosamt samtidigt som det fanns så många förbud och dåligt samvete kring mat. Vi ville visa att hälsa inte är en trend och att det faktiskt inte finns några förbud, eller rätt och fel. Men klart det finns mer och mindre. Maten vi äter ska i första hand vara god, och nyttigheterna ska komma på köpet. Vi kände att det var dags för en ny sorts kokbok där vi har tänkt till på innehållet, läsaren kan njuta av god mat!

Vi ville visa att hälsa inte är en trend och att det faktiskt inte finns några förbud, eller rätt och fel.

Grönsakerna är alltid i fokus när dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson kombinerar en måltid

I Dietistens Val kan läsaren förvänta sig fakta blandat med författarnas tips för nyttig vardagsmat. Det gröna spelar huvudrollen och boken innehåller över 70 recept på god mat som är hållbar för både hälsa och klimat. Några smakprov och kanske deras absoluta favoriter är tomatveteotto, chokladiga kikärtsplättar eller myntadressad kvarngrynssallad.

Hur startar ni morgonen?

– Med ett jobb som gör att den ena dagen aldrig är den andra lik så finns det inget klart svar på det. Men kaffe finns alltid med någonstans tidigt i starten. Bäst mår vi om vi får ta en morgonjogg eller yoga, följt av ett dopp och sen frukost i lugn. Frukosten får gärna får rymma färska bär, bröd och helst en god gröt. Men det finns mornar som börjar med kaffe och macka eller smoothie i bilen genom morgontrafiken och det funkar det med!

– På tal om frukost – är det någonstans vi alla skulle kunna bli bättre på att få in mer grönt så är det frukosten. Gurka på mackan i all ära, men vi skulle vilja slå ett slag för riven morot i morgongröten (men kanel och kardemumma),  frusen blomkål i smoothien, bönspred på mackan och linser granolan.

Frukosten får gärna innehålla färska bär och god gröt men kan likagärna bli en chiapudding i farten

Vilka är era bästa matlagningstips?

– Investera en kvart till att tänka igenom veckan och bestäm i förväg vad som ska ätas. Chansen är då mycket större att det blir bra mat. Då kan den som kommer hem först börja med det som ska göras. Nästa tips är att laga extra när man ändå är igång. Bäst tycker vi det är när en del av det man äter på söndagen lätt kan förädlas till en ny rätt senare i veckan. Gärna med typ 10 minuters köksfix. Det är en sån favorit hos oss att det har fått ett eget kapitel i boken som vi kallar 2 i 1.

Planering av måltiderna i förväg ökar chanserna att det blir bra mat

Hur tänker ni när ni komponerar en måltid?

– Det gröna får alltid stå i fokus. Det behöver inte betyda att en måltid måste vara helt vegetarisk, men fram med allt från växtriket! Det är färgrikt, gott och vi behöver äta mer grönt i olika färger. Till det gröna, som står för god konsistens och fin färg med nyttiga fiber och viktiga vitaminer på köpet, lägger vi sen till följande:

  • Mättande protein som gärna får komma från växtriket som baljväxter, ärtor och tofu men även fisk eller skaldjur eller ibland fågel eller kött.
  • Kolhydrat av bra kvalité som gärna får bidra med fullkorn (något vi alla gärna får äta mer av!) som mathavre eller kvarngryn.
  • Sås måste man ju ha! Och den gör vi gärna av mer grönt som rostade tomater eller paprika eller grön ärtpesto. Kall sås får på majonnäs är toppen för nyttiga fetter.
  • Mycket hos oss toppas med nötter eller fröer för extra textur, tugg och nyttiga fetter.
Mixa proteiner, bra kolhydrater, nyttiga fetter och härligt krisp för en komplett måltid

Hur kan man förenkla sitt ätande?

– Vi ska berätta något mycket viktigt – en macka kan också vara en middag. Tur för oss som gillar mackor! Allt handlar ju om hur man äter det. Stekt ägg eller scrambled tofu på en macka med en morot i handen och kanske några apelsinklyftor kan bli en finfin middag det.

En macka kan också vara en middag. Tur för oss som gillar mackor! Allt handlar ju om hur man äter det. Stekt ägg eller scrambled tofu på en macka med en morot i handen och kanske några apelsinklyftor kan bli en finfin middag det.

Snart kommer en till bok! Vad kommer den innehålla?

– Den nya boken kommer ge svaret på den (i alla fall hos oss) eviga frågan ”vad blir det till middag”. Kort och gott enkel och god vardagsmat. Några smakprov från kapitlen i boken är – ”middag på en kvart”, ”allt- i- ett” och ”köp hem 6”.

Caroline och Johanna släpper snart sin nya bok som kommer hjälpa oss med tips på ännu mer bra vardagsmat

Vad är era egna största matlaster (om ni har några)?

– Ojoj vem har inte det. Semlor är drömmat för mig, Caroline och jag skulle lätt kunna äta det året om. Johanna svarar mycket snabbt chips. Men vi vill säga att faktiskt ALLT kan få plats i en hälsosam kost, det finns inget förbud, men det gäller ju såklart att tänka till på hur ofta och kanske väga upp med något på näringskontot också. Alltså något som bidrar med nyttigheter!

 

Caroline Wilbois och Johanna Andersson är legitimerade dietister och författare till boken Dietistens Val - Vardagsmat som gör skillnad!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.