Second hand – årets smartaste julklapp

Med en tuffare ekonomisk situation och miljöutmaningar, är second hand-gåvor årets smartaste julklapp. Vinted, Europas största marknadsplats för begagnat mode på nätet. Som guidar dig i hur du hittar eller skapar din unika second hand-gåva och samtidigt tjänar lite extra pengar till julhelgen. Och samtidigt engagerar dig i en cirkulär ekonomi.

Förra året spenderade den genomsnittliga svensken mer än 3 000 kronor på julklappar, enligt en rapport från Svensk Handel. Dessutom visar en undersökning från Elfa att många föredrar att köpa second hand i stället för nya kläder. För den som väljer att ge bort något begagnat eller egentillverkat, DIY (do it yourself), finns både pengar att spara och en chans att samtidigt agera mer hållbart. Milda Mitkutė är en av medgrundarna till Vinted, som nyligen lanserades i Sverige. Hon tycker att julen är en fantastisk möjlighet för konsumenterna att omvärdera sina vanor.

Bra för både plånbok och miljö

– Att ge bort något unikt och personligt som är bra för både plånbok och miljö är det smartaste vi kan göra i jul. För att få fler att välja second hand-julklappar i år, kan vi exempelvis göra det till en utmaning för vänner och familj att enbart ge bort begagnade föremål eller upplevelser (en middag eller en rolig stund tillsammans) i julklapp. På så vis kan vi inspirera varandra att välja mer ansvarsfulla alternativ och bidra till att bryta stigmat av att ge bort second hand-gåvor, säger Milda Mitkutė.

På Vinted kan användare lista och sälja föremål utan avgifter och ett särskilt köparskydd möjliggör även säkra transaktioner mellan parterna. Här är fem tips från Vinted för dig som vill ge bort begagnat eller DIY-julklappar i år:

Leta efter bortglömda skatter i ditt hem

De flesta av oss har oanvända och bortglömda saker hemma. Saker som har förlorat vårt intresse men som skulle kunna få nytt liv hos någon annan. Gå på skattjakt i hemmet: tomma glasburkar är perfekta för att förvara hemlagad sylt eller granola i och en gammal ljusstake kan få ett nytt liv med lite polering och rengöring.

Städa upp och få extra pengar till jul

Medan du är på skattjakt efter julklappar runt om i huset kan du passa på att rensa ut det du inte längre använder. Kläder, böcker, spel, heminredning och barnartiklar – allt kan säljas på Vinted, vilket gör det enkelt att tjäna lite extra pengar inför vintersemestern.

Gör en plan och hitta inspiration

Ett vanligt misstag är att starta ett DIY-projekt innan du har en plan. Det finns gott om inspiration att hämta från DIY-filmer på nätet, DIY-bloggar och sociala medier. När du väl har en idé kan du komplettera den med föremål från hantverksbutiker, second hand-plattformar som Vinted eller din lokala second hand-butik.

Låt kreativiteten flöda

Det är nu som det roliga börjar. Sätt dina ambitioner på en rimlig nivå. Den kreativa processen blir roligare om du inte sätter dina mål för högt. Att komma igång med ett DIY-projekt kan kännas svårt till en början, men att fokusera på att skapa och lära sig något nytt kan vara både underhållande och meditativt. Sätt på lite bra musik, bjud in vänner för att pyssla tillsammans och låt kreativiteten flöda.

It’s a wrap

Glöm inte att slå in dina julklappar på ett lika unikt sätt. Ett vackert och unikt paket som är omsorgsfullt inslaget kan vara en del av själva gåvan. Återigen är kreativiteten en viktig del, så låt fantasin flöda fritt. Linneservetter, överblivna tygrester eller tidningar är utmärkta omslagspapper – och de blir ofta ett vackert och unikt inslag under julgranen. Lek med materialen och tänk på detaljerna. Torkade blommor, gamla bokmärken, överblivna pärlor eller dekorativa prydnadsföremål kan ge unika detaljer och personlighet åt DIY-klappen.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.