Filmregissören och producenten Teodora Berglund

Filmregissören: “En porträttserie med kvinnor som sätter nya ideal”

Vi träffar filmregissören och producenten Teodora Berglund som är aktuell med Modern Madonnas - en konstserie med kortfilmer som skildrar moderna kvinnor med olika vägar i livet.

Teodora Berglund är Londonbaserade filmregissören som efter tio år i filmbranschen nu släpper egna konstserien “Modern Madonnas”. Vi träffas för att prata om karriären och hennes strävan att skildra moderna kvinnor som utmanar gamla ideal. 

Berätta, vem är Teodora Berglund? 
— Jag är uppväxt i Sverige och en av tre syskon. Min mamma är advokat och pappa var arkitekt. Vår familj är eklektisk när det kommer till intressen vilket utan tvekan har färgat min professionella utveckling.

Film kom till Teodora under tonåren då hon började se sin omgivning som filmscener. Hon brukade ofta åka tunnelbana långt förbi sin slutstation för att iaktta människor. För att föreställa sig varför dom var där, vad de kände och hur detta skulle vara fint i en film.

— Intresset levde vidare när jag åkte till Paris för att plugga kommunikation, och under den tiden åkte jag varje sommar till London för att praktisera som manusläsare på ett filmbolag. Efter universitetsstudierna så jobbade jag på en filmfestival för europeisk arthouse film, vilket ökade på min strävan att börja producera egen film. Nästa jobb inom film och video var som TV-reklamsproducent för reklambyrån Fred Farid Group.

 

Sophie Apollonia, Dancer and Movement Director – ur konstserien Modern Madonnas, regisserad och producerad av Teodora Berglund.

— Efter sex år i Paris flyttade jag till London för att gå en praktisk utbildning i filmkunskap där jag lärde mig allt som sker bakom kameran. Efter det började jag filma. Det var däremot mycket svårare än vad jag först trodde. Att få någon att betala för att man skulle få filma var heller inte givet. Men till slut kom första jobbet som jag gjorde gratis.

Då såg jag allt jobb som en möjlighet att bygga en portfölj och hitta mitt visuella språk. Det gör jag fortfarande. Men det tog ett tag innan jag fick lön för mitt jobb.

Filmkarriären kickstartade med kortfilmen #Illusion 
— #Illusion var min första kortfilm och den som tog mig till festivaler och distribution. Jag samregisserade den med min vän, journalisten Alexandra Jousset, som hade läst en artikel om ungdomar som lever mer för en verklighet online, är deras faktiska verklighet offline.

— För dem handlar det om hur deras liv porträtteras på sociala nätverk. Så vi började bolla idéer om hur detta beteendemönster skulle kunna se ut som en story och beslöt oss för att göra en kortfilm.

Budskapet är en påminnelse till människor att leva sina egna liv i stället för att grotta ner sig i en avundsjuka baserad på andras konstruerade illusioner.

Filmen visades på Canal Plus, Itunes, Amazon och landade storslaget på Cannes Film Market, som är del av Cannes film festival, vilket blev startskottet på filmkarriären.

Berätta om din aktuella konstserie “Modern Madonnas”
— Modern Madonnas är ett självständigt projekt där jag skildrar otroliga moderna kvinnor som utmanar de gamla idealen av vad en Madonna är. Här gör jag allt ifrån att intervjua, till att fotografera och filma.

Min dröm är att fortsätta göra detta tills det inte finns ett madonnahor-komplex kvar. Bara en stark kvinna med sexuella begär, hårt driv, vishet och mycket moderlig kärlek. Där inga av dessa egenskaper är motsägelsefulla i hennes kvinnlighet.

— Just nu är det ett onlineprojekt som jag driver via Instagram men ju mer det växer desto mer vill jag utöka det. Jag hoppas att det en dag kan bli en enorm plattform där kvinnor berättar sina stories och inspirerar varandra.

Vackra bilder från kortfilmerna i Modern Madonnas. Foto: Teodora Berglund

Hur är det att vara filmproducent och regissör i dagens digitala landskap?
— För tio år sedan hade man nog aldrig kunnat gissa att all filmproduktion och formatering skulle komma att bero av algoritmer och telefonskärmar. Som regissör tycker jag att det är tråkigt att vi oftast uppfattar audivisuell information med delad koncentration pågrund av överflöd av content.

— Som producent måste jag däremot säga att det ger mer möjligheter att göra mer och synas mer, så det är jag tacksam för.

Varför älskar du film så mycket?
— Det är det kommunikativa medium som får en att verkligen känna, med en story eller karaktär. Välgjorda filmer är rå känsla som sätter sig i kroppen. Om de är bra stannar de med en för livet.

Jag hoppas att en dag kunna göra så starka filmer som berör och inspirerar människor att leva bättre och mer fulländat. Att våga satsa på livet trots alla motgångar.

Vad tycker du är det bästa med att vara modern kvinna i dagens samhälle?
— London är en extremt högpresterande stad vilket pushar en till att vara hyperaktiv. Vilket kan vara bra för att man blir effektiv, men det kan också lätt gå överstyr. Så man måste hålla i sig och checka in med sina prioriteter och sin ork. Framförallt för att man har ett barn som man vill ge allt till.

Teodora med business partner Vanessa Ford som hon driver Virago films tillsammans med. Foto: Ode Eide

— Det bästa med att vara kvinna i dagens samhälle är att vi har så mycket givet till oss. Våra mormödrar och mödrar har kämpat för kvinnans rättigheter så hårt att vi idag i samhällen som Sverige och England har lika rättigheter.

Vi har nu fritt fram att gå efter våra drömmar. Vi måste bara våga satsa på dem. Att vara en modern kvinna för mig betyder att våga välja vem hon vill vara och vad hon vill kämpa för.

Det sämsta?
— Att det finns så mycket att välja på kan vara förvirrande, och till och med driva många till utbrändhet. Det är därför vi måste försöka sluta vara duktiga flickor. Vi måste våga delegera, fråga och välja. Och inte minst, bygga starka team omkring oss.

Nämn några kvinnor som du inspireras av?
— Varje kvinna som vågar vara sig själv och följa sina drömmar. Om vi snackar film, Jane Campion och Sofia Coppola.

Teodora Berglund är aktuell med egna kortfilmsserien Modern Madonnas.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.