Illustratören Medya Bulduk – ifrågasätter normer med kreativitet

Vi träffar Medya Bulduk för en intervju för att höra om hennes unika illustrationer.

Vi har träffat illustratören Medya Bulduk som under senaste året har slagit igenom med sin kreativa och fångande konst. Nu samarbetar hon bland annat med BRIS för att uppmuntra barn till att söka hjälp när de behöver. 

Berätta, vem är Medya Bulduk?
— Jag föddes 1991 i Stockholm. Allt började med att jag startade ett anonymt konto på Instagram för att kunna dela mina illustrationer och för se vad människor tycker om dem. Jag vågade inte visa att det var jag som låg bakom kontot, även om det inte tog lång tid innan alla fick reda på det. När jag fick beröm av människor från olika delar av världen kände jag mig redo.’’Medyabulduk’’ blev det nya namnet, mitt förnamn och efternamn. Det kändes riktigt bra!

Just nu samarbetar jag med BRIS, barnens rätt i samhället, där mina illustrationer hjälper till att sprida deras budskap och för att uppmuntra barn som behöver hjälp. Något jag är väldigt stolt över och som värmer hjärtat.

Med närmare 70 tusen följare på Instagram har Medya skapat en community både i Sverige och Globalt som diskuterar olika ämnen och normer genom hennes illustrationer.

Hur skulle du beskriva dina illustrationer?
— Jag tecknar människor, oftast två, som förmedlar budskap. Detta genom ansiktsuttryck, växter, föremål, djur och så vidare. En blomma kan symbolisera utveckling, ett lejon kan symbolisera mål och drömmar, en duva kan symbolisera det vardagliga och trygga.

Var fick du idéen ifrån?
— Jag brinner för personlig utveckling och har alltid velat använda min kreativa sida till att påverka och hjälpa människor.

Vad vill du förmedla genom dina illustrationer?
— Det jag vill förmedla varierar. Jag vill att människor reflekterar över sig själva och de val de gör i livet. Nedan har ni en text som jag har skrivit till en av mina illustrationer:

‘Look within’: Change your surroundings and you’ll still feel like a house without furniture or like you’re hugging a tornado. Maybe you have your life on autopilot where people and events drag you through life. Or maybe you’re surrounded with so much beauty but you just can’t see it. It all begins with you. It’s not about being perfect, but about self-awareness and reaching your full potential. You’ll start to become aware of the outside world and the quality of everything you do will improve by investing in yourself.

Var hittar du inspiration ifrån?
— Livet! Diskussioner med människor, bland barn, filmer, böcker, när jag ska handla och så vidare.

Medya Bulduk inspireras av livet i stort och annan konst.

Vad är det bästa du vet?
— Det bästa jag vet är att få vara kreativ, läsa böcker och att prata om mål med drivna människor!

Det värsta du vet?
— Normer för kvinnlighet och manlighet. Framförallt den traditionella förställningen om att män ska vara starka och inte visa svaghet. Det har bidragit till att pojkar och män inte pratar om hur de känner och söker inte hjälp. I längden kan det leda till utanförskap, kriminalitet eller ohälsosamma relationer.

Medya Bulduk, Illustratör

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.