Margreteholm, Mullsjš, Adam och Lotten Moltke-Huitfeldt

Möt Julie Moltke-Huitfeldt bakom Margreteholm Mindfulness Manor

Vi har träffat Julie Moltke-Huitfeldt som tagit över familjegården Margreteholm utanför Mullsjö. Nu startar hon Margreteholm Mindfulness Manor tillsammans med yogaläraren Stefan Sartori Olesen där de erbjuder weekendretreats till individer och företag. Syftet är att minska stress genom utbildning i mindfulness, yoga och hälsosam mat omgiven av naturens helande lugn.

Julie kommer ursprungligen från Danmark och är legitimerad läkare. Hennes intresse for stresshantering började redan under de första åren som läkare. Efter att ha jobbat i det vanliga vårdsystemet blev det tydligt för henne att något var fel i själva uppbyggnaden av vården.

Hon kände att hon bara behandlade symtom, men inte själva orsaken till problemet och sjukdomen. När hon träffade patienter på vårdcentralen som sökt sjukskrivning på grund av stress, mådde de redan så dåligt att en liten sak som att planera kvällsmaten, träffa familjen eller vänner kändes för dem helt omöjligt.

Mina patienter hade slutat lyssna på sig själva och sina behov under såpass lång tid att de hade förbrukat sina mentala resurser. Vägen tillbaka till vanliga livet och arbetsmarknaden var långt borta och detta drabbade såklart personen i fråga men också deras familjer och inte minst samhället.

Under tiden Julie arbetade på vårdcentralen i norra Danmark berättade hennes pappa att det var dags för ett generationsskifte och att hon skulle ta över släktgården Margreteholm i Västergötland. Margreteholm har ett skogsbruk på över 3400 hektar, ett vilthäng med 300 dovhjortar och fem heltidsanställda.

Julie i vardagsrummet på Margreteholm. Gården har gamla anor och omnämns i skriftliga källor redan 1563.

Julie reste mycket under tiden som nyexaminerad läkare, både på grund av jobbet men också för att hennes pojkvän bodde i London. Hon hade samtidigt mycket tankar kring hur det skulle gå att flytta till Sverige och ta över familjegården. Hon började då själv få symptom på stress; sov dåligt, hade mardrömmar och bekymrade sig för framtiden.

Mina tankar kretsade kring frågor som: var ska jag bo, vilken typ av läkare vill jag bli, vad vill jag jobba med? Det hela slutade med en ångestattack när jag var på en resa med min syster. Det var där jag beslutade mig för att göra något annorlunda med mitt liv. Detta ”något” blev mindfulness.

Mindfulness handlar om att fokusera på att vara medveten om sig själv och det som finns i just denna stund, i nuet. Metoden är utvecklad av amerikanska professorn Jon Kabat-Zinn och används inom sjukvården för att minska stress, ångest och nedstämdhet. Den har bevisad effekt i otaliga studier.

Mindfulness tar avstamp i ögonblicket och betyder sinnesnärvaro eller medveten närvaro. Det innebär att acceptera nuet som det är, utan kamp eller resistans. Det betyder inte att man inte kan ändra sin livssituation om man inte är nöjd där man är. Men det första steget för att kunna göra det är att acceptera nuet som det är. Det är i nuet allting händer. Att inse makten som finns i ögonblicket är det enklaste sättet att verkligen leva medan man lever.

Att praktisera mindfulness har lärt mig att bli medveten i nuet. Jag har slutat fundera för mycket på tiden som varit eller bekymra mig för framtiden. Det gör att jag mår mycket bättre mentalt och känner mig mindre stressad.

Julie trivs att bo på Margreteholm där den vackra naturen och omgivningarna ger ett inre lugn.

För ungefär ett år sedan flyttade Julie till gården i Sverige och har sedan dess arbetat med att sköta egendomen. Långt bort från stadens höga puls och stress har en ny värld öppnat sig för Julie. Hon har lärt sig om skog, mark och vilt samt att sköta hyresfastigheter och ha anställda.

Det har varit fantastiskt att vakna upp varje dag med naturen precis utanför fönstret. Men det har varit mycket att lära.

Efter att ha utbildad sig till yogalärare på Bali i höstas, beslutade sig Julie att hon ville göra verklighet av sin stora dröm – att hålla Mindfulness-retreats på Margreteholm och ge andra människor möjlighet att känna det terapeutiska lugnet som finns i huset och i omgivningarna på gården.

Alla som har kommit hit säger samma sak. De kan inte minnas senast de var så avslappnade som efter en helg på Margreteholm.

Det var då Stefan Sartori Olesen kom in i bilden. Julie hade letat efter en engagerad person att jobba tillsammans med för att få Margreteholm Mindfulness Manor att bli till verklighet. Stefan är en duktig och dedikerad yogalärare som Julie tror kompletterar hennes läkarkompetens väldigt bra.

Vi har samma vision och tror att framtidens befolkning behöver lära sig att leva mer balanserat. Det har varit en stor digital förändring de senaste åren som bidragit till mycket stress och psykisk ohälsa i samhället.

Julie och Stefan har precis lanserat sin nya webbplats och kommer hålla tre retreats under våren och sommaren. De första retreatsen kretsar kring yoga och mindfulness med hög kvalitet på hälsosam mat från närodlade produkter. Deltagarna kommer utöver yoga och mindfulness även erbjudas delta i andra stressminskande aktiviteter.

Med tiden har vi ambitionen att inkludera fler fokusområden på retreatsen men vi börjar med yoga och mindfulness nu i år för att hålla en bra kvalitet för alla som medverkar.

Retreatsen erbjuder bland annat yoga, mindfulness walks, hälsosam mat och andra aktiviteter som till exempel kvällsdopp i närliggande sjön Stråken.

Första retreatet hålls den 17-19 maj och är redan slutsålt. Hur känns det?
– Det känns helt overkligt och jag är otroligt glad att min dröm äntligen går i uppfyllelse. Det känns också kul att släktgården Margreteholm får nytt liv och kan användas för att hjälpa andra människor att hitta lugn i vardagen.

Julie tillägger att det fortfarande finns plats på retreatsen den 27-30 juni och 8-11 augusti.

Besök Margreteholms Mindfulness Manors nya webbplats om du vill veta mer eller boka retreats.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.