Psykologen: Att skilja sig är inte ett lätt beslut

Har du och din partner valt att gå skilda vägar? Då är ni inte ensamma. Många par skiljer sig efter en längre ledighet­ eller tid ­­tillsammans hemma. Vi har frågat vår psykologexpert om råd hur man kan tänka.

1. Tycker du att många idag skiljer sig för lätt?

– Jag tror att de flesta ser att skilja sig som ett mycket stort beslut, så att säga att folk skiljer sig för lätt vore nonchalant. Vad man istället kan fundera på är huruvida vi är rädda för att arbeta oss igenom konflikter och deras innebörd för att nå större förståelse av varandra. Ett stressigt vardagsliv och brist på kommunikation gör att man när ledigheten kommer plötsligt inser att det inte fungerar längre.

Jag tror också att vi alla idag påverkas på ett eller annat sätt av hur relationer avspeglas i sociala medier och media i stort. Man kan skrämmas av att det kommer perioder då kärleken inte upplevs lika påtaglig, men när det i själva verket är naturligt att det finns en rörlighet i hur kärleken inför en annan person upplevs över livets gång.

2. Hur vet man om det är bra eller dåliga bråk och när det är nog?

– Bråk i en relation är naturligt. Man kan inte förvänta sig att två olika individer ska leva fullkomligt friktionsfritt ihop. Vi kommer att stöta på meningsskiljaktigheter i betydelsefulla frågor och ilska fyller en viktig funktion i att sätta gränser och stå upp för vår vilja. Det kan dock vara viktigt att lägga märke till bråkens karaktär. Visar man ilska över det man faktiskt är arg på, eller säger man saker för att man vill göra den andra illa?

Då vi går till personangrepp eller säger saker till den andre med huvudsyftet att såra måste vi fråga oss själva vad detta behov handlar om. Ibland kan det vara ett sätt att skydda sig själv från att granska sitt eget agerande. Eller från att behöva öppna sig kring något man skäms över eller känner sig sårbar inför.

3. Många väljer att skilja sig just under småbarnsåren. Men kan känslorna komma tillbaka när barnen blivit lite äldre?

– Som sagt så är det naturligt att kärlekens karaktär är rörlig genom ett förhållandes olika perioder. Småbarnsår är intensiva och kan både vara fantastiska och tärande om vartannat, men det kan göra relationen gott att ibland återknyta till relationen föräldrarna emellan, utanför den gemensamma familjens relation.

Något som i Sverige har vuxit parallellt med det ökande offentliga delandet av vardags- och familjeliv är skuldbeläggande föräldrar emellan, och vad personer upplever som ”föräldrapoliser” som inte är sena med att berätta vad som är rätt och fel sätt att vara i föräldraskapet. Många föräldrar är oroliga över att utmålas som en dålig förälder om man avsätter tid som inte innefattar barnen.

– Ett tips lan vara att försöka ordna barnvakt så att ni kan gå ut och ta en dejt, eller göra något annat kul tillsammans.

4. Hur vet man om att skilja sig är rätt sak att göra?

– Det finns ju tyvärr inget enkelt svar på denna fråga. Jag tror dock att man gör sig en tjänst i att ordentligt gå till botten med vad det är som inte längre känns bra i relationen. Antingen om man kan ha en god undersökande kommunikation varandra emellan eller om man tar professionell hjälp till detta genom exempelvis parterapi. Önskar båda en förändring i dynamiken som man tillsammans kan arbeta mot, eller vill man numera helt olika saker utan utrymme för kompromiss? Är det en tillfällig kris, eller finns lusten till ett gemensamt framtida liv för båda parter inte längre kvar?

Vill du ha mer relationstips så läs här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.