Vin till torskrygg: Kyla kan visserligen leda till att vi fryser, men också att fisk och skaldjur blir godare. En tumregel är att rota i havets skafferi under de månader som har R i namnet, det vill säga årets kallaste period, då fisk och skaldjur helt enkelt är godast.
En del anser att torsk hör till vardagsmaten men det går att skapa många läckra rätter med denna fisk. Torskrygg med brynt smör är en delikatess i all sin enkelhet, så jag tänkte tipsa om tre olika varianter med passande vin.
Gérard Bertrand Picpoul de Pinet

Artikelnummer: 79175
Pris: 109kr
Först ut blir en kanapé. Förbered genom att baka torskryggen långsamt i vin och smör tills kärnan är 42°c, låt svalna. Ta varje lamell och lägg som en liten båt, spritsa i smetana, pressa på citron och toppa rikligt med löjrom.
Även om Champagne alltid går hem så passa på att testa det vita vinet Picpoul. En relativt okänd druva från södra Frankrike.
Friskt och fräscht med en härlig kropp. Smak av pigg citrus, havsvindar, honungsmelon, aprikos och mineral. Passar utmärkt till havets läckerheter som skaldjur, ostron och fisk.
.
Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs

Artikelnummer: 2484
Pris: 199kr
En klar favorit är den klassiska varianten med potatispuré, riven pepparrot, hackat ägg och brynt smör. Underbart gott där fiskens fasta struktur och smörets nötighet får spela första fiolen. Klassisk som den är, passar en ekfatslagrad Chardonnay här.
Pouilly-Fuissé ligger i Bourgogne och är kända för sina prisvärda vita viner. Detta är riktigt gott till fisken!
Gula, nästan kanderade äpplen, mogen citron, mineral, örter, rostade mandlar och knäck. Tydlig karaktär av ek på ett snyggt sätt. En tredjedel har legat på fat och resten ståltank, vilket ger en väl avvägd struktur, som lyfter vinet och gifter sig med maten.
Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines

Artikelnummer: 78614
Pris:139kr
Rött vin till fisk? Ja, ibland kan det passa. Ett sätt att skoja till det lite är att göra en asiatisk variant. Ställ en flaska Pinot Noir Les Ursulines i kylen. Stek shiitakesvamp, fräs pak choi med lite olja samt vitlök och ånga torskryggen.
Bryn smör med citronzest och rör i japansk soja innan servering. Njut av vinet i stora kupor.
Det är fullt av jordgubbar, pigga bär som skogshallon och tranbär blandat med lagerblad, cederträ och syrlig mörk choklad.