Josefine-Bengtsson-3

Yogaprofilen Josefine Bengtsson – från ensam i skogen till retreats över hela världen

Långintervju med en av Sveriges största yogaprofiler Josefine Bengtsson

Redan som liten var Josefine Bengtsson ett naturbarn som ville förstå livet på ett djupare plan, och efter många år av vilsegång i prestationsångestens och stressens värld tog hon steget och gick all in. I yogan och meditationens värld har hon skapat sin egen väg och är idag aktuell med The Soul Space som erbjuder fantastiska yogaretreats över hela världen. 

Berätta, vem är Josefine Bengtsson?
– Ja, det är just det jag försöker ta reda på hela dagarna – att förstå vem jag är och på så sätt kunna relatera till andra människor och världen på ett härligare vis. Genom yoga, meditation och andra spännande tekniker hittar jag balans i livet och lär känna nya sidor av mig själv.

Josefine berättar att hon alltid varit ett naturbarn och velat förstå livet på ett djupare plan. Redan i nian smet hon iväg till Biblioteket och lånade böcker om meditation.

– Jag kände ingen annan som höll på med det då så jag skämdes lite – höll det hemligt för min familj och vänner för att inte verka konstig eller deprimerad. I 15 års åldern är det ju livsviktigt att smälta in. Bakom stängda dörrar eller ensam i skogen, ifrågasatte jag livet och världen i stort. Flera år senare hittade jag själva yogan, som ju är en slags meditation i rörelse, och började förstå grejen på ett djupare plan. Det blev självupplevt istället för bokkunskap.

Trots att jag hittade kärleken till yoga och framförallt meditationen ganska tidigt i livet så tog det ett tag innan jag lyckades och vågade göra det till en livsstil.

– Jag gick först vilse en stund i prestationsångestens och stressens värld. Jag studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetade därefter som strategikonsult. Livet var okej men jag kände mig instängd och visste att mitt hjärta var på fel plats. Så fort jag fick rast sprang jag ut i skogen för att krama träd och till mina lärares och chefers stora förvåning försökte jag demonstrativt visa min kärna genom att sitta barfota på golvet och jobba.

Till slut fick hjärtat bestämma. Josefine bytte bana och drog till Indien för att gå all-in i yogan och meditationen.
– Jag tror, att det yogan och meditationen står för alltid har varit mitt perspektiv på livet men att jag under några år tappade bort det då jag sögs in i samhällets normer för hur man ”borde” leva. Yoga är ett ärligt möte med mig själv som hjälper mig att landa HÄR, HÄR, HÄR! Att släppa alla de där tankarna på dåtiden och framtiden så att jag istället kan njuta NU. Idag brinner jag för att på ett enkelt och väst-anpassat sätt dela dessa uråldriga österländska-tekniker till min omgivning.

Jag tror stenhårt på att världen skulle bli en härligare plats om fler personer förde in yoga och meditation i sina liv. Därför är jag oerhört tacksam att jag idag får jobba med yoga på heltid.

Förutom att undervisa yoga i Sverige driver Josefine reseföretaget The Soul Space (tidigare kallat Yogiakademin). På The Soul Space kombineras en härlig yttre miljö med en spännande inre praktik. Gå gärna på en klass med Josefine eller häng med på ett retreat – magi utlovas!

Varför tror du att människor generellt mår så bra av yoga?
– När jag tittar mig omkring i samhället ser jag också att folk skriker efter det. Jag tror nog de flesta människor, kanske framförallt de som lever i vår västerländska ”stressiga” samhälle kan få stora fördelar av att utöva yoga i någon form. En stund att landa med sig själv, hitta närvaro och känna in sin kropp borde väl vara för alla?

– Jag tror yogan är här för att stanna, i alla fall så länge samhället springer OS i hundra meter. I takt med att våra kroppar skriker STOPP och att utbrändhetssifforna stuckit upp till skyarna känns det ganska självklart att vi söker runt efter hjälp och kanske fastnar för den där harmonin vi landar i på yogamattan.

