fbpx
Pilgrimsmusslor som förrätt är både lyxigt och gott.

Recept: Festlig förrätt med pilgrimsmusslor, jordärtskockspuré och jordärtskockschips

Vår matskribent Sophie Björkman bjuder på en enkel och lyxig förrätt som passar till helg, firande och fest.

Ska du bjuda på en två- eller trerättersmiddag hemma, men har svårt att tänka ut vilken förrätt du ska servera?

Relax and sit tight – det här receptet kommer med det lilla extra då två härliga smakupplevelser möts, nämligen pilgrimsmussla och jordärtskocka. Det är inte bara gott för smaklökarna, det ser även snyggt ut på tallriken.
.

  • Portioner: 4 portioner
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Skriv ut

Ingredienser

  • 12 st pilgrimsmusslor
  • 500 g jordärtskockor plus några extra till chips
  • 0,5 dl vispgrädde
  • Salt
  • 50 g smör plus 2 msk till såsen
  • 2 tsk soja
  • ½ msk färskpressad citronjuice
  • 1 salladslök
  • Peppar
  • Frityrolja

Instruktioner

  1. Börja med att fritera chipsen. Skiva jordärtskockorna tunt (gärna med en mandolin), blötlägg dem sedan några minuter i kallt vatten.
  2. Låt chipsen bli torra på hushållspapper medan frityroljan värms upp till cirka 180 grader i en tjockbottnad kastrull.
  3. Lägg försiktigt i chipsen med en hålslev (inte för många på en gång) och låt dem friteras tills de fått en gyllenbrun färg. Ta sedan upp dem och lägg på hushållspapper för att torka. Salta direkt.
  4. Fortsätt sedan med purén genom att skala och dela jordärtskockorna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med saltat vatten och låt koka tills de blivit mjuka (cirka 15 minuter, beroende på hur stora bitarna är).
  5. Gör såsen medan jordärtskockorna kokar. Börja med att bryna smöret (2 msk) och låt sedan svalna lite grann. Rör i både sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
  6. Mosa jordärtskockorna när de kokat färdigt. Vispa sedan i både smöret och grädden tills det blivit en luftig puré. Salta och peppra.
  7. Stek sedan pilgrimsmusslorna i rikligt med smör, tills det fått en fin, gyllenbrun yta.
  8. Servera allting tillsammans, toppa med salladslök och eventuellt någon ört som passar.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Veckans Vego-recept: En het och mustig auberginegryta med chili