Så skyddar du dig mot bedrägerier på Instagram

I samarbete med cybersäkerhetsföretaget Bitdefender

Foto: Unsplash

Instagram är ett av de mest populära sociala medierna och cyberbrottslingar försöker dra full nytta av den populariteten. Därför ger cybersäkerhetsföretaget Bitdefender dig här en översikt över vad du ska leta efter och hur du skyddar dig mot brottslingar.

Instagram har blivit en viktig pusselbit i många människors liv. Tillsammans med de många människor som delar innehåll med sina vänner och familj, har företag och influencers också omfamnat plattformen. Sammantaget gör det Instagram till ett självklart alternativ för cyberbrottslingar som vill lura dig på pengar och personlig information.

Nedan har vi listat några av de vanligaste bedrägerierna som cyberbrottslingar försöker använda på Instagram, följt av en serie tips om hur du skyddar dig från samma bedrägerier.

Phishing-angrepp

Stora plattformar som Instagram lockar cybertjuvar som försöker få tag på inloggningsinformation från dig så att de kan ta över ditt konto och stjäla din personliga information. De gör det med så kallade phishing-attacker, där du antingen får ett e-postmeddelande eller ett direktmeddelande på Instagram, som försöker få dig att skicka tillbaka din inloggningsinformation eller klicka på en länk som tar dig till en falsk sida.

När du anger din inloggningsinformation där kan hackare se dem och använda dem för sina skumraskaffärer. Om du klickar på en sådan länk riskerar du också att smittas med ransomware som låser din enhet tills du betalat en lösensumma, eller trojanska hästar som ger brottslingarna tillgång till din enhet utan att du kanske ens får reda på det.

Falska utlottningar av giveaways

Det är vanligt att influencers på Instagram arrangerar sponsrade tävlingar där en lycklig vinnare får en av sponsorns (relativt) dyra produkter. Tävlingarna har inte passerat obemärkt förbi bedragarna. De försöker kontakta användare, efterlikna antingen influencers eller företag och berätta för användare att de har vunnit en av tävlingarna. Men för att du ska få ditt pris kommer de exempelvis att be dig att betala en fraktavgift eller ge dem lite personlig information om dig själv, varefter du aldrig kommer att höra från dem igen.

Kopior

Du behöver inte leta långt på internet för att hitta förfalskade produkter – allt från modekläder till dyr elektronik. På Instagram efterliknar bedragarna kända varumärken och företag. För att ge intryck av av att vara legitima köper de gilla-markeringar och följare, varefter de lockar offren med tidsbegränsade och exklusiva erbjudanden som är för bra för att vara sanna. Vilket de vanligtvis också är.

Falska förevändningar

Kanske är det på Instagram du möter den stora kärleken tänker du? Kanske inte säger vi. Däremot finns det gott om bedragare på Instagram som investerar tid i att lära känna dig och få ditt förtroende. Det kan vara så att ni blir ”goda vänner” och efter ett tag börjar du berätta för den personen om mer personliga saker. Men när bedragaren känner att tiden är rätt, kommer du att bli ombedd att hjälpa till på olika sätt.

Det kan handla om ett belopp som måste betalas, till exempel för ett sjukhusbesök eller för en biljett så att personen ska kunna besöka dig. När bedragaren äntligen visar sitt sanna ansikte kommer det vanligtvis att vara i form av förtäckta hot om att sprida hemligheter eller personlig information som du har sagt i förtroende, såvida du inte betalar honom eller henne för att hålla tyst. Utpressning för att tala klarspråk.

Tips

  • Oavsett om du är en superanvändare av Instagram eller bara öppnar appen då och då kommer här några tips på hur du tar hand om dig själv på sociala medier:
  • Dela inte mer än nödvändigt, varken när du lägger upp foton eller videor, eller när du är i kontakt med andra användare.
  • Använd ett unikt och komplext lösenord för ditt konto och aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA).
  • Var försiktig med människor som skriver direkt till dig och klicka inte på länkar de skickar till dig.
  • Tänk på att om något är för bra för att vara sant så är det förmodligen det.
  • Gör ditt konto privat. Om du använder Instagram för att hålla kontakten med vänner och familj finns det ingen anledning för främlingar att följa det du delar.
  • Granska dina följare regelbundet. På det sättet kan du snabbt ta bort användare som du inte vill följa dig.
  • Installera en säkerhetslösning på din enhet som skyddar mot både nätfiske och bedrägeri genom att dels blockera misstänkta webbplatser – dels varna vid bedrägeriförsök.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.