Filmtips: Oscarsgalans fyra stora vinnare

Filmen ”Bohemian Rhapsody” tog hem flest priser. De tyngsta kategorierna gick till ”Green book” och ”Roma”. Svensken Ludwig Göransson vann pris för bästa filmmusik med "Black Panther".

_D5A8210.NEF

“Bohemian Rhapsody”
På årets gala vann filmen Bohemian Rhapsody flest priser och vann kategorierna bästa klippning, bästa ljud, bästa ljudeffekter och bästa manliga huvudroll.

Filmen är en biografisk musikfilm från 2018, om det brittiska rockbandet Queen, i regi av Bryan Singer. Under det tidiga 1970-talet, bildar låtskrivaren Freddie Mercury rockbandet Queen tillsammans med sina nya vänner Brian May, Roger Taylor och John Deacon. Trots alla odds blir deras karriär mycket lyckad, fram till 1980-talet, då Freddie upptäcker att han har AIDS, som både ändrar hans personlighet och förhållandet till bandet fram till 1985, då bandet får chansen att spela på Live Aid.

Filmen finns att ses på bio.

 


“Green book”
Green book plockade hem sammanlagt tre priser på året Oscarsgala – för bästa film, bästa manliga biroll och bästa manus.

Filmen tar oss tillbaka till år 1962, när utkastaren Tony “Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen) är tillfälligt arbetslös, går han med på att köra musikern Dr. Don Shirley (Mahsherhala Ali) på en tvåmånaders turné i djupaste amerikanska södern. Doctor Shirley är välutbildad, raffinerad, konstnärlig, talar flera språk, innehar tre doktorstitlar och är den hyllade skaparen av en innovativ musikform medan Tony är en jordnära vanlig man med djupa band till sin stora familj, har en egenskap att hamna i trubbel och en förkärlek till rock’n roll och stekt kyckling.

Från början så har de båda mycket olika uppfattning om allt från mat till musik, men finner snart att de båda också befinner i en värld som ser ner på dem båda – och där börjar en oväntad vänskap. Chockad över att bevittna verkligheten för svarta amerikaner i den segregerade södern, blir Tony doktorns mest orädde försvarare och Don återbetalar Tonys lojalitet genom att hjälpa honom skriva dagliga kärleksbrev till sin fru.

Filmen finns att ses på bio.

 

.
“Roma”
Roma hade sin världspremiär på filmfestivalen i Venedig den 30 augusti 2018, där den belönades med Guldlejonet. Den släpptes i ett begränsat antal biografer den 21 november 2018 och började strömma på Netflix den 14 december 2018. Filmen vann två priser vid Golden Globe-galan 2019 för Bästa regi och Bästa utländska film. Inatt vann filmen tre priser vid årets Oscarsgala, dels för bästa regi och bästa icke-engelskspråkiga film men även för bästa filmfoto.

Filmen är modernt nog en Netflix-produktion skriven och regisserad av Alfonso Cuarón, som tidigare regisserat storfilmer som Harry Potter och den Oscarsbelönade sci fi-filmen ”Gravity”.

Roma är Cuaróns mest personliga film hittills då han hämtat inspiration från sin egen barndom. I filmen får vi följa hembiträdet Cleo som jobbar hos en familj med fyra barn i stadsdelen Roma i Mexico City under 1970-talet. Äktenskapet i hemmet håller på att krackelera och samtidigt skakas det mexikanska samhället av politisk oro. Pappan i familjen, en läkare (Fernando Grediaga), lämnar sin hustru Sofia (Marina de Tavira) för en yngre kvinna. Mamman och Cleo blir ensamma kvar att hålla ihop familjen.

I underbara svartvita bilder, med ofta långa tagningar, och mycket känslosamt, rullas familjens vardagsliv upp. Filmen Roma är en mycket rörande och personlig berättelse om en familj och ett land i kris. Det är en hyllning till de kvinnor som uppfostrade Cuarón. Hans hushållerska som filmen porträtterad är fortfarande vid liv. 

Filmen finns att ses på Netflix.

 

.
“Black Panther”
Ludwig Göransson från Linköping har gjort filmmusiken till Black Panther. Inatt vann den svenska kompositören en Oscar för bästa filmmusik. Filmen var till årets Oscarsgala nominerad i sammanlagt sex kategorier, däribland bästa film. Filmen vann tre av dessa: bästa filmmusik, bästa kostym och bästa produktionsdesign.

Black Panther är Marvels senaste superhjälte att nå den vita duken. År 1966 blev Black Panther den första svarta superhjälten att synas i en amerikansk serietidning. Under det årtiondet hade namnet även en annan funktion; den politiska organisationen Svarta pantrarna (Black Panther Party) arbetade hårt för afroamerikaners rättigheter.

Filmen Black Panther handlar om riket Wakanda som hotas när Kungen har avlidit. För resten av världen ses Wakanda som ett u-land, men de har en hemlighet. Landet är fyllt med ”vibranium”, det vill säga världens kraftfullaste metall som kan användas till såväl teknologisk utveckling som livsfarliga vapen.

Efter kungens död ska Prinsen T’Challa ska ta över tronen med det finns de som vill utmana kungen. Och de som vill åt Wakandas naturresurs. Och så finns det de som vill ta över hela världen. T’Challas främsta konkurrent visar sig vara Erik Killmonger, en före detta elitsoldat från USA som känner till Wakanda och dess hemligheter väldigt bra.

Filmen finns att ses på SF anytime.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.