Träningsinfluencers släpper boken Self-care: ”Önskar den fanns för tio år sen”

Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug delar med sig av erfarenheter och kunskaper som lett fram till receptet på en livsstil fri från hets, dieter och dålig självkänsla.

Hälso- och träningsprofilerna Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug har precis lanserat boken Self-care. Utifrån deras egna liv och hjärnspöken lyckas de tillsammans med spetskompetens skapa den ultimata handboken för hållbar hälsa. 

Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug är två av Sveriges favoriter inom hälsa och träning. Deras nya bok väver samman alla områden av hälsa och träning. Allt från mat och stress till självkänsla och återhämtning.

Self-care och den omtalade balansen
— Self-Care är en bok som handlar om hälsa inifrån och ut med en grundidé att vi ska behandla oss själva som vår bästa vän. Det spelar ingen roll hur hårt man tränar eller hur mycket nyttigheter man stoppar i sig, för är vi inte snälla mot oss själva och tar hand om vår sömn och relationer så blir det svårt i längden, säger säger Anja.

Self-care handlar i grund och botten om att se på sig själv med lika snälla ögon som man ser på sin bästa vän. Att skala av, lyssna till magkänslan och inse att good enough är bra nog. – Anja Forsnor

I boken delar Anja och Alexandra med sig av sina egna hjärnspöken och utmaningar men också resan mot ett mer hälsosamt liv i balans. Under flera år har de samlat erfarenheter och kunskap som lett fram till receptet på en livsstil fri från hets, dieter och dålig självkänsla.

Det handlar inte bara om träning och kost
Träning och kost är naturligtvis två viktiga komponenter i boken och duon bjuder på både smarriga recept och nyttiga träningstips. De skriver även om inställningen till mat och träning och tar hjälp av andra experter som psykologer och livscoacher för att ge råd om andra mentala bitar som är viktiga för en hållbar hälsa. 

Vad är till exempel en god självkänsla, hur är det annorlunda mot ett bra självförtroende, och varför är det så viktigt?

Anja och Alex hittade varandra över Instagram. En kaffe blev starten på en lång vänskap och många samarbeten.

Visste du att 50% av barn mellan 8-11 år är rädda för att gå upp i vikt? – Citat från Self-care

— I den nya världen med slagfält ute på sociala medier blir vi alltmer sårbara, säger Alexandra. En bra självkänsla bidrar till att våga göra rätt val i livet, känna sig gladare och njuta av att vara sig själv. Har vi med oss den blir det lättare att ge sig ut på slagfältet!

Två tips för bättre självkänsla:

  • Bli medveten om dina mentala blockeringar. Skriv ner vilka negativa tankar och idéer som står i vägen för att du ska känna dig värdefull, stark och hel. Det är oftast de tankar som repeteras i din vardag. Till exempel: ”Jag är ful,” ”Jag har för feta lår,” eller ”Jag är inte värd ett roligare jobb.” Medvetenhet är första steget till förändring.
  • Beskriv den bästa versionen av dig själv i tre till fem ord. När du sedan känner att du inte är den bästa versionen av dig själv har du en referens att återkomma till. Välj det ord som bäst beskriver dig när du är på topp. Kom ihåg att du alltid kan välja om i varje stund och att ju mer du övar, desto naturligare blir det.

Hej ångest!
I boken lyfter författarparet den ständiga och viktiga frågan om ångest och börjar med att beskriva den som en livsviktig känsla som har till syfte att skydda oss mot saker som kan vara farliga.

— Vi snurrar tillbaka tiden till då vi människor levde i flock på savannen. Plötsligt dyker det upp ett hungrigt lejon, en situation där de allra flesta skulle känna rädsla och ångest. Så vad gör vi? Jo, antingen flyr vi eller stannar och bekämpar faran.

Men vad gör man när ångesten tar mer och mer plats av livet?

Så länge jag kan minnas har det i min kropp huserat ångest. Alltså riktig ångest. Sådan som sätter sig som ett tryck för bröstet och gör att man inte kan andas. I perioder har den varit mild som en sensommarkväll och ibland intensiv som en snöstorm. Jag har med åren lärt mig acceptera att det är så för mig och hur jag ska ta hand om den när den är som värst. – Alexandra Kamperhaug, Self-Care

Idag har Alexandra och Anja båda hittat sätt att hantera ångesten där ett knep är att acceptera känslan och helt enkelt säga “Hej ångest, är du här igen?”.

Fler tips mot ångest:

  1. Prata om din ångest så att du kan få stöd av dina nära och kära som sannolikt känner igen sig.
  2. Träna och rör på dig! I socialstyrelsens riktlinjer lyfts fysisk aktivitet fram som en viktig metod vid behandling av ångest och depression. Det är också så att regelbunden fysisk aktivitet verkar fungera som ett skydd mot att utveckla psykisk ohälsa.
  3. Minska eller sluta med alkohol och produkter som innehåller koffein, som kaffe, läsk och energidrycker
Träning är en viktig del i resan mot välmående, men tänk på att det ska vara roligt, ge mersmak och en ro i själen.

Ni skriver en del om sociala medier och hur det kan påverka hälsan. Hur ser ni på ert och andras ansvar som influencers?
— Vi tänker mycket på vad vi signalerar kring hälsa och ideal och pratar aldrig om kalorier eller dieter, säger Alexandra. Träning och hälsa är uppbyggt kring quickfixes så som kosttillskott och onlineträning vilket bidrar till en osund stress och kroppshets.

— Det man också ser är att mycket naket och idealbilder attraherar många snabba följare vilket också exploderar på sociala medier, fortsätter Anja.

En trend som tar alltmer plats på sociala medier är fitsporation. Bilder utformade för att inspirera människor att träna och äta hälsosamt men som istället leder till nedstämdhet och kroppsmissnöje.

Vad är era tips för att hantera sociala medier?
— Utmaningen är att inte låta sociala medier och framförallt mobilen stjäla för mycket tid från “det riktiga livet”. Att hitta en balans även här, säger Anja. Rensa i flödet och sålla bort alla konton som inte får dig att må bra, sådant vi kan tro inspirerar oss men i själva verket framkallar ångest eller stress.

— Försök lägga bort mobilen så ofta det går, var mer närvarande i dina relationer och fokusera på dig själv istället för att se till alla andra, fortsätter Alexandra. Och fastna inte framför mobilen när du har en dålig dag. Då är den bästa medicinen att gå och träna, ta en promenad, umgås med en vän och framförallt bara logga ut totalt!

Hur blev det egentligen Anja och Alex och vad gör ni när inte skriver bok tillsammans?
— Vi hittade faktiskt varandra över Instagram, säger Anja. Jag hade spanat in Alexandra och min magkänsla sa att vi skulle komma bra överens. Till slut stämde vi träff för en kaffe, vilket slutade i en flera timmar lång fikastund. Sedan dess har vi varit oskiljbara!

Förutom att skriva bok tillsammans driver de podden Allt är bra med Anja och Alex. Båda frilansar dessutom som bloggare på elle.se och har ett antal andra projekt igång relaterade till träning och hälsa. Bland annat driver Alexandra det Instagram-populära träningspasset Night Fight, är ambassadör och instruerar för Adidas, medan Anja är kost- och livsstilsrådgivare.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.