“Att vara en bra mamma, partner, chef och förändra världen”

Vi träffar Michaela Berglund som är investerare och vd på Feminvest, snart ska hon också bli trebarnsmamma. Hon är en driven och engagerad person, som jobbar för ett mer jämställt samhälle och brukar föreläsa runt företagande och investeringar. 

– Många skulle nog beskriva mig som en orädd person. Jag har alltid varit nyfiken på allt vad världen och livet har att erbjuda. Det har lett mig till en längre resa runt i Sydamerika ensam. Det lärde mig även om hur brutal börsen kunde vara genom att jag lyckades köpa på toppen och sälja på botten i 2008s finansiella kris. Det jag lärde mig var att jag alltid skulle stå för mina egna investeringsbeslut, säger Michaela Berglund.

Empatin som sitt starkaste vapen

Michaela berättar att hon från början var en person som gjorde mycket för att förstå andra. Emellanåt var hon mer andra till lags än sig själv. Det har resulterat i att hon alltid haft många vänner som varit väldigt olika. Och många av hennes tidiga vänner har hon en vänskap med än idag. Michaela beskriver sin empati som sitt starkaste vapen. Sin empati kombinerar hon med att kunna sätta gränser och ta hand om sig själv.

Att vara en bra mamma, partner, chef och förändra världen

– Jag dedikerar hela mitt liv till att jobba med det jag tror på, för att jag tror att det går. Det är en blandad kompott, att vara en bra mamma, en bra partner, en bra chef och förändra världen. Den ekvationen är svår att få att gå ihop rent praktiskt, men min tro att det går tror jag gör att det kan gå, säger Michaela Berglund och fortsätter:

– Sen ska jag ärligt erkänna att jag sätter mål som jag inte vet hur jag ska lösa när jag tar mig an dem och som jag inte kan uppnå ensam. Jag vet att jag har en förmåga att absorbera nya kunskaper på vägen, men det har också fått mig att inse vikten av att ha bra partners runt mig.

Ett jämställt ägande

– Feminvest bottnar i att ägande är den enskilt viktigaste byggstenen för att få till ett mer jämställt samhälle. Det gäller tillgång till kapital för onoterat, det gäller ett större ägande i de bolag som kvinnor grundar. Men kan även appliceras på månadssparande, föräldraledighetens konsekvenser och den enskildes möjlighet att ta risk ett år som 2022. Många pratar om att kvinnor tar lägre ekonomisk risk, men vad händer om vi ger kvinnor samma förutsättningar att ta risk. Där grunden måste vara just ett jämställt ägande. Det är självklart att vi historiskt hållt hårdare i pengarna när vi inte haft tillgång till samma ekonomiska resurser, säger Michaela Berglund.

Michaela berättar att i Sverige ger vi kvinnor allt förutom tillgången på kapital och ägande, och att vi behöver vända på den pyramiden där kapitalet börjar fördelas mer jämställt. Idag inkluderar Feminvest närmare 45.000 kvinnor som all fokuserar på att accelerera sitt ägande på något sätt. Utbildning är det första steget att nå ut brett, nästa steg blir att aktivera kvinnors ägande genom verksamheten.

För att läsa mer om Feminvest klicka här!

Michaelas bästa tips till dig som vill göra karriär

  • Hitta din inre drivkraft, det är så mycket roligare när övertygelsen finns där.

  • Förbered dig under en period, men om du ska bygga något som är av större karaktär så måste du ganska snabbt ta steget fullt ut. Det innebär att prata om vad du satsar på, exekvera på delmål, nätverka och framförallt släppa rädslan för att misslyckas.

  • Hårt arbete och att inte ge upp är det som skiljer de som lyckas från de som inte lyckas. Det är en brutal sanning.

  • Hitta tid för vila och att hitta ny inspiration, en annan viktig nyckel till att orka att “inte ge upp.”

Att lyssna och se andra växa

– Jag inspireras när jag ser andra män och kvinnors genuina övertygelse och mod, samt vad som sker när de agerar utifrån det. Att lyssna till människor som upplevt extrema trauman och tuffa situationer men använt det till att skapa något bra berör mig. När jag ser människor runt mig växa till att bli större, tryggare och rikare genom tilltron till sig själv samt de utmaningar de tar sig an – då känner jag mig lycklig, säger Michaela Berglund.

På tapeten i höst och vinter

Michaela ser fram emot att göra deras mötesplats för kvinnliga investerare och entreprenörer till den största de någonsin arrangerat den 14 september på Epicenter. Och att lansera vår gedigna utbildning för kvinnor som vill investera i onoterat.

– Samt att presentera ett par nya affärsben som ni kan hålla utkik efter under kommande månader. Och såklart att föda mitt tredje och sista barn, säger Michaela Berglund.

Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.