Ska du bjuda på en två- eller trerättersmiddag hemma, men har svårt att tänka ut vilken förrätt du ska servera?
Relax and sit tight – det här receptet kommer med det lilla extra då två härliga smakupplevelser möts, nämligen pilgrimsmussla och jordärtskocka. Det är inte bara gott för smaklökarna, det ser även snyggt ut på tallriken.
.
Ingredienser
- 12 st pilgrimsmusslor
- 500 g jordärtskockor plus några extra till chips
- 0,5 dl vispgrädde
- Salt
- 50 g smör plus 2 msk till såsen
- 2 tsk soja
- ½ msk färskpressad citronjuice
- 1 salladslök
- Peppar
- Frityrolja
Instruktioner
- Börja med att fritera chipsen. Skiva jordärtskockorna tunt (gärna med en mandolin), blötlägg dem sedan några minuter i kallt vatten.
- Låt chipsen bli torra på hushållspapper medan frityroljan värms upp till cirka 180 grader i en tjockbottnad kastrull.
- Lägg försiktigt i chipsen med en hålslev (inte för många på en gång) och låt dem friteras tills de fått en gyllenbrun färg. Ta sedan upp dem och lägg på hushållspapper för att torka. Salta direkt.
- Fortsätt sedan med purén genom att skala och dela jordärtskockorna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med saltat vatten och låt koka tills de blivit mjuka (cirka 15 minuter, beroende på hur stora bitarna är).
- Gör såsen medan jordärtskockorna kokar. Börja med att bryna smöret (2 msk) och låt sedan svalna lite grann. Rör i både sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
- Mosa jordärtskockorna när de kokat färdigt. Vispa sedan i både smöret och grädden tills det blivit en luftig puré. Salta och peppra.
- Stek sedan pilgrimsmusslorna i rikligt med smör, tills det fått en fin, gyllenbrun yta.
- Servera allting tillsammans, toppa med salladslök och eventuellt någon ört som passar.