Vigselringar – skillnaden mellan massproduktion och unikt hantverk

Våren är här och i takt med naturen så blommar även kärleken. Livet går vidare trots elaka virus och nu väntar sommar- och bröllopstider runt om i vårt avlånga land. Och när kärleken ska förevigas så ska även viktiga och värdefulla beslut om ringar tas.

Det är lite av en djungel därute med massor av vackra vigsel- och förlovningsringar att välja emellan. Inte minst på nätet där många av oss väljer att shoppa numera. De flesta ser bra ut på bild, men hur kan man vara säker på att kvalitén håller måttet? Moderna Livet tog ett samtal med ringexperten Emelie Christiansen, VD på Rings of Sweden, som reder ut varför två nästan identiska ringar kan variera mycket i pris och vad skillnaden är.

— En handtillverkad ring med bra kvalitet är oftast dyrare än de som är massproducerade och det beror inte bara på att det handlar om ett unikt hantverk. Främst handlar det om kvalitet. Ordspråket som säger ”vara värd sin vikt i guld” gäller verkligen när det handlar om smycken, säger Emelie Christiansen, VD och medgrundare av Rings of Sweden.

Unikt hantverk – Med fokus på kvalitet
Att smida ringar brukade innebära att en guldsmed förstod alla delar av tillverkningsprocessen och skapade den bästa ringen av traditionellt hantverk.

Idag används den senaste teknologin i kombination av traditionellt hantverk för att möjliggöra bästa design och hållbarhet. Arbetet fördelas om flera olika experter; Designers, guld- och platinasmeder, tekniker, diamantexperter, juvelerare, polerare och gravörer – som tillsammans har ett syfte – att skapa en ring som är perfekt!

Till skillnad från massproduktion där ringarna oftast gjuts, tillverkas ringarna utifrån massiva guld- eller platinacylindrar som ger den högsta möjliga hållbarhet.

Processen börjar med en beställning av en ring. Varje ring tillverkas unikt per beställning. Från den massiva guld- eller platinacylindern formas och slipas ringen till rätt profil, design och storlek. Sedan görs ytbehandlingen av en specialist, med maskin eller för hand, beroende på vilken finish ringen ska ha.

För en diamantinfattad ring kontrolleras varje diamant av en expert som därpå ges till juveleraren som infattar diamanten till perfektion. Därefter graveras ringen enligt önskemål och genomgår en sista kvalitetskontroll och putsning.

Prissättningen av ringen beror på tillverkningsprocessen, kvalitén av materialet och den slutgiltiga vikten. Den här ringen kommer givetvis kosta mer än en massproducerad ring som kanske ser likadan ut för blotta ögat.

Massproduktion – billiga ringar, oftast av sämre kvalité
Två likadana ringar från två olika märken kan ha en enorm prisskillnad. Båda ringarna är i samma bredd och höjd, med samma finish, av samma guldhalt och lika stor diamant. Ändå skiljer de sig i pris. Varför?

— Ett knep som många stora smyckeskedjor använder för att locka kunder med låga priser är att sälja massproducerade ringar som är väldigt tunna eller ihåliga. Vid ett första ögonkast kan dessa uppfattas lika vackra som en dyrare kvalitetsring, men det finns en baksida. I tillverkningen av den billigare ringen har man använt sig av betydligt mindre guld och en diamant av lägre kvalitet med sämre slipning och infattning. Ihåliga ringar väger inte lika mycket som massiva ringar. Därför är de billigare och tål inte samma slitage. En ihålig ring är naturligtvis värd sin vikt i guld, den väger mindre och kostar mindre, men den lurar ögat och är inte värd lika mycket som den ser ut att vara, berättar Emilie.

Massproducerade ringar och diamanter granskas dessutom sällan av en expert vilket är en avgörande faktor för kvalitetssäkring.

Foto: Rings of Sweden

Kvalitet lönar sig
Ringar som gjuts i en form kan fabriktillverkas i stor skala, vilket minskar produktionskostnaden. Det produceras tusentals ringar om dagen i olika storlekar, som köps upp av återförsäljare som har dessa på lager.

Problemet med ringar som tillverkas i stor skala är att de inte är gjorda för att hålla livet ut. Dessutom kan de vara svåra, om inte omöjliga att reparera. Det händer att man lika gärna kan göra en helt ny ring istället för att försöka ändra en befintlig ring som riskerar att spricka, skadas eller helt enkelt kommer ge ett dåligt resultat.

Kvalitet lönar sig alltid om man vill att något ska hålla livet ut, som kärleken man lovar när man förlovar eller gifter sig. En ring kan vara ett värdefullt minne för livet förutsatt att den är av bra kvalitet.

Det viktiga är att du tänker igenom vad som är viktigt för dig. Vill du att dina ringar ska hålla ett par år eller vill du att de ska hålla genom generationer?

Emelie Christiansen, VD och medgrundare av Rings of Sweden

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.