Legenden Patanjali beskrev yoga som ”stillandet av alla tankerörelser” eller ”förmågan att styra fluktuationer i sinnet”. Vilket är precis det många av oss längtar efter och precis det yogan är för mig – ett sätt att först se tankarna för att sen kunna slänga iväg dem, ta lite kontroll över dem och förstå att vi inte är dem.

Att förstå att bara för att en tanke ploppar upp så behöver den inte vara sann. Jag kan välja att tro på den eller inte. Vilket i sin tur leder mig till en känsla om vem jag är på riktigt, på ett djupare plan. Alltså bakom de där tankarna om hur min kropp ser ut, vad jag jobbar med, var jag bor etc.

– Yogan hjälper helt enkelt att landa i ett slags stillavarande där det andra ”ytliga” aspekterna spelar mindre roll. Jag skulle ljuga om jag sa att yogan gjort att jag helt slutat bry mig om yttre aspekter – jag är mänsklig så det gör jag fortfarande. Tiden på yogamattan ger mig dock ofta glimtar av något mer – den där känslan av kärlek, närvaro och harmoni som alltid finns där inombords oberoende yttre omständigheter. För utan det känner jag att livet känns tomt och meningslöst.

Yogan och meditationen är som min ”medicin” typ 24h om dygnet. Alltifrån att den gör att jag sover godare och får en friskare kropp till att den hjälper mig att hitta distans i olika situationer i vardagen och bli mer ”självreflekterande” i mina relationer.

Ser du att det ibland finns fördomar om yoga, och kanske om en yogini/yogalärare?
– JA! Som med allt finns det såklart även fördomar när det kommer till yoga. Vissa fördomar kan nog stämma medan andra kan handla om rädsla, avundsjuka och okunskap.

Josefine berättar också att hon kan bli väldigt provocerad av vissa nyfrälsta rawfoodätande yogatjejer i snygga tights som fastnat i yogans fysiska kroppspositioner och som ska visa att de är så glada hela tiden. Men som missat djupet och att möta sina ”mörkare” sidor. Det finns delar i den spirituella yogavärlden som kan vara flygigt, flummigt och fejkat.

Jag kan tänka mig att folk dömer mig också, och kanske tycker att jag flyr från samhället för att stå i en vacker yogabalans på en strand…haha. Men för mig handlar detta liv om något själsligt, om att få känna känslor och komma ner i sin kropp, något som jag vet att världen behöver mer. När vi stannar upp och lyssnar på oss själva vet vi vad som är sant och vad som inte är det.

Du skriver ofta att du börjar må lite sämre när du är hemma i Stockholm. Vad tror du det beror på?
– Hmmm. En saknad av gemenskap, närvaro, äkthet, kärlek, sanning, samklang natur, harmoni, bli sedd hela vägen in, frihet… Men för att bli mer konkret. När jag går ner i hjärtat och öppnar upp framåt så ser jag inte mig själv boendes ensam i en lägenhet mitt i stan. Det jag ser är ett liv som innehåller mer av ordet tillsammans. Tillsammans med naturen. Tillsammans med öppna levande människor.

– För mig klingar kollektiv lite gammalt, flummigt och tråkigt men kanske är det något i den stilen trots allt. Att jag får ha min egna lilla stuga men samtidigt närheten till andra människor som bor i andra små stugor. Där vi istället för att möta en betongvägg, bilar och stress får vakna upp till fågelkvitter och öppna vyer. Där vi får göra vår morgonyoga tillsammans men i tystnad. Där vi lagar mat tillsammans, gärna av råvaror som vi odlat själva. Där vi har tid att leka och vara barnsliga men samtidigt djupa och skapande. Men någon del i mig vill också ha en närhet till Stockholm, det finns verkligen saker jag uppskattar här också, i små doser. Så ultimat vore att hitta en sådan plats i naturen men nära Stockholm. JA, så vill jag ha det!

Vad är dina tre sätt och tips för att slappna av och må lite bättre i storstadsvardagen?

  1. Natur: Jag ser till att ta mig till skogen varje dag. Jag har turen att ha vackra Liljanskogen bara fem minuters cykelväg från mitt hem vilket är perfekt. Vissa dagar är jag där i flera timmar och andra dagar, när jag är mer uppbokad, så åker jag dit och bara kramar ett träd i några minuter. Naturen ger mig så mycket – grundning, klarsynthet, närvaro.
  2. Närvarande vänner: Jag omger mig så mycket som möjligt med vänner som faktiskt ser mig och är närvarande när vi träffas. Vänner som jag kan vara mig själv med och som ger, snarare än tar, energi. Detta betyder att jag behöver vara modig och säga nej till vissa möten.
  3. Yoga och meditation: Detta är ju en morgonrutin för mig som bara funnits där i flera år. Jag märker att det blir extra viktigt att få in dessa stunder på yogamattan när jag är i stan. Faktum är att för att må bra i stan räcker det inte bara med morgonyoga, jag behöver även en stund av shaking, dans, meditation på kväll. Kvällspasset blir som en liten rensning av alla intryck som kommit under dagen.

Vi vet att yoga ofta kan ta fram mycket känslor. Vill du dela med dig av någon av dina mest känslosamma upplevelser?
– Ojojoj, det är så många känslosamma upplevelser, helt omöjligt att välja en. Jag har upplevt typ allt på yogamattan. Senast igår kom tårarna mitt under min morgonyoga. Det yogan liksom alltid gör är att guida mig ner i kroppen och in i det som är sant i stunden. Det vill säga, känslor som jag tenderar att stänga av lite och springa iväg ifrån när jag inte är på yogamattan kommer liksom ikapp när jag sluter ögonen och fokuserar på mitt andetag och kroppsförnimmelser.

Din förhållning till sociala medier?
– Mycket FLIGHTMODE! Jag har märkt att så fort jag kommer tillbaka till stan tenderar jag att hamna mer med datorn och mobilen. När jag lever i naturen finns det så mycket annat härligt att uppleva att jag enkelt kan lägga undan mobilen. I stan blir jag lätt distraherad och lite bortkopplad vilket gör att jag automatiskt sugs in mer i dessa apparater, så jag behöver sätta upp regler för mig själv för att begränsa användandet. Jag har exempelvis appen Freedom både på mobilen och datorn där jag kan ställa in vilken tid varje dag jag vill att vissa appar ska sluta fungera. Det är så bra!

Hur startar du morgonen?
– Jag börjar varje morgon i tystnad med en kopp grönt te med honung och skrivandes i min tacksamhet/manifestations-dagbok. Därefter kliver jag på yogamattan, ibland blir det en stilla practice, ibland vinyasa, ibland shaking, ibland dans. Sen äter jag frukost som gärna får bestå av en spirulina smoothie bowl.

Vad gör du om du har en riktigt dålig dag?
– Mmmm, jag försöker vara total i den känslan och se vad som finns bakom. Ofta hjälper det att komma ner i kroppen genom dans och rörelse där jag tillåter gråt, skrik och frustration att ta plats. Även att stänga av mobilen och omge mig av natur hjälper mycket.

Har du något livsmotto?
– Leva i sanning på alla plan

En enkel meditation som alla kan utöva när som helst under dagen?
– Sluta ögonen och skanna kroppen upp och ner, ner och upp. Det vill säga verkligen föra uppmärksamheten till varje liten del av kroppen och notera vilka förnimmelser som finns där, hur det känns.

Vart ska man åka om man vill vara med på ett härligt yogaretreat i vår eller sommar?
– Givetvis på våra retreat med The Soul Space. Våra retreat till Frankrike i juli är redan fullbokade men vi har även helgretreat i skärgården under hela maj där vi har lite platser kvar.

The Soul Space erbjuder härliga yogaretreats över hela världen.
DSC00542-Redigera
10
DSC00619-Redigera
DSC00487-Redigera
DSC00553-Redigera-2
6

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